Artikkeli

"Kansakunta ilman dokumenttielokuvaa on kuin koti ilman valokuva-albumia" – haastattelussa valtionpalkittu DocPoint

DocPoint-elokuvatapahtumat ry sai vuoden 2024 elokuvataiteen valtionpalkinnon. Haastattelun kysymyksiin vastasi toiminnanjohtaja Johanna Råman.
Ihmisiä lavalla.
Sini Hormio ja Johanna Råman ottivat vastaan valtionpalkinnon. Vasemmalla Taiken Venla Korja. Kuva: Lari Järnefelt

1. Mikä on saanut sinut viime aikoina inspiroituneeksi?

Valtakunnallisesti merkittävien elokuvafestivaalien kävijätilastot, muun muassa Sodankylän elokuvajuhlat, Espoo Ciné -elokuvafestivaali, Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa sekä Night Visions -festivaali ovat kaikki uutisoineet vuonna 2024 kasvaneista kävijämääristä. Tämä osoittaa, että elokuvatapahtumat ovat merkityksellisiä kohtaamispaikkoja elokuvataiteen yleisöille, elokuville ja tekijöille. Lämpimästi tervetuloa DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalille, joka järjestetään 24. kertaa 4.–9.2.2025 Helsingissä! 

2. Mikä on taiteen merkitys tässä ajassa?

Taiteen merkitys tässä ajassa on elintärkeä. Elinvoimainen ja moniääninen taide sekä aktiivinen kansalaisyhteiskunta ovat tärkeimpiä demokratiaa ylläpitäviä voimia. Taiteella on ollut aina kokoaan suurempi vaikutus niin hyvään elämään, olemassaolon perustuksiin, kriittiseen ajatteluun, talouteen, työllisyyteen, kansainväliseen kasvuun, yhteenkuuluvuuteen kuin osallistumiseen ja osallisuuteenkin.

3. Mistä tällä hetkellä unelmoit?

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali unelmoi siitä, että dokumenttielokuvan asema ja sen arvostus yhteiskunnassa olisi nykyistä suurempi. Dokumenttielokuva jää rahoituksessa usein marginaaliin, vaikka sen merkitys on keskeinen; dokumenttielokuva nostaa ajankohtaisia aiheita esille, vahvistaa demokratiaa ja kansalaisyhteiskuntaa sekä päästää meidät näkemään, kokemaan ja ymmärtämään maailmaa. Kansakunta ilman dokumenttielokuvaa on kuin koti ilman valokuva-albumia. 

Unelmoimme Suomesta, jossa taiteeseen ja kulttuuriin investoidaan nyt kaavailtujen julkisen rahoituksen leikkausten sijaan, ja jossa taide ja kulttuuri nähdään keskeisenä osana arkea, ihmisyyttä ja yhteiskuntaa. Suomi tarvitsee nyt taidetta, sivistystä, näköaloja, luottamusta, toivoa ja rohkeutta, ei näköalattomuutta, pysähtymistä, epätoivoa, työttömyyttä ja henkistä tyhjyyttä.
 

Julkaisemme Taiken verkkosivuilla juttusarjan, jossa haastatellaan vuoden 2024 taiteen valtionpalkinnon saajia. He pohtivat haastatteluissa inspiraatiota ja taiteen merkitystä.