KUVATA
KUVATA – Kuvataiteilijan uusi työ- ja ansaintakenttä -hanke on saanut rahoituksen valtakunnallisesta ESR+-teemasta nimeltä Luovan ja kulttuurialan innovaatio-osaaminen. Teemaa ja teeman hankkeiden välistä yhteistyötä koordinoi Luova verkko.
Tarve
Millaiseen haasteeseen hanke pureutuu? Monet yhteiskunnan muutokset, kuten koronapandemia, geopoliittiset muutokset, energiakriisi ja digitaalisuuden nopea kehitys, ovat lisänneet epävarmuutta taiteilijoiden toimeentuloon ja heijastuneet heidän työnsä arvostukseen.
Teknologinen kehitys vaatii kuvataiteilijoilta uudistumiskykyä. Kuvataiteen uudenlaiset digitaaliset alustat, teknologioiden kestävä ja eettinen hyödyntäminen sekä tekoäly edellyttävät taiteilijoilta projektinhallinta- ja digitaitoja.
KUVATA-hanke tuottaa kuvataiteilijoiden ja taiteen koulutuksen käyttöön tietoa ja malleja, jotka tasa-arvoistavat kuvataiteilijoiden työkenttää ja luovat yhdenvertaisemmat valmiudet muuttuvassa työelämässä.
Kohderyhmä
Kenelle toiminta on suunnattu? Hankkeen kohderyhmiä ovat:
- Kuvataiteilijat: Etenkin alalle juuri valmistuneet sekä ammattilaiset, jotka tarvitsevat tukea yrittäjyysosaamiseen ja digitaaliseen osaamiseen.
- Kuvataidealan opetusta tarjoavat korkeakoulut ja koulutusorganisaatiot.
- Kuvataiteen opiskelijat.
Tavoite
Mitä hanke pyrkii muuttamaan? KUVATA-hankkeen tavoitteena on vahvistaa kuvataiteilijoiden projektinhallintaan ja digitaalisuuteen liittyvää osaamista. Tavoitteena on muuttaa kuvataiteilijan työn arvonmuodostusta ja kytkeä taiteilijuus tiiviimmin osaksi yhteiskuntaa.
KUVATA tarjota tietoa ja koulutusta, jotta kuvataiteilijoilla olisi yhdenvertaiset valmiudet toimia nykyajan kehittyvässä maailmassa ja he voivat löytää uusia mahdollisuuksia toimeentuloon.
Toimenpiteet ja tulokset
Mitä hankkeessa tehdään? Hankkeessa tuotetaan webinaareja ja artikkeleita kuvataiteilijoille ja alan koulutukseen. Näistä muokataan kaikki sukupuolet huomioon ottava, tasa-arvoinen, saavutettava ja kestävän kehityksen mukainen etäopetusmalli ja työkalupakki.
Etäopetusmalli ja työkalupakki toteutetaan suomeksi ja englanniksi. Tuloksia levitetään hankkeen verkkosivuilla, kulttuurialan julkaisuissa sekä sidosryhmien kautta.
Verkostot
Millaista yhteistyötä tehdään? Hankkeen päätoteuttaja on Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK). Hanketta toteuttavat myös Lapin yliopisto ja Globe Art Point Ry. Hankkeen tulosten levittämisessä hyödynnetään yhteistyökumppaneita ja verkostoja.
Lisätietoja
Fanny Niemi-Junkola, projektipäällikkö, TAMK
[email protected]
Toteuttajat
Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK), Lapin yliopisto, Globe Art Point Ry
Kesto
01.01.2024–31.12.2026
Rahoitus
Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+)