Artikkeli

"Uratarinoiden ja teosten korostamisen sijaan satsaisin siihen, että taiteilijat ovat integroidusti osa yhteisöä" – haastattelussa valtionpalkittu Riikka Talvitie

Taidemusiikin kohdalla tulisi pohtia, kenellä on oikeus säveltää ja kenen teoksia yleisöllä on mahdollista kuulla, sanoo säveltäjä Riikka Talvitie. Hän sai vuoden 2022 musiikin valtionpalkinnon.
Riikka Talvitie istuu ja nojaa seinään.
Kuva: Maarit Kytöharju

Millainen merkitys taiteen valtionpalkinnon saamisella on sinulle?

Olen erittäin kiitollinen ja jopa yllättynyt palkinnosta. Viime vuosina olen tehnyt paljon työtä, joka on osin näkymätöntä ja rakenteissa vaikuttavaa. Tästä syystä olen äärimmäisen ilahtunut, että työ on huomattu ja sitä pidetään arvokkaana.

Mikä saa sinut tekemään taidetta?

Hienoin hetki sävellystyössä on se, kun musiikki ikään kuin ”ilmiintyy” soivaan muotoon. Lopputulos ei ole ikinä sellainen kuin se esiintyy abstrakteissa suunnitelmissa tai nuottikirjoituksessa, vaan musiikki on jotain tilassa läsnä olevaa, yksityistä ja yhteistä.

Yritän tavallaan koko ajan pitkäjänteisesti selvittää kysymystä, mistä taiteen tekemisessä oikein on kyse. Usein monet merkitykselliset asiat hukkuvat huomattavan suorittamisen alle. Itselleni taiteen tekeminen on tapa havainnoida ympäristöä ja vaikuttaa maailmaan. Pidän siitä, että taiteessa ajattelu on vapaata. Se on intuitiivista, ja se on alati muuttuvaa.

Jenni Haukio ojentaa palkintokirjan Riikka Talvitielle.
Säveltäjä Riikka Talvitie otti vastaan palkintokirjan tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukiolta 13.12.2022. Kuva: Vilhelm Sjöström

Minkä koet merkittävimpänä haasteena taiteilijuudessa?

Mielestäni taiteilijuuden haasteet vaihtuvat jatkuvasti. Ennen koronapandemiaa näin merkittävänä haasteena yksilön liiallisen arvostuksen, mutta nyt tuntuu, että olemme selättäneet tämän haasteen ja taiteelle annetaan arvoa myös yhteiskunnallisena ja sosiaalisena toimintana. Ehkä juuri taidemusiikin alueella tulisi pohtia kysymyksiä: kenellä on oikeus säveltää ja kenen teoksia meillä on mahdollista kuulla. Lisäksi arjessa näen kiireen suurena harmina, sillä säveltäminen on lähtökohtaisesti hidasta ja aikaavievää.

Millaisilla keinoilla edistäisit taiteen asemaa yhteiskunnassa?

Nyt kun yhteiskunnalliset asiat ovat nousseet taas taiteen tekemisen keskiöön, ottaisin tästä irti kaiken mahdollisen. Yksilöiden uratarinoiden ja teosten korostamisen sijaan satsaisin siihen, että taiteilijat ovat integroidusti osa yhteisöä. Taiteen tekemisellä on voima näyttää asioita uudessa valaistuksessa. Uskon taiteen kriittiseen potentiaaliin.

Lue musiikin valtionpalkinnon palkintoperusteet tästä.

Julkaisemme Taiken verkkosivuilla juttusarjan, jossa haastatellaan vuoden 2022 taiteen valtionpalkinnon saajia. He pohtivat haastatteluissa taiteilijuuttaan ja taiteen asemaa yhteiskunnassa.