Våra arbetssätt inbegriper tydliga och enhetliga processer för att säkerställa att alla behandlas jämlikt. Våra stipendie- och bidragsbeslut grundar sig på kollegial bedömning utförd av våra experter. Kommissionsmedlemmarnas omsättning och regionala fördelning garanterar mångfald i beslutsfattandet.
Alla individuella stipendier och bidrag till sammanslutningar är avsedda för alla professionella konstnärer och samfund inom konstområdet oavsett bakgrund. När konstsammanslutningar ansöker verksamhetsbidrag av oss, bedömer vi verksamhetens kvalitet genom att analysera hur jämställdhet, likabehandling och välmående i arbetet verkställs. Vi förutsätter att sammanslutningen i sin verksamhet tar hänsyn till kraven i jämställdhetslagen och diskrimineringslagen.
Vi stöder arbete mot rasism och diskriminering genom att fördela bidrag för främjande av kulturell mångfald och antirasistisk verksamhet. De används bland annat till migrantgruppers och kulturminoriteters egen kulturverksamhet, verksamhet som främjar antirasism samt främjande av kontakter mellan kulturminoriteter och majoritetsbefolkningen. Vi stöder även specialgrupper exempelvis genom att bevilja bidrag för handikapporganisationers kulturverksamhet.
Personval till konstkommissionerna som beslutar om individuella stipendier baserar sig på hundratals förslag som branschaktörer lämnat in. Vi har tillsammans med konstrådet säkerställt att det i konstkommissionerna som beslutar om stipendierna finns sakkunskap om kulturell och språklig mångfald. Av alla som ansökte och beviljades stipendier 2020 hade cirka fem procent ett främmande språk som modersmål.
Utöver stipendie- och bidragsverksamheten har vi utvecklingsprogram och tjänster med anställda som är specialsakkunniga, konstexperter, konstnär-sakkunniga och länskonstnärer. Ett av programmen är utvecklingsprogrammet för kulturell mångfald och mobilitet som främjar förståelsen av konstens mångfald, antirasism, interkulturell dialog och konstnärers internationalisering. Samarbetet inom programmet sker i bland annat gemensamma projekt och expertgrupper för majoritetsbefolkningen och minoriteter.
Under perioden 2022–2027 fokuserar utvecklingsprogrammet för kulturell mångfald och mobilitet på att avveckla strukturell rasism och annan diskriminering på konst- och kulturfältet samt på att integrera kulturell mångfald som en genomgående tanke i Taikes verksamhet. För att uppnå dessa syften arrangeras exempelvis intern utbildning om jämlikhet och antirasism för personalen och kommissionerna, och rekryteringen utvecklas så att den blir ännu mer jämlik.