Stipendier och utkomstskydd för arbetslösa
Taikes stipendier är i regel avsedda för heltidsarbete. Om du är arbetssökande före stipendieperioden och ditt stipendiearbete anses vara huvudsyssla ur utkomstskyddssynpunkt, upphör din rätt till arbetslöshetsförmån under stipendieperioden. Stipendiet kan också påverka andra sociala förmåner du får. Läs mer om hur stipendiets påverkar andra sociala förmåner.
Utkomstskydd för arbetslösa efter stipendieperioden
För att få arbetslöshetsdagpenning måste du bevisa att stipendieperioden har upphört och att du som arbetslös arbetssökande söker heltidsarbete och står till arbetsmarknadens förfogande (Lag om utkomstskydd för arbetslösa 2 kap. 1 §, 5 § och 9 §).
Om du blir arbetslös efter stipendieperioden och vill ansöka om arbetslöshetsförmån ska du logga in på Jobbmarknadens E-tjänster och anmäla dig som arbetssökande. Genom den elektroniska ärendehanteringskanalen kan du också anmäla ändringar i ditt jobbsökande. Du kan anmäla dig som arbetssökande redan innan din stipendieperiod upphört, men gör det senast på din första dag som arbetslös. Du har rätt till arbetslöshetsförmån först från och med anmälningsdagen.
Sysselsättningstjänsternas uppgift är att utreda rätten till arbetslöshetsförmån och ge ett arbetskraftspolitiskt utlåtande till den som betalar ut arbetslöshetsförmånen (arbetslöshetskassa/FPA). Den som betalar ut arbetslöshetsförmånen beslutar om utbetalning av förmånen och utreder om du uppfyller de förmånsspecifika villkoren, såsom om arbetsvillkoret, och om dina inkomster kan påverka utbetalningen av förmånen.
När du efter stipendieperioden återgår till att vara arbetssökande, skickar sysselsättningstjänsterna en begäran om utredning gällande utkomstskydd för arbetslösa. Utifrån din skriftliga redogörelse får du ett utlåtande om din rätt till utkomstskydd enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa. (Lag om utkomstskydd för arbetslösa 2 kap. 5 § och 9 §) Syftet med begäran om utredning är att reda ut om du är arbetslös arbetssökande enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa och därmed har rätt till förmånen eller om du fortfarande anses vara sysselsatt i eget arbete.
Den som har varit sysselsatt på heltid i eget arbete anses fortfarande vara sysselsatt fram till den tidpunkt då det på grundval av arbetssökandens redogörelse som kan anses vara tillförlitlig eller annars är uppenbart att verksamheten inte fortsätter (Lag om utkomstskydd för arbetslösa 2 kap. 9 §). Faktorer som tyder på att heltidsarbetet med stipendium i eget arbete har upphört är till exempel att stipendieperioden har upphört, vilket framgår av användningsperioden som angetts i stipendiebeslutet och av uppsägning av LFöPL-försäkringen, den sökandes egen anmälan, att arbetsprojektet är klart samt att den produktiva och ekonomiska verksamheten har upphört.
Enligt biträdande justitiekanslerns utlåtande kan myndigheten också på eget initiativ inhämta uppgifter från offentliga sociala medier. För att verifiera uppgifterna hörs personen genom att man skickar en begäran om utredning.
Lämna in stipendieansökan till arbetskraftsmyndigheten
När du efter stipendieperioden blir arbetslös arbetssökande ombeds du att bifoga stipendiebeslutet som bilaga till begäran om utredning. Om inte exakt arbetsperiod framgår av stipendiebeslutet (som för Taikes projektstipendier som innehåller arbete samt biblioteks- och visningsstipendier) ombeds du även att lämna in din stipendieansökan för att fastställa exakt tid för arbetet.
Arbetskraftsmyndigheten kan också begära in din stipendieansökan direkt från Centret för konstfrämjande. Taike lämnar ut information om beslut och ansökningar till andra myndigheter på de grunder som fastställts i lag.
Inom sysselsättningstjänsterna behandlas kundens uppgifter endast av tjänstemän som i enlighet med sina arbetsuppgifter har användarbehörighet och rätt att handlägga ärendet i fråga. De som behandlar personuppgifter avger en sekretessförbindelse och förbinder sig att inte röja sekretessbelagda uppgifter.
Du kan be Taikes kundtjänst ([email protected] / 0295 330 700) om ett intyg på din arbetsperiod under stipendiets användningstid baserat på din ansökan, om uppgiften inte framgår av beslutet. För att påskynda handläggningen av ärendet, ange diarienumret som börjar med TKT/ när du kontaktar oss.
Uppfyll jobbsökningsskyldigheten genom att söka stipendium
Jobbsökningsskyldigheten innebär att du som arbetssökande måste söka minst ett visst antal jobb varje månad för att behålla rätten till utkomstskydd för arbetslösa. I regel måste du söka fyra jobb per månad. I vissa situationer kan antalet vara lägre eller så åläggs du ingen jobbsökningsskyldighet alls. Jobbsökningsskyldigheten beror på din situation och arbetsförmåga. Jobbsökningsskyldigheten avtalas med din kontaktperson och registreras som en sysselsättningsplan.
Du kan uppfylla jobbsökningsskyldigheten på flera olika sätt. Om du är arbetslös yrkeskonstnär kan du uppfylla jobbsökningsskyldigheten genom att söka arbetsstipendium, om detta registreras i din sysselsättningsplan. Kontrollera alltid detta med din kontaktperson.
Sysselsättningstjänsternas rådgivning
Genom Jobbmarknadens E-tjänster kan du få rådgivning om din situation. Meddelanden som du skickar till din kontaktperson registreras i systemet och du kan senare gå tillbaka till de råd du fått.
Om du vill veta vad som ligger till grund för det arbetskraftspolitiska utlåtande du fått kan du få hjälp av sysselsättningstjänsterna i din sysselsättningsregion eller via Jobbmarknadens telefontjänst för information om utkomstskydd för arbetslösa.
Du hittar numret till telefontjänsten i din sysselsättningsregion genom att söka på din hemkommun. Om du inte har någon hemkommun i Finland bestäms din sysselsättningsregion av din bostadsort. Du hittar kontaktuppgifter till sysselsättningstjänsterna på Jobbmarknadens regionala sidor eller på din kommuns webbplats.
Riksomfattande rådgivning för personkunder om utkomstskydd för arbetslösa 0295 020 701 (må–fr kl. 9–15).
Stipendiets inverkan på arbetslöshetsförmånens arbetsvillkor
Du uppfyller arbetsvillkoret för löntagare när du har tjänat in sammanlagt 12 arbetsvillkorsmånader under de föregående 28 månaderna (granskningsperiod). Du tjänar in en månads arbetsvillkor när du har fått minst 930 euro i lön under en kalendermånad och en halv månads arbetsvillkor när du har fått 465–929 euro i lön under en kalendermånad. (Uppgifterna baseras på situationen den 1 januari 2025). Du uppfyller arbetsvillkoret för företagare när du har arbetat minst 15 månader som företagare under granskningsperioden på 48 månader. Företagarens arbetsvillkor omfattar de månader då din försäkrade arbetsinkomst enligt lagen om pension för företagare (FöPL) uppfyller det årliga minimikravet. (Lag om utkomstskydd för arbetslösa 5 kap. 3 §, 4 § och 6 §)
Eftersom man inte betalar arbetslöshetsförsäkringspremier för stipendiet räknas stipendiearbete inte in i arbetsvillkoret. Stipendieperioden förlänger dock granskningsperioden för arbetsvillkoret med högst sju år. Granskningsperioden för arbetsvillkoret är således högst nio år och fyra månader (28 månader + 7 år) för löntagare. Godtagbara skäl för att förlänga företagares granskningsperiod är desamma som för löntagare, vilket innebär att företagares granskningsperiod är högst elva år (48 månader + 7 år). Men om du under stipendieperioden utför annat arbete där du tjänar in arbetsvillkor, räknas det in i arbetsvillkoret och därmed förlänger inte stipendiet granskningsperioden. (Lag om utkomstskydd för arbetslösa 5 kap. 4 b § och 6 §)
Om du är medlem i en arbetslöshetskassa och uppfyller arbetsvillkoret under medlemskapet kan du ansöka om inkomstrelaterad dagpenning från din arbetslöshetskassa. Om du inte är medlem i en arbetslöshetskassa men uppfyller arbetsvillkoret kan du ansöka om grunddagpenning från FPA. Grunddagpenning kan betalas ut endast om du inte är medlem i en arbetslöshetskassa eller om du har varit medlem i mindre än 12 månader. Om du inte uppfyller arbetsvillkoret kan du ansöka om arbetsmarknadsstöd från FPA. Du kan också få arbetsmarknadsstöd om du redan har fått grunddagpenning eller inkomstrelaterad dagpenning för maximalt antal dagar. (Lag om utkomstskydd för arbetslösa 1 kap. 2 §, 5 kap. 2 § och 7 kap. 1 §)
Det är utbetalaren av arbetslöshetsförmånen, alltså FPA eller din arbetslöshetskassa, som kontrollerar om du uppfyller arbetsvillkoret och har inkomster som påverkar din förmån. Den som betalar ut arbetslöshetsförmånen får uppgifter om dina löneinkomster från inkomstregistret. Inkomstregistret innehåller dock inte uppgifter om dina stipendier. Vid behov blir du ombedd att lämna ytterligare uppgifter.
Hur arbetslöshetsskyddet påverkas av att stipendiet tas upp som företagsinkomst i beskattningen
Från och med 2024 kan även enskilda näringsidkare (FO-nummer) söka Taikes arbetsstipendium. Som stipendiat tar du själv upp stipendiet som företagsinkomst i föregående års beskattning. När du väljer inkomsttyp i beskattningen bör du observera att om stipendiet tas upp som företagsinkomst kan det som tidigare var bisyssla ändras till huvudsyssla och stipendiet kan bli skattepliktig inkomst. Då skulle du övergå från att vara löntagare till att vara företagare ur utkomstskyddssynpunkt.
Från arbetslös arbetssökande till stipendiat
Om du är arbetslös arbetssökande innan du börjar få stipendium ska du meddela sysselsättningstjänsterna och förmånsutbetalaren (FPA eller arbetslöshetskassa) om stipendiet innan stipendieperioden börjar.
Kontakta sysselsättningstjänsterna i din sysselsättningsregion genom att lämna en kontaktbegäran via E-tjänsten eller genom att ringa telefontjänsten i din sysselsättningsregion. Din sysselsättningsregion bestäms utifrån din hemkommun. Du hittar kontaktuppgifter till sysselsättningstjänsterna på Jobbmarknadens regionala sidor eller på din kommuns webbplats. Du kan meddela FPA om förändringar i din situation via e-tjänsten MittFPA.
Beroende på din situation öppnar sysselsättningstjänsterna en begäran om utredning när ditt stipendiearbete inleds eller när en eventuell skyddstid upphör. En begäran om utredning är normal praxis för att höra dig när din situation förändras. Om du slutar söka jobb under ditt stipendiearbete på heltid öppnar sysselsättningstjänsterna en begäran om utredning av ditt stipendiearbete först efter din stipendieperiod när du återgår till att vara arbetssökande.
Fyra månaders skyddstid i början av stipendiearbetet
Som sysselsatt i eget arbete kan du ha rätt till fyra månaders skyddstid, vilket innebär att sysselsättningstjänsterna inte bedömer om ditt arbete under de första fyra månaderna är huvud- eller bisyssla. Under skyddstiden kan du samtidigt med stipendiet få utkomstskydd för arbetslösa förutsatt att du uppfyller de övriga villkoren för att få det. Du ska till exempel uppfylla den i sysselsättningsplanen överenskomna jobbsökningsskyldigheten, vara beredd att ta emot heltidsarbete och hålla din jobbsökning i kraft. Om du redan har använt skyddstiden tidigare under samma arbetslöshetsperiod, återfår du rätten till skyddstid först när du på nytt uppfyller arbetsvillkoret på 12 månader. (Lag om utkomstskydd för arbetslösa 2 kap. 5 a §)
Meddela alltid den som betalar ut förmånen om din situation förändras. Stipendier kan beaktas i beloppet av jämkad arbetslöshetsförmån eller i behovsprövningen av arbetsmarknadsstöd. Ett skattepliktigt stipendium är jämkad inkomst och minskar därför din inkomstrelaterade dagpenning, medan ett skattefritt stipendium inte påverkar din inkomstrelaterade dagpenning. Den skattefria delen av stipendiet beaktas dock vid behovsprövningen av arbetsmarknadsstöd. För mer information, kontakta din förmånsutbetalare (FPA eller arbetslöshetskassa).
Efter skyddstiden bedömer AN-byrån om du arbetar heltid eller deltid genom en begäran om utredning gällande utkomstskydd för arbetslösa. En begäran om utredning öppnas efter fyra månaders arbete, även om ditt stipendiearbete skulle pågå längre eller kortare än fyra månader (Lag om utkomstskydd för arbetslösa 2 kap. 5 a §).
För mer information, kontakta rådgivningen om utkomstskydd för arbetslösa på 0295 020 701 eller din kontaktperson.
Den här guiden är uppdaterad den 1 januari 2025. Centret för konstfrämjande ansvarar inte för eventuella ändringar i sysselsättningstjänsternas praxis som avviker från guiden.
Kundtjänst för stipendier och bidrag
Kundtjänsten för sökande och mottagare av Taikes stipendier och bidrag är öppen må–to kl. 10–12.
Telefon: 0295 330 700
E-post: [email protected]