Toimintatapoihimme kuuluvat selkeät ja yhtenäiset käytännöt, joilla varmistetaan kaikkien yhdenvertainen kohtelu. Apuraha- ja avustuspäätöksemme perustuvat asiantuntijoidemme tekemään vertaisarviointiin. Jäsenten vaihtuvuus ja alueellinen kattavuus takaavat päätöksenteon moniarvoisuuden.
Kaikki yksilöapurahat ja yhteisöavustukset on tarkoitettu kaikille taidealojen ammattitaiteilijoille ja -yhteisöille taustasta riippumatta. Kun taideyhteisöt hakevat toiminta-avustuksia, arvioimme toiminnan laatua kysymällä, miten sukupuolten välinen tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja työhyvinvointi toteutuvat. Edellytämme, että yhteisö ottaa toiminnassaan huomioon tasa-arvolain ja yhdenvertaisuuslain vaatimukset.
Tuemme rasismin ja syrjinnän vastaista työtä jakamalla avustuksia kulttuurisen moninaisuuden edistämiseen ja rasismin vastaiseen toimintaan. Niillä tuetaan muun muassa siirtolaistaustaisten ja kulttuurivähemmistöjen omaa kulttuuritoimintaa, rasisminvastaisuutta edistävää toimintaa sekä kulttuurivähemmistöjen ja valtaväestön yhteyksien edistämistä. Tuemme myös erityisryhmiä, sillä myönnämme avustuksia esimerkiksi vammaisyhteisöjen kulttuuritoimintaan.
Yksilöapurahoista päättävien taidetoimikuntien henkilövalinnat perustuvat alan toimijoilta saaduille sadoille ehdotuksille. Olemme yhdessä taideneuvoston kanssa pitäneet huolta siitä, että apurahoista päättävissä taidetoimikunnissa on kulttuuriseen ja kielelliseen moninaisuuteen liittyvää asiantuntemusta. Vuonna 2020 apurahojen hakijoista ja saajista vieraskielisiä oli noin viisi prosenttia.
Apuraha- ja avustustoiminnan lisäksi meillä on kehittämisohjelmia ja palveluja, joissa työskentelee erityisasiantuntijoita, taideasiantuntijoita, taiteilija-asiantuntijoita ja läänintaiteilijoita. Yksi ohjelmista on kulttuurisen moninaisuuden ja liikkuvuuden kehittämisohjelma, jossa edistetään ymmärrystä taiteen moninaisuudesta, antirasismista, kulttuurien välistä vuoropuhelua ja taiteilijoiden kansainvälistymistä. Ohjelmassa tehdään yhteistyötä muun muassa valtaväestön ja vähemmistöjen yhteisissä projekteissa ja asiantuntijaryhmissä.
Vuosina 2022–2027 kulttuurisen moninaisuuden ja liikkuvuuden kehittämisohjelmassa painotetaan rakenteellisen rasismin ja muun syrjinnän purkamista taide- ja kulttuurikentällä sekä kulttuurisen moninaisuuden ajatuksen läpileikkaavuutta Taikessa. Painotukseen sisältyvät esimerkiksi sisäiset henkilöstön ja toimikuntien koulutukset yhdenvertaisuuden ja antirasismin kysymyksissä sekä rekrytointien kehittäminen entistä yhdenvertaisemmaksi.