Toimikuntarakenteen uudistus

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Taiteen edistämiskeskus valmistelevat taidetoimikuntien rakenneuudistusta.

Nykyinen toimikuntarakenne on ollut käytössä vuodesta 2013 alkaen. Nyt valmisteilla on toimikuntarakenteen uudistus. Uudistuksella vastataan muun muassa toimikuntien kasvaneeseen työmäärään, esteellisyyshaasteisiin ja työn epätasaiseen jakautumiseen. 

Toimikuntarakenteen uudistaminen vaatii lain uudistamista, ja uusi laki voisi tulla voimaan aikaisintaan vuonna 2026. Toimikuntarakenteen valmistelu on aloitettu syksyllä 2023. Uudistustyössä kuullaan laajasti eri sidosryhmiä ja taidekenttää. 

Nykyinen toimikuntarakenne

Taiken luottamuselimet esitettynä kaaviomaisesti.

 

Tällä hetkellä Taiken yhteydessä toimii 24 asiantuntijaelintä. Ne päättävät apurahoista ja palkinnoista sekä antavat asiantuntijalausuntoja. 

  • Taideneuvosto päättää valtion taidetoimikuntien toimialoista, nimistä ja määristä sekä nimeää jäsenet valtion ja alueellisiin taidetoimikuntiin kaksivuotiskausiksi kuultuaan taiteen kannalta merkittäviä tahoja. Taideneuvoston puheenjohtajan ja jäsenet nimeää opetus- ja kulttuuriministeriö.
  • Valtion taidetoimikunnat päättävät taiteilijoille ja taiteilijaryhmille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista.
  • Alueelliset taidetoimikunnat päättävät taiteilijoille ja taiteilijaryhmille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista alueillaan. 
  • Lautakunnat jakavat lakisääteisiä apurahoja. 
  • Asiantuntijapaneelit arvioivat temaattisia avustushakemuksia.
     

Ehdotettu uusi rakenne

Kaavakuva, jossa ylimpänä taide- ja kulttuurineuvosto, vasemmalla asiantuntijapankki ja oikealla eri kokoisia arviointipaneeleja

 

Lakiesityksen mukaan nykyiset valtion taidetoimikunnat ja alueelliset taidetoimikunnat lakkaavat. Uudessa rakenteessa Kulttuurivirastolla on taide- ja kulttuurineuvosto, asiantuntijapankki sekä vaihtuvia arviointipaneeleja. Kulttuurivirasto syntyy vuoden 2026 alussa, kun Taiteen edistämiskeskus ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti yhdistyvät.

  • Opetus- ja kulttuuriministeriö nimittää taide- ja kulttuurineuvoston. 
  • Taide- ja kulttuurineuvosto nimittää asiantuntijapankin jäsenet.
  • Vertaisarviointiin perustuva päätösvalmistelu tehdään asiantuntijapaneeleissa, jotka koostuvat asiantuntijapankin jäsenistä.  Paneelit nimittää Kulttuurivirasto. 
  • Taide- ja kulttuurineuvosto tekee kaikki vertaisarviointiin perustuvat apurahapäätökset paneelien valmistelun pohjalta. 
     

Hallituksen esitys lausuntokierroksella joulukuussa 2024

Lakiesitys toimikuntarakenteen muutoksesta oli lausuntokierroksella osana Sivistyshallinto 2030 -hankkeeseen liittyvää lainvalmistelua 31. tammikuuta 2025 saakka.

Lakiluonnoksen mukaan muutos astuu voimaan vaiheittain. Kulttuurivirasto aloittaa toimintansa 1.1.2026, mutta taidetoimikuntia koskeva muutos tapahtuu siirtymävaiheen jälkeen 1.7.2026 alkaen.

Taiteen edistämiskeskus tunnistaa uudessa rakenteessa sekä mahdollisuuksia että haasteita siinä, miten vertaisarviointi järjestetään. Hakukohtaisesti nimettävät asiantuntijapaneelit antavat mahdollisuuden tehdä moninaisempia arviointiryhmiä, joissa tukimuotojen ja taiteenalojen erityispiirteet pystytään ottamaan laajemmin huomioon.

Taike on tunnistanut alueellisten toimijoiden huolen alueellisen rakenteen ylläpitämisestä, sillä lakiesityksen mukaan nykyinen alueellisten taidetoimikuntien rakenne poistuu. Uudella Kulttuurivirastolla tulee olla muita keinoja, joilla turvataan taiteen edistämisen resurssien tasapainoinen jakautuminen eri puolille Suomea. Arviointipaneelien kokoonpanossa tulee ottaa huomioon alueellinen yhdenvertaisuus. Alueellisuuteen liittyvää muutosta tulee myös tarkkaan seurata.

Sekä Taike että Taideneuvosto antoivat lakiesityksestä lausuntonsa. Linkit lausuntouutisiin löydät sivun alaosasta.

Hallituksen esitys opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan virastouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi on tarkoitus antaa eduskunnan päätettäväksi kevätistuntokaudella 2025.

Lue lisää toimikuntauudistuksesta