Taidetoimikuntien ja taideneuvoston kannanotto toimikuntien arviointipalkkioista
Päätös oli toimikunnille pettymys erityisesti siksi, että eduskunta oli vuoden 2023 budjettipäätöksessään osoittanut palkkioita varten erillisen määrärahan.
Taiteen edistämiskeskuksessa toimii yhteensä 22 luottamuselintä, jotka vertaisarvioivat vuosittain noin 15 000 apuraha- ja avustushakemusta. Yhteensä luottamuselimissä työskentelee noin 200 jäsentä. Toimikunnat ovat perinteisesti tehneet työtään kokouspalkkiokorvauksella, joka vastaa huonosti tehdyn arviointityön määrää ja ammattimaisuutta. Toimikuntien edustajat ovat jo muutaman vuoden ajan esittäneet hakemuskohtaisia arviointipalkkioita. Seuraava kannanotto on toimitettu opetus- ja kulttuuriministeriöön 20.3.2023.
Arvoisa opetus- ja kulttuuriministeriön johto,
Me Taiteen edistämiskeskuksen valtion ja alueellisten taidetoimikuntien ja lautakuntien puheenjohtajat sekä Taideneuvosto lähestymme Teitä huolenamme se eriarvoisuus, joka on syntynyt OKM:n arviointipalkkiota koskevasta määräyksestä.
Taiken apurahojen päätösprosessiin liittyvästä vertaisarviointityöstä Taiken toimikuntien asiantuntijoille maksettavia palkkioita koskevaan määräykseen sisältyy mm. seuraavia ongelmia:
- Valtion ja alueiden taidetoimikunnat ja lautakunnat tekevät samanlaista ja vaativuustasoltaan identtistä arviointityötä. Perustetta vertaisarviointia tekevien luottamushenkilöiden erilaiselle palkkiokohtelulle ei ole.
- Emme löydä perustetta myöskään sille, että arviointipalkkio maksettaisiin vain valtion taiteilija-apurahahakemuksiin perehtymisestä eikä esimerkiksi taiteilijaeläke- tai valtion ja alueiden kohdeapurahahakemuksista. Kaikissa näissä laaja ja huolellinen ennalta perehtyminen on päätöksenteon perusta.
- Ihmettelemme myös, haluaako OKM todellakin vuonna 2023 järjestää pilotin seurantakartoituksineen siitä, mitä tapahtuu, kun työstä maksetaan.
Taidetoimikunnissa ja lautakunnissa tehtävä työ on monivaiheista ja aikaa vievää. Työ käynnistyy hakemusten ja niiden liitteiden arvioinnilla Taiken järjestelmässä. Tämä työvaihe vie tyypillisesti useita viikkoja. Aika on pois arvioijan muusta työstä ja toimeentulosta. Sadat Taiken luottamushenkilöt tekevät tämän työn omilla työvälineillään kodeissaan tai työhuoneillaan. Viikkojen lukemisen myötä syntyneiden arvioiden ja ympärivuotisen teoksiin perehtymisen pohjalta kokouksissa lopulta keskustellen päätetään, keille apurahoja jaetaan.
On nurinkurista, että pienen palkkion arvoiseksi vertaisarviointityöksi katsotaan ainoastaan valtion taidetoimikuntiin tulleiden taiteilija-apurahahakemusten arviointi, vaikka päätökset alueilla ja lautakunnissa tehdään samanlaisella virkavastuulla kuin valtakunnallisten taiteilija-apurahojen jako. On väärin, että valtio teettää vaativaa ja vastuullista asiantuntijatyötä ilman asianmukaista ja oikeasuhtaista korvausta. (Taikelta on saatavana tarkempia tietoja toimikuntien jäsenten arviointityöhön käyttämästä ajasta.) Erityisen huolestuttavana pidämme sitä, että ministeriö itse tulee luoneeksi epätasa-arvoisia rakenteita Taiken luottamuselimien välille.
Ilmaisen asiantuntijatyön edellyttäminen taiteilijoilta ei ole Taiken eikä luullaksemme ministeriönkään eettisten periaatteiden mukaista. Juhlapuheissa taiteilija kyllä saa palkkansa, mutta eikö kauniit sanat olisi jo aika siirtää käytäntöön?
Odotamme välittömiä muutoksia taiteilijoiden ja taiteen arvoa polkevaan järjestelmään. Me ja Taike kunnioitamme ammattitaidolla toteutettua vertaisarviointia. Samaa toivomme ministeriöltä.
Kunnioittaen,
taidetoimikuntien ja erillislautakuntien puheenjohtajat sekä Taideneuvosto
Lisätiedot:
Marjo Heiskanen, kirjailija, valtion kirjallisuustoimikunnan puheenjohtaja, [email protected]
Juha Itkonen, kirjailija, taideneuvoston puheenjohtaja, [email protected]
Allekirjoittajat:
Aki Lintumäki, Pohjois-Savon taidetoimikunta
Anna Ruth, monitaiteiden toimikunta
Anssi Lassila, arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunta
Eero Linjama, musiikkitoimikunta
Hanna Koikkalainen, Kaakkois-Suomen taidetoimikunta
Henna Helmi Heinonen, Pohjanmaan taidetoimikunta
Juha Itkonen, taideneuvosto
Juha Laurikainen, Hämeen taidetoimikunta
Kati Aalto, Satakunnan taidetoimikunta
Lotta Nevalainen, Uudenmaan taidetoimikunta
Marjo Heiskanen, kirjallisuustoimikunta
Mika Taanila, audiovisuaalisten taiteiden toimikunta
Mikko Auerniitty, Keski-Suomen taidetoimikunta
Pauliina Mäkelä, Varsinais-Suomen taidetoimikunta
Petri Kauppinen, esittävien taiteiden toimikunta
Reijo Valta, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta
Satu Piispa-Hakala, Etelä-Savon taidetoimikunta
Siri Kolu, kirjailija- ja kääntäjäapurahalautakunta
Taina Myllyharju, kuvataiteen apurahalautakunta
Tittamari Marttinen, Lapin taidetoimikunta
Tuomas Ollikainen, Pohjois-Karjalan taidetoimikunta
Tuula Linnusmäki, Pirkanmaan taidetoimikunta
Vilma Pimenoff, visuaalisten taiteiden toimikunta