Ole kuin kotonasi - Pirkanmaan 6. Triennaali 2015
Koti on paikka, johon kaikilla on jonkinlainen suhde. Jokaiselle ihmiselle on tärkeää, että hänellä on oma tila, jossa hän voi tuntea olevansa turvassa, vapaa ja jossa hän voi olla oma itsensä. Näyttelyn teemana koti on yksinkertainen ja selkeä, mutta kuitenkin riittävän monia tasoja ja tulkintoja mahdollistava aihe. Otsikko Ole kuin kotonasi antoi taiteilijoille pohdittavaksi suhteen paitsi itseen ja omaan lähipiiriin myös vieraaseen. Tuo vieraalle osoitettu ystävällinen kehotus ja vieraanvaraisuuden osoitus saatettiin vielä yhtenäiskulttuurin vallitessa esittää turvallisin mielin, mutta entä tänään, voiko sen vilpittömyyteen tämän päivän monikulttuurisessa maailmassa enää luottaa. Onko kodista tullut yksityisyyden linnake, jonka ovet avataan yhä harvemmille ja tarkkaan valikoiden? Missä ja milloin ihminen tuntee olevansa kotonaan? Onko koti joillekin pikemminkin pelkkä tunne kuin konkreettinen paikka?
Teemaan tarttui noin 130 pirkanmaalaista taiteilijaa ja ryhmää, joista kuraattori valitsi tai kutsui mukaan 52 taiteilijaa ja 4 taiteilijaryhmää ehdotuksineen. Tavoitteena on ollut näyttelykokonaisuus, jossa teemaa lähestytään mahdollisimman monesta näkökulmasta.
Useimmat taiteilijat ovat löytäneet teostensa sisällöllisen lähtökohdan omasta lähiympäristöstään. Kodin näkymät ja tunnelmat, muistot, identiteetti ja perhesuhteet tulevat teoksissa eri tavoin käsitellyiksi. Läsnä on niin mummoilun ihanuus kuin yksinäisyys, vanhenemisen vaikeus ja kuolemakin. Globaaleihin teemoihin päästään, kun kuvaan tulevat kehitysmaiden kaatopaikkojen asukkaat ja kerjäläiset. Vieraiden, muukalaisten sekä outojen kohtaaminen askarruttaa, eikä luontoa ja ympäristöäkään ole unohdettu.
Tämänkertainen Triennaali on rönsyilevä ja moni-ilmeinen tapahtuma. Jurytetyt näyttelyt ovat esillä useissa tutuissa näyttelytiloissa Tampereella. Muutama teos on löytänyt paikkansa julkisissa tiloissa kaupungilla. Myös lähiöt – Tesoma ja Hervanta - tapahtumapaikkoina ovat tärkeässä ja näkyvässä roolissa. OFF-tapahtumien runsaus levittäytyy paitsi Tampereelle myös eri puolille Pirkanmaata.
Uutta ovat pop up -galleriat: Tesomalla taiteilijaryhmän perustama Tesoman Taidehalli ja Tampereen ammattikorkeakoulun oppilaiden perustama Soma-galleria, joissa esitellään yhteisöllisten työpajojen tuotoksia. Erikoisuutena on lisäksi mainittava kolmeen yksityiskotiin perustetut jääkaapinovigalleriat, joihin yleisö pääsee tutustumaan tiettyinä aikoina. Vastikkeellinen taidetuki puolestaan on yhteisöllinen taideteko, jonka vaiheita voidaan seurata triennaalin aikana.
Uutena avauksena tämänkertaisessa Triennaalissa on panostus sosiaaliseen mediaan. Taiteilijoita ja tapahtumia esitellään Triennaalin nettisivujen ja YouTube -videoiden välityksellä. Näkyvyyttä haetaan myös Twitteristä ja Facebookista.
Lisätietoja:
Tampereen taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Arja Moilanen, p. 050 550 2521
kuraattori Sirpa Joenniemi, p. 050 554 9492
TAITEILIJAT JA NÄYTTELYTILAT
TR1 12.9.–18.10.
Teija-Tuulia Ahola
Sebastian Boulter
Anssi Jääskeläinen
Henrietta Lehtonen
Virve Lilja
Tommi Musturi
Fanni Niemi-Junkola
Janne Nytorp
ROP -ryhmä (Tuomo Rosenlund & Pekko Orava)
Heli Ryhänen
Jarno Vesala
Hanna Vihriälä
Sampsa Virkajärvi
Taina Valkonen (avajaisperformanssi)
Lars Holmström
Helge Riskula
Annu Salminen
TAIDEKESKUS MÄLTINRANTA 12.9.–29.9.
Tomas Byström
Katri Heinänen
Liisa Hietanen
Mikko Kallio
Sanna Kauppinen
Johanna Lonka
Erno Peltonen
Jyri Pitkänen
Sanni Seppä
Meri Westlin
Ilkka Virtanen
Jenni Yppärilä
GALLERIA SASKIA 25.9.–14.10.
Arja Jämsä
Tuula Lehtinen
Riikka Lenkkeri
Hannamari Matikainen & Johanna Lonka & Johanna Pihlajamaa
Hanna Oinonen
Ulla Pohjola
Kaija Papu
GALLERIA EMIL 12.9.–12.10.
Terhi Asumaniemi
Sirpa Hirvikoski
Leena Lehti
Harri Lundelin
Kukka-Maria Rosenlund
Marja-Liisa Torniainen
STUDIO EMIL 12.9.–12.10.
Jan Anderzén & Lars Mattila
Elsa Trzaska
Heidi Saramäki
TAMPERE-TALON TALVIPUUTARHA 15.9.–4.10.
Virve Lilja
VIRASTOTALO 8.9.–30.10.
Juhani Tuomi
FINLAYSONIN MEDIAKÄYTÄVÄ 12.9.–18.10.
Anne Lehtelä
WERSTAAN KOMUUTTI 12.9.–18.10.
Sari Kemppinen
KAUPUNKITILASSA TAI MUUSSA JULKISESSA TILASSA
Liisa Ahlfors, maalauksia, Frenckellin käytävän ikkunat
Hanna-Riikka Heikkilä, maalauksia, Rautatieaseman asemahallin ikkunat
Jarmo Kallinen, veistos, Taidemuseon piha
Wille Klén & Tomas Regan, Viinikan lankarullakioskin maalaus
Elina Lind, yhteisöteos Vastikkeellinen taidetuki
Paula Ollikainen, maalauksia, Tesoman kirjasto
Reija Pasanen, valoteos Tesoman rantapolun varrella
H+SS -ryhmä (Helinä Hukkataival, Sinikka Törmälä, Soile Iivonen), performansseja kaupungilla