Uutinen

Taideneuvosto: Lastenkulttuuripoliittiseen ohjelmaan sitouduttava laajemmin kuin yhden ministeriön voimin

Taideneuvosto ottaa tuoreeltaan kantaa tänään julkistettuun ehdotukseen lastenkulttuuripoliittiseksi ohjelmaksi vuosille 2014–2018. Ohjelma luovutettiin kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäelle ja opetusministeri Krista Kiurulle perjantaina 14. helmikuuta Annantalossa Helsingissä.

Tilaisuudessa Taideneuvosto esitti oman kommenttipuheenvuoronsa Lastenkulttuuripoliittiseen ohjelmaehdotukseen 2014–2018:

Lastenkulttuuripoliittinen ohjelma sisältää paljon tärkeitä huomioita ja aloitteita, joten sen soisi saavan pelkkää suositusta painavamman roolin ja siihen olisi sitouduttava laajemmin kuin yhden ministeriön voimin. Ohjelma nostaa esiin asioita, jotka olisi syytä ottaa vakavasti ja jotka edellyttäisivät nopeita poikkisektoraalisia toimia yhteisten päämäärien eteen.

Lapsella on oikeus kasvaa kulttuuriin, ja ohjelma nostaakin esiin tärkeän ja ajankohtaisen huolen siitä, miten lapset pystyvät eriarvoistuvassa yhteiskunnassamme saamaan tasavertaisen mahdollisuuden tähän. Ohjelma on oikeilla jäljillä, kun se ottaa yhdeksi tärkeäksi vaikutuskanavakseen koulun: koulun kautta tavoitetaan koko ikäluokka ja pystytään järjestämään tasavertaiset perusedellytykset jokaiselle lapselle osallistua taiteeseen ja kulttuuriin.

Silti myös vapaa-aikana tapahtuva kulttuurin päämäärätietoinen harrastaminen täytyy huomioida, ja tämä mahdollistetaan kehittämällä ja resursoimalla taiteen perusopetusta ja myös lastenkulttuurikeskuksia ja kolmannen sektorin toimijoita, jotka omaehtoisesti järjestävät moninaista kulttuuriharrastustoimintaa.

Taiteen perusopetus antaa mahdollisuudet tavoitteelliseen taiteen opiskeluun. Se avaa väylän taiteilijan ammatillisiin opintoihin ja antaa valmiudet taiteesta nauttimiseen kyvykkäänä taideyleisönä. Taiteen perusopetusta tulisi vahvistaa ulottamalla valtion rahoitus yleisen oppimäärän opetukseen ja kasvattamalla marginaalisiksi jääneiden taiteenalojen valtionosuuksia. Taiteen merkitystä humanistisen maailmankuvan rakentajana on vahvistettava ottamalla taiteen näkökulma eri aineiden opetukseen.

Ohjelma ehdottaa perustettavaksi Valtakunnallista lastenkulttuurin ja tutkimuksen edistämiskeskusta. Tässä taloudellisessa tilanteessa tulisi selvittää, voisiko nykyisiä rakenteita vahvistaa siten, että jo olemassa olevat toimijat voisivat toteuttaa uudelle keskukselle suunniteltuja tehtäviä. Meillähän jo on Suomessa valtakunnallinen lastenkulttuurikeskusten verkosto Taikalamppu.

Taideneuvosto esittää, että lastenkulttuurista valtakunnallisesti vastaava taho järjestäisi vuosittaisen lastenkulttuurin areenan lapsen oikeuksien päivän aikoihin. Paripäiväisen areenan ydintehtävänä olisi lisätä lastenkulttuurin näkyvyyttä ja tarjota yhteinen paikka, jossa voidaan jakaa ajankohtaisia asioita, luoda valtakunnallisia painopisteitä ja palkita lastenkulttuurin tekijöitä. Suomessa on jo melkoinen joukko lastenkulttuurin toimijoita, jotka saisivat enemmän painoarvoa ja vaikutusta toimilleen yhdistämällä voimavaroja.

Tasa-arvoisessa yhteiskunnassamme, jossa sataprosenttinen lukutaito on ollut vakiotila, on jo nyt käynyt ilmeiseksi, että yhä useammat lapset eivät enää hallitse kielen vivahteita eikä lukutaitokaan ole itsestäänselvyys. Kirjastot ovat kulttuurimme ja sivistyksemme kivijalka, joten niiden edellytykset toimia lasten lukemisen ja sanataiteen edistäjinä ja lähipalveluina pitää turvata.

Ohjelmassa sivutaan muutamaan otteeseen murrosta, jonka digitaalisuuden kehittyminen on tuonut tullessaan – se muuttaa paitsi välineitä myös tiloja ja paikkoja. Ohjelmassa kaivattujen fyysisten tilojen oheen on jo syntynyt virtuaalisia tiloja, uudenlaisia kohtaamispaikkoja ja oppimisympäristöjä, joiden myötä kulttuuri ja sen harrastaminen kasvaa maan rajojen yli. Näiden suhteen meidän pitäisi olla paremmin ajan tasalla. Digitaalisuus tulee koskettamaan entistä läheisemmin myös sivistyksemme ja tasa-arvoisen kulttuurin ylpeydenaihetta – lukutaitoa. Tulemme tarvitsemaan uutta lukutaitoa, joka vastaa digitaalisen ajan haasteisiin, välineisiin, visuaalisuuteen ja jokaisen omaan mahdollisuuteen osallistua.

Lisätietoja:
taideneuvoston jäsenet Saara Tiuraniemi, p. 0400 873 335 ja Piia Rantala-Korhonen, p. 044 703 1115

Ehdotus lastenkulttuuripoliittiseksi ohjelmaksi. Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä 2014:6.