Uutinen

Ympäristötaidevaellus oli taiteilijoiden tyky-toimintaa

Läänintaiteilija Taru Anttilan tuottama ympäristötaidevaellus tarjosi satakuntalaisille ja varsinaissuomalaisille visuaalisten alojen ammattitaiteilijoille mahdollisuuden osallistua taiteilijoiden TYKY-päivien pilottihankkeeseen.

Vaelluksen veti ympäristö- ja yhteisötaiteilija Tuula Nikulainen. Tarkoitus oli virkistäytyä, uusiutua, antautua luonnolle, taltioida taiteelliset idut ja taideteot. Vaelluksen tavoitteita olivat myös verkostoituminen, yhdessä tekeminen sekä ympäristötaiteen merkityksen ja luontoon liittyvien myyttien pohdinta.

Bild borttagen.

Päivä alkoi bussimatkalla Turusta kohtaamispaikkaan Savojärven Rantapihaan, josta lähdimme vaeltamaan Pukkipalon aarnimetsäalueelle Kurjenrahkan länsipuolelle. Savonjärven Rantatuvassa meitä odotti vaelluksen ohjaaja, ympäristötaiteilija Tuula Nikulainen sekä satakuntalaisia osallistujia edustava taiteilija.

Osallistujat tutustuivat toisiinsa kertomalla taiteellisesta työstään, vaelluskokemuksistaan ja suhteesta ympäristötaiteeseen. Tuula toi esille mielenkiintoisia esimerkkejä ympäristötaideteoksista, joilla oli taiteellisen arvon lisäksi ympäristöä konkreettisesti parantava vaikutus.

 

Vaeltaessamme Tuula kertoi eri-ikäisistä metsistä ja pohdimme suomalaisten erityistä metsäsuhdetta. Luonto tarjosi erilaisia aistimaailmoja, upeita näkymiä, hyviä ruokasieniä ja inspiraatiota taideteoksiin.

Aarnimetsäalueen laitamilla hyvästelimme toisemme ja hajaannuimme sovituksi ajaksi. Taiteilijat käyttivät vapaa-aikaa parhaaksi kokemallaan tavalla. Taiteellinen suoritus ei ollut pääasia, mutta ympäröivä luonto innosti monia taiteen tekemiseen.

Kohtaamispaikalta Takaniitunuorelta siirryimme syömään eväitä nuotiopaikkaan. Istuuduimme tunnelmalliseen ja läheisyyttä luovaan piiriin tulen ympärille. Jutut sinkoilivat lennokkaasti tulevaisuuden kannattavasta ammatista, hautaustoimistoyrittäjästä, sielunsaattajiin, jotka opastivat kuolleen henkeä matkalla tuonpuoleisessa.

Bild borttagen.

Syömisen jälkeen aloitimme loppumatkan alas vuorelta. Vaelsimme juurakkoisia polkuja, kallioita ja metsäteitä pitkin Rantapihaan, jonka mökissä vaihtovaatteet ja saunakamppeet odottivat.

Palaute taiteilijoilta

Vastaajat olivat yleisesti sitä mieltä että taiteilijoille suunnattu TYKY-päivä oli erittäin tarpeellinen. Päivä koettiin rauhoittavaksi, voimauttavaksi, taiteellista identiteettiä vahvistavaksi, virkistäväksi ja innoittavaksi. Visuaalisten taiteen alojen eri osa-alueiden  ja eri-ikäisten kollegojen kohtaamista kiireettä, normaalista poikkeavassa ympäristössä pidettiin tärkeänä. Tapahtuma myös muistutti taiteilijoille, että itsestään ja jaksamisestaan kannattaa pitää huolta.

Kaikki vastanneet osallistuisivat tapahtumaan uudelleen. Tapahtumaa pidettiin hyvin järjestettynä ja Tuula Nikulaista osaavana oppaana, joka kertoi mielenkiintoisesti asioita metsästä ja ympäristötaiteesta. Erittäin positiivisena koettiin tapahtumaan lähdön vaivattomuus; ilmoittautuminen oli helppoa, ajankohta, ilmainen matka ja väljä ohjelma koettiin hyvänä, eikä erityisiä varusteita tarvinnut hankkia. Uimamahdollisuus mainittiin moneen otteeseen eri ihmisten taholta erityisen hyvänä plussana.

Toivottiin että aikaa olisi ollut enemmän itsekseen oloon ja taiteen tekemiseen, mutta myös keskusteluihin ja yhdessäoloon muiden taiteilijoiden kanssa. Useimmat eivät kaivanneet lisää ohjattua ohjelmaa ja tavoitteellista taidetyötä.

Ehdotuksia tulevaisuuden tyky-päivään

Tulevaan TYKY -päivään toivottiin yksimielisesti lisää aikaa ja päivän ohjelmaan keskustelua, luontokokemuksia ja urheilua, rohkeatakin hyppyä pois taiteen piiristä. Tyky -päivän ohjelmanumeroiksi listattiin koskenlasku, Flow Park’ssa kiipeily, kuumailmapallolento, ratsastusvaellus, jousiammunta, tandemlaskuvarjohyppy, hiihto, retkiluistelu ja mutapaini.

Bild borttagen.

Vaeltaminen eri ympäristössä koettiin hyväksi vaihtoehdoksi. Ehdotettiin antia kaikille aisteille, enemmän rentoa ryhmässä oloa, herkistymistä, hiljaisia hetkiä, kokemusten ruotimista porukalla hyvän ruuan ja juoman äärellä erikoisissa paikoissa kuten nuotiolla, linnassa tai raunioilla. Yöpymiseen ehdotettiin iglua, kotaa tai lumihotellia, mutta myös leirikeskus luonnon äärellä tai muunlainen majoitus esimerkiksi saaristossa mainittiin toivekohteena.

Tapahtuman toivottiin kestävän yhdestä kolmeen päivään. Koettiin että yhden päivän tapahtumaan osallistuminen olisi todennäköisimmin järjestettävissä. Majoituspaikan ollessa tarpeeksi hyvä vuodenajalla ei olisi merkitystä, mutta alkusyksy koettiin erityisen hyväksi ajankohdaksi.  Eräs osallistuja toivoi viikon kestävää taideleiriä, mutta saattaa olla perusteltua pitää tulevaisuudessa ohjattu taideleiri ja taiteilijoille suunnattu TYKY-päivä erikseen.

31.8.2013

Taru Anttila

Läänintaiteilija, Porin toimipiste