Artikkeli

Millaista uutta osaamista kuvataiteilijan työssä tarvitaan? – haastattelussa KUVATA-hankkeen projektipäällikkö Fanny Niemi-Junkola

KUVATA-hankkeen tavoitteena on vahvistaa kuvataiteilijoiden työ- ja ansaintamahdollisuuksia. Projektipäällikkö Fanny Niemi-Junkola kertoo, miten hankkeessa edistetään kuvataiteilijoiden taitoja ja osaamista muuttuvassa työelämässä.
KUVATA-hanketiimi. Seitsemän henkilöä kirjahyllyn edessä.
KUVATA-hanketiimi. Takarivissä: Juha Suonpää, Alex Kollerová, Rosa Kansala ja Jaana Simula. Eturivissä: Sarri Vuorisalo-Tiitinen, Fanny Niemi-Junkola ja Maria Huhmarniemi.
Logot: Euroopan unionin osarahoittama, Tamk, Lapin yliopisto, Globe Art Point

 

Fanny Niemi-Junkola on kuvataiteilija sekä lehtori ja projektipäällikkö Tampereen ammattikorkeakoulussa. Syksy on Niemi-Junkolalle hektistä aikaa, sillä marraskuussa avautuva oma taidenäyttely, ammattikorkeakoulun opetustyöt sekä ESR+-rahoitteisen KUVATA-hankkeen luotsaaminen pitävät hänet liikkeellä.

KUVATA-hanke, viralliselta nimeltään Kuvataiteilijan uusi työ- ja ansaintakenttä, tähtää kuvataiteilijoiden osaamisen kehittämiseen. Tavoitteena on vahvistaa sellaisia taitoja, jotka voivat parantaa kuvataiteilijoiden työllistymismahdollisuuksia ja ansaintaa.

Hankkeen taustalla on tunnistettu haaste kuvataiteilijoiden toimeentulosta, heidän työnsä arvostuksesta ja koko yhteiskunnan läpäisevästä digitaalisuudesta. 

”Kuvataiteilijat tekevät ammattitutkintoja, ja suuri osa heistä on korkeakoulutettuja. Kuitenkaan taiteilijuutta ei tunnisteta yhteiskunnassa ammatiksi, ja se on rakenteellinen ongelma”, Niemi-Junkola sanoo.

Digitaalisilla työkaluilla on merkittävä rooli kuvataiteilijan työssä, sillä ne tukevat projektituotantoa sekä taideteosten levitystä ja markkinointia. Hankkeen ytimessä ovat myös yrittäjyysstrategiat ja kestävät toimintatavat kuvataiteen alalla. Koska kuvataiteilijan työ on usein yksinäistä, verkostoitumisen edistäminen on tärkeä osa hanketta.

KUVATA-hanke on saanut ESR+-rahoituksen Luovan ja kulttuurialan innovaatio-osaamisen teemasta. Uuden osaamisen kehittämiseen tarttuvat yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto ja Globe Art Point Ry. 

Enemmän tilaa luovalle työlle

KUVATA järjestää kuvataiteilijoille koulutusta pääosin webinaarien kautta. Tarjolla on tukea muun muassa digitaalisten työkalujen ja sosiaalisen median hyödyntämiseen.

”Moni kuvataiteilija tekee kaikki työhönsä liittyvät vaiheet itse. Digitaalisten työkalujen käyttö voi sujuvoittaa ja automatisoida työprosesseja, jolloin taiteilijat voivat keskittyä enemmän luovaan työhön”, Niemi-Junkola sanoo.

Digitaaliset apuvälineet voivat tuoda kuvataiteilijan arkeen helpotusta esimerkiksi taloushallinnon, projektinhallinnan, tekstin työstämisen ja markkinoinnin osa-alueilla.

”Ajattelen, että digitaalisten apuvälineiden käyttö on taiteilijan työssä nykyään välttämätöntä”, Niemi-Junkola sanoo.

”Kuvataiteilijoilla on kuitenkin paljon erilaisia lähtötasoja digitaalisessa osaamisessa. On tärkeää, että taiteilijat hallitsevat ainakin budjetin ja rahoitussuunnitelman laatimisen sekä digitaalisen kuvankäsittelyn. Vähintäänkin nämä taidot ovat välttämättömiä tuotantovaiheessa ja rahoitusta hakiessa”, hän jatkaa.

KUVATA-hankkeessa tuodaan esille myös tekoälyn mahdollisuuksia. Aihe herättää taide- ja kulttuurialalla keskustelua taiteellisen työn eettisten kysymysten näkökulmasta, ja tätä on pohdittu myös hankkeessa.

”Tarkoitus ei ole kannustaa kuvataiteilijoita siirtymään tekoälykuvien tekemiseen. Tekoälyn kuvasovellukset eivät ole vielä tarpeeksi kehittyneitä tai tulisi olla todella asiantunteva, jotta voisi saada mielekästä taiteellista lopputulosta aikaiseksi. Sellaisen asiantuntemuksen tavoittelu ei ole meidän hankkeemme pointti”, Niemi-Junkola sanoo. 

”Sen sijaan kannustamme pohtimaan, voisiko tekoälyä hyödyntää hallinnollisen työn eri vaiheissa”, hän jatkaa.

Webinaarisarja nostaa esiin uutta osaamista

KUVATA-hankkeessa on syksyn aikana käynnistynyt webinaarisarja, joka syventyy kuvataiteilijan työn eri teemoihin.

Webinaarien puheenvuoroissa käsitellään muun muassa tekoälyä, projektinhallintaa, verkostoitumista ja kumppanuutta, erilaisia ansaintamalleja, tekijänoikeuksia ja yhdenvertaisuutta ammattikentällä. Webinaarit tarjoavat myös mahdollisuuksia verkostoitumiseen ja kokemusten vaihtoon muiden taidealan ammattilaisten kanssa.

"Taidealan asiantuntijat jakavat osaamistaan ja tarjoavat uusia näkökulmia sekä ihan konkreettisia työkaluja, jotka voivat auttaa kuvataiteilijoita muuttuvassa työelämässä", Niemi-Junkola kiteyttää. 

KUVATA-hanke on saanut ESR+-rahoituksen Luovan ja kulttuurialan innovaatio-osaamisen teemasta. Hankkeen (2024–2026) päätoteuttaja on Tampereen ammattikorkeakoulu. Osatoteuttajat ovat Lapin yliopisto ja Globe Art Point Ry. Luova verkko koordinoi ESR+-teemaa ja rahoitettujen hankkeiden välistä yhteistyöstä. KUVATA-hanke on osa Luovassa verkossa -hankeverkostoa.


Teksti: Luova verkko

 

Webinaarisarja ja tallenteet

Ilmoittaudu webinaareihin KUVATAn sivuilla. Webinaarien tallenteet lähetetään osallistujille katsottaviksi jälkikäteen ja julkaistaan hankkeen verkkosivuilla.

Ilmoittaudu webinaareihin

Katso webinaarien tallenteet

1.10.2024 klo 11.00–13.00
Prompted Creativity: How AI Will Define the Future of Image-making
Boris Eldagsen

8.10.2024 klo 12.00–13.30 
Ratkaisuja ansaintahaasteisiin / Solutions to Income Challenges  
Krista Petäjäjärvi, Kanerva Kartano

8.10.2024 klo 14.00–15.30 
Tiimistä voimaa taiteeseen / Team Power in Art 
Terese Kühl

9.10.2024 klo 12.00–13.30
Taideprojektin menestyksen työkalut / Tools for a Successful Art Project
Terese Kühl, Maria Huhmarniemi, Rosa Kansala

9.10.2024 klo 14.00–15.30
Taiteen uudet kumppanit / New Partnerships in Art
Niina Oinas, Annamari Manninen, Lola Cervantes, Maria Huhmarniemi

12.11.2024 klo 12.00–13.30
Pastissi, Parodia, Sitaatti – kuvataiteilijalle keskeiset tekijän oikeudet /
Pastiche, Parody, Quotation – Key Copyrights for Visual Artists
Kirsi Salmela, Jussi Kari

3.12.2024 klo 12.00–13.30
Taiteilijat etu- ja takamatkalla? / Equal Opportunities for Artists?
Sepideh Rahaa, Hanna Kosonen
Paneelikeskustelussa myös Marja Helander

3.12.2024 klo 14.00–15.30
Taiteen poliittisuus / Politics in Art
Maria Huhmarniemi, Jaana Erkkilä-Hill, Rita Paqvalén

14.1.2025 klo 12.00–13.30
Paijauksesta provokaatioon / From Caring to Provocation
Nina Rantala, Maria Huhmarniemi

14.1.2025 klo 14.00–15.30
Vihreää taidetta / Green Art
Saara Korpela, Paula Toppila

20.1.2025 klo 12.00–13.30
Taide kestävyyden vipuvoimana / Art as Leverage for Sustainability

20.1.2025 klo 14.00–15.30
Taiteilijana harvaan asutulla alueella / As an Artist in a Sparsely Populated Area

22.1.2025 klo 12.00–15.30
Taide tekee hyvää / Art for the Sake of Good

Tarkemmat puhujatiedot julkaistaan myöhemmin.

Maalis-toukokuussa 2025 KUVATA-hanke järjestää webinaareja, joiden aiheina ovat uudet tekijänoikeuskysymykset, digitaalinen markkinointi sekä kuratointi ja näyttelytoiminta digitaalisessa galleriassa. Aikataulut ja ilmoittautuminen julkaistaan myöhemmin.