Nyhet

ESF+-projektutlysningarna för att stärka kompetensen inom konst, kultur och kreativa branscher är öppna till och med den 31 mars

Utlysningarna inom ESF+-temat Innovationskompetens inom den kreativa branschen och kulturbranschen är öppna 13 januari–31 mars 2025. Finansiering kan sökas för projekt som stärker kompetensen och sysselsättningen inom konst- och kulturbranschen eller den kreativa branschen och den kreativa ekonomin. En ny ansökningsform ger också möjlighet att ansöka om mindre belopp för pilotprojekt av engångskaraktär. Finansieringen beviljas av NTM-centralen i Tavastland, och Taikes Kreativt nät sparrar och stöder de sökande.
Hahmoja violetilla taustalla. Teksti: Luova verkko, Taiteen edistämiskeskus, Euroopan unionin osarahoittama.

Syftet med den nationella ESF+-finansieringen är att svara på de kreativa branschernas kompetensbehov som uppstår när arbets- och näringslivet förändras och att föra in ny kompetens i arbetslivet.

Man kan till exempel söka finansiering för projekt som stärker kompetensen hos aktörer inom konst, kultur eller kreativa branscher när det gäller att utveckla intjäningsmöjligheter, affärsverksamhet, nya tjänster, innovationer eller nätverk.

Temats utlysningar stöder verkställandet av den kulturpolitiska redogörelsen och de kreativa branschernas tillväxtstrategi samt främjar användningen av FoU-finansiering inom kreativa branscher.

Den förra utlysningen ägde rum våren 2023, då det totalt ansöktes om mer än 20 miljoner euro i finansiering. I den första ansökningsomgången finansierades nio projekt med totalt 4,9 miljoner euro. Den totala finansieringen för temat är 13,6 miljoner euro under 2021–2027. Om det kommer in tillräckligt många ansökningar av hög kvalitet till de utlysningar som nu öppnas, fördelas temats återstående finansiering.
 

Två egentliga utlysningar 

I ansökningsomgången ingår två egentliga projektutlysningar. I utlysningen för traditionella utvecklingsprojekt efterlyser man övergripande kompetens- och innovationsprojekt som svarar mot behoven inom konst, kultur och kreativa branscher. 

Den nya ansökningsformen är för pilotprojekt. I utlysningen efterlyser man pilotprojekt av engångskaraktär som svarar mot utvecklingsbehoven inom kreativa branscher. Den totala kostnaden för stödet får inte överstiga 200 000 euro, och stödet betalas ut som ett engångsbelopp. Finansieringen kan dock betalas ut i delbetalningar om projektets resultat kan delas upp i mindre delar.

Finansiering kan sökas av till exempel sammanslutningar, företag, organisationer, kommuner, läroanstalter och andelslag. Arbetsgrupper, enskilda näringsidkare och privatpersoner kan inte söka finansiering.

Ansökningarna bedöms utifrån allmänna urvalskriterier som baseras på EU-lagstiftning och nationell lagstiftning. Dessutom tar man hänsyn till särskilda urvalskriterier som, om de uppfylls, ger ansökningarna förtur. Urvalskriterierna beskrivs i utlysningen.

I samma utlysning öppnas dessutom en utlysning om temats kommande samordningsprojekt. För närvarande fungerar Centret för konstfrämjandes Kreativt nät som samordningsprojekt.

Beslut om vilka projekt som får finansiering fattas av NTM-centralen i Tavastland.

Kreativt näts stöd för sökande

Kreativt nät stöder sökande inom konst, kultur och kreativa branscher. Sparring erbjuds till exempel för att förtydliga projektidén, arbeta med ansökan samt för att nätverka och hitta partner. Av jävsskäl sparrar Kreativt nät inte sökande för temats kommande samordningsprojekt från 2026 och framåt.

Ta del av webbinarier, evenemang och material.

  • Inspelning: Kreativt näts informationswebbinarium 4 december 2024 
    Minna Taipale, finansieringsexpert på NTM-centralen i Tavastland, berättar om ESF+-finansiering inom Innovationskompetens inom den kreativa branschen och kulturbranschen. Titta på inspelningen och ta del av materialet (på finska).
     
  • NTM-centralen i Tavastlands informationswebbinarium 14 januari 2025 kl. 9–12, Teams
    Anmäl dig till informationswebbinariet. Informationswebbinariet spelas inte in, men allt material från det läggs ut i efterhand på Strukturfondernas webbplats.  
     
  • Kreativt näts finansieringskaffe 16 januari–27 mars 2025 
    På finansieringskaffet kan du bland annat höra om planerna för verkställandet av den kulturpolitiska redogörelsen och arbetet med de kreativa branschernas tillväxtstrategi. Mötena innehåller också diskussioner med projektsökande och möjlighet för deltagarna att ställa frågor till finansiären.  

    Finansieringskaffe hålls varannan torsdag kl. 9–10 under utlysningen. Datumen är 16.1, 30.1, 13.2, 27.2, 13.3 och 27.3. Läs om teman på finansieringskaffet och anmäl dig (endast på finska)
     
  • Kreativt näts sparring
    Idésparring i januari: 22.1 och 23.1, Teams
    I idésparringen får du perspektiv på om din projektidé lämpar sig för ESF+-finansiering eller i vilken riktning idén borde utvecklas. Sparringtiden är 20 minuter per sökande. Läs mer och anmäl dig (på finska). 

    Ansökningssparring i februari: 26.2, 27.2 och 28.2, Teams
    Ansökningssparring i mars: 17.3, 18.3, 20.3 och 21.3, Teams
    I ansökningssparringen får du återkoppling på din projektansökan. Du kan delta i sparringen om du har skrivit en ESF+-projektansökan och skickar den så klar som möjligt till Kreativt nät en vecka före sparringen. Sparringtiden är 45 minuter per sökande. Anmälan till ansökningssparring öppnar två veckor i förväg.


Mer information

Minna Taipale, finansieringsexpert, NTM-centralen i Tavastland
[email protected] 
 

Sofia-Charlotta Kakko, projektledare, 
Kreativt nät, Centret för konstfrämjande
[email protected]

 

Pressmeddelande: Innovationskompetens inom den kreativa branschen och kulturbranschen: utlysningarna öppnas i januari, se innehållet redan nu (Strukturfonder.fi)

Läs om det nationella temat: Innovationskompetens inom den kreativa branschen och kulturbranschen

 

Utlysningar