Nyhet
Taideneuvosto

Konstrådet har gett sitt utlåtande om lagpropositionen om ämbetsverksreformen

Konstrådet har gett sitt utlåtande om regeringens proposition om reformen Bildningsförvaltningen 2030, som innebär att ämbetsverk slås samman. Centret för konstfrämjande (Taike) och Nationella audiovisuella institutet (Kavi) ska slås samman till Kulturmyndigheten i början av 2026. Samtidigt förändras konstkommissionernas struktur.

Konstrådet fungerar enligt lag som undervisnings- och kulturministeriets sakkunnigorgan i konstpolitiska frågor. Konstrådets utlåtande finns att läsa på utlåtande.fi. Lagpropositionen är ute på remiss till och med den 31 januari 2025.

Enligt lagförslaget avskaffas de befintliga statliga och regionala konstkommissionerna. I fortsättningen görs beslutsberedningen, som grundar sig på kollegial bedömning, i sakkunnigpaneler bestående av medlemmar i en sakkunnigbank. Kulturmyndigheten har ett konst- och kulturråd som fattar beslut om stipendier och priser baserat på panelernas beredning. Konst- och kulturrådet utses av undervisnings- och kulturministeriet, och dess uppgift är att utse medlemmarna i sakkunnigbanken.

Konstrådets huvudsakliga synpunkter på lagpropositionen

Konstrådet konstaterar i sitt utlåtande att det nuvarande konstrådet är ett organ som till sin sammansättning och sina uppgifter delvis liknar konst- och kulturrådet och som därmed har särskild erfarenhetsbaserad sakkunskap. Konstrådets lagstadgade ställning som undervisnings- och kulturministeriets sakkunnigorgan har inte beaktats tillräckligt med tanke på reformens betydelse.

Konstrådet fäster i sitt utlåtande särskild uppmärksamhet vid följande punkter:

  • Centret för konstfrämjande och Nationella audiovisuella institutet har väsentligt olika uppgifter och det finns inga verksamhetsmässiga grunder för att slå samman dem.
  • Konstrådet är oroat över den framtida myndighetens finansiering och resurserna för främjande av konst och kultur.
  • Konstens autonomi nämns inte alls i regeringens proposition. I en demokratisk, civiliserad stat måste konstens frihet, det vill säga autonomi, garanteras i lag.
  • Det är viktigt att kollegial bedömning och principen om armlängds avstånd bibehålls i lagen. I detta avseende är skrivningarna i regeringens proposition om det nya konst- och kulturrådet och rådets förhållande till sakkunnigpaneler alltför öppna och kräver precisering.
  • Konstrådet är särskilt oroat över den makt och de begränsningar som ett enda centraliserat organ har. Konst- och kulturrådet verkar få både för mycket makt och en uppgift som det inte kan utföra inom den tid och med de resurser det har till sitt förfogande.
  • När det gäller mandatperioderna är konstrådet positivt till den nuvarande praxisen med treåriga mandatperioder och högst två mandatperioder.
  • Generellt är konstrådet oroat över den brådska med vilken den nya lagen utarbetas. Tyvärr finns det tecken på att vetenskapens, konstens och de icke-statliga organisationernas autonomi är hotad.

Regeringens proposition med förslag till lagstiftning om en reform av myndigheterna inom undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde ska överlämnas till riksdagen för beslut under vårsessionen 2025. Reformen av bildningsförvaltningen ingår i regeringsprogrammet.