KLUSTERI

KLUSTERI kokoaa yhteen populaarimusiikin ja siihen liittyvien sisältöalojen toimijat ja tekijät sekä päättäjät.
KLUSTERI-logo.
Logot: Euroopan unionin osarahoittama, Rytmi-instituutti, XAMK

KLUSTERI on saanut rahoituksen valtakunnallisesta ESR+-teemasta nimeltä Luovan ja kulttuurialan innovaatio-osaaminen. Teemaa ja teeman hankkeiden välistä yhteistyötä koordinoi Luova verkko.

Tarve  

Millaiseen haasteeseen hanke pureutuu? Luovien alojen kentälle on ominaista toimijoiden ja yritysten hajanaisuus ja heterogeenisyys, mikä korostuu erityisesti populaarimusiikin ja siihen liittyvien sisältötuotantoalojen alueilla.

Viimeistään koronapandemian myötä musiikkialalla on noussut tarve vahvempaan yhteydenpitoon, avoimempaan tiedon jakamiseen, alan koulutuksen ja osaamisen kehittämiseen sekä arvostuksen lisäämiseen.

Musiikkialan nopeasti muuttuvat ansaintamallit, digitaalisuuden mahdollisuudet sisällöntuotannossa ja kansainvälistyminen vaativat laajaa huomiointia. KLUSTERI vastaa haasteeseen aktivoimalla yhteistä keskustelua, tuottamalla joustavia työelämälähtöisiä osaamispalveluita ja osallistamalla ruohonjuuritason toimijoita.

KLUSTERI kokoaa yhteen populaarimusiikin ja siihen liittyvien sisältöalojen toimijat ja tekijät sekä päättäjät.

Kohderyhmä  

Kenelle toiminta on suunnattu? Hankkeen kohderyhmää ovat populaarimusiikin ja siihen liittyvien muiden sisältötuotantoalojen toimijat ja tekijät sekä päättäjät. 
 

Tavoite

Mitä hanke pyrkii muuttamaan? Tavoitteena on vahvistaa musiikkialan verkostoja, osaamista ja rekrytointia sekä lisätä musiikkialan arvostusta. 

Toimenpiteet ja tulokset

Mitä hankkeessa tehdään? Hankkeen konkreettisia tuloksia ovat uusi verkostoitumisalusta sekä uudet koulutuskokeilut ja -mallit. Hankkeessa on kolme työpakettia: 

  1. Verkostoitumisalusta: KLUSTERIssa luodaan alusta, joka yhdistää musiikki- ja sisällöntuotantoalojen toimijoita. Alusta mahdollistaa tietopohjaisen viestinnän sekä tukee kenttää osallistavaa ja monipuolista rekrytointia.
  2. Koulutuskokeilut ja -mallit: KLUSTERI hyödyntää kansainvälistä CLOCK-mallia ja verkostoja elinikäisen ja joustavan oppimisen edistämiseksi. Yhteistyötä tehdään työelämän, yritysten ja kansainvälisten verkostojen kanssa.
  3. Tietoperustainen viestintä ja vaikuttaminen: Hanke pyrkii tekemään näkyväksi hankkeen tuloksia ja vaikuttamaan päätöksentekoon ruohonjuuritasolta päättäjätasolle.
     

Verkostot  

Millaista yhteistyötä tehdään? Hankkeen päätoteuttaja on Rytmi-instituutti ja osatoteuttaja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (XAMK).  

Rytmi-instituutti on keskeisessä roolissa Suomen populaarimusiikin kentällä, ja sillä on vahva rooli alan kehittämisessä.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (XAMK) tuo luovien alojen tutkimusyksikkönsä kautta asiantuntemusta muun muassa luovan talouden, pelialan, digitalisuuden ja kestävän kehityksen näkökulmista.

Oppimisen edistämiseen liittyen KLUSTERI tekee yhteistyötä kansainvälisen Tulip Peer-2-Peer -säätiön ja CLOCK Your Skills -verkoston kanssa.

Lisätietoja

Hankkeen verkkosivut

Johanna Ahonen, vastaava tuottaja, Rytmi-instituutti
[email protected]

 

Toteuttajat

Rytmi-instituutti (päätoteuttaja), Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (XAMK).  


Kesto

1.3.2024–28.2.2027

Rahoitus

Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+)