Tuottajakeskus Living Lab
Tuottajakeskus Living Lab on saanut rahoituksen valtakunnallisesta ESR+-teemasta nimeltä Luovan ja kulttuurialan innovaatio-osaaminen. Teemaa ja teeman hankkeiden välistä yhteistyötä koordinoi Luova verkko.
Tarve
Millaiseen haasteeseen hanke pureutuu? Tuottajaosaaminen kehittyy usein pitkän työuran myötä ja vaatii käytännön toimintaympäristön tuntemusta. Ammatillinen koulutus luo osaamisen perustan, mutta alalla on selkeä tarve kollegiaalisen asiantuntijuuden jakamiseen ja vahvemmille verkostoille.
Tuottajan työn näkyväksi tekeminen, osaamisen kehittäminen ja toiminnan vahvistaminen vaativat paremmin organisoituja verkostoja, kollegiaalista yhteistyötä sekä valtakunnallisia oppimisympäristöjä ja tukipalveluita. Tuottajakeskus Living Lab -hanke tarttuu näihin haasteisiin.
Hanke pohjautuu Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) Tuottajapankki-hankkeeseen, joka toteutettiin vuosina 2021–2023 Pirkanmaan liiton AKKE-rahoituksella. Hankkeessa kehitettiin taide- ja kulttuurialan tuottajien osaamista ja tuottajaverkoston toimintaa sekä pilotoitiin erilaisia malleja tuottajien toimintaedellytysten vahvistamiseksi Pirkanmaalla.
Tuottajakeskus Living Lab -hankkeessa Pirkanmaalla testattuja menetelmiä laajennetaan valtakunnallisiksi. Lisäksi kartoitetaan tuottajaosaamisen tarpeita ja eroavaisuuksia eri alueilla ja taiteen aloilla.
Kohderyhmä
Kenelle toiminta on suunnattu? Hankkeen kohderyhmiä ovat:
- Taide- ja kulttuurialan tuottajat ja tuottajanomaisissa tehtävissä toimivat.
- Organisaatiot, jotka tarvitsevat tuottajaosaamista.
- Alalle valmistuvat opiskelijat.
Tavoite
Mitä hanke pyrkii muuttamaan? Tavoitteena on kehittää taide- ja kulttuurialan tuottajaverkoston toimintaa ja vahvistaa alan osaamista. Tavoitteena on myös tukea tuottaja- ja välittäjäportaan ammatillista verkostoitumista ja alueellisen yhteistyön kehittymistä.
Hanke edistää suoraan tuottajapalveluiden saavutettavuutta, taide- ja kulttuurialan toimintaedellytyksiä. Välillisesti hanke edistää taide- ja kulttuurialan ammattilaisten, erityisesti freelancereiden, työllistymistä. Hankkeella parannetaan välillisesti ja laajasti myös kulttuurituotantojen laatua ja vaikuttavuutta.
Toimenpiteet ja tulokset
Mitä hankkeessa tehdään? Hankkeessa luodaan valtakunnallinen tuottajakeskusverkosto sekä sen toiminta- ja organisaatiomalli. Tuottajien osaamisen vahvistamiseksi järjestetään maksuttomia koulutuksia. Lisäksi tuottajien ammatillista kehittymistä tuetaan mentoroinnin ja työnohjauksen avulla.
Hankkeen työpaketteja ovat:
- Tuottajien asiantuntijatuki ja mentorointi
- Työelämälähtöinen osaamisen kehittäminen
- Tuottajaverkoston rakentaminen lokaalisti ja valtakunnallisesti
- Tuottajakeskusverkoston digitaalinen alusta
- Hankkeen hallinto, raportointi ja viestintä
Hankkeen aikana tuodaan näkyviin myös valtakunnallisesti alueiden erot tuottajaosaamisessa, tuottajatarpeissa ja sitä kautta myös alan koulutuksen kehittämistarpeissa.
Hankkeen tuloksista hyötyvät taide- ja kulttuurialan toimijat laajasti, esimerkiksi taiteilijat, taide- ja kulttuuripalveluita tilaavat organisaatiot ja hyvinvointialueet.
Verkostot
Millaista yhteistyötä tehdään? Hanke toteutetaan ryhmähankkeena, jotta tuottajaosaamisen kehittämiselle saadaan vaikuttava, valtakunnallinen kattavuus.
Hanketta koordinoi Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) ja osatoteuttajina ovat Seinäjoen ammattikorkeakoulu (SeAMK), Metropolia ammattikorkeakoulu, Humanistinen ammattikorkeakoulu (Humak) sekä LiveFIN ry.
Osatoteuttajilla on hankkeessa alueellisesti omia teemallisia painopisteitä:
- TAMK vahvistaa kuntayhteistyötä Pirkanmaalla.
- SeAMK vahvistaa kulttuurihyvinvoinnin osaamista tuottajilla Etelä-Pohjanmaalla.
- Metropolia fokusoituu elävän musiikin alan tuottajiin pääkaupunkiseudulla.
- Humak keskittyy digitaalisiin tuotantoihin Keski-Suomessa.
- LiveFIN painottaa valtakunnalliseen populaarimusiikkitapahtumien verkostoon. LiveFIN myös tuo hankkeeseen genrepohjaisen näkökulman tuottajaverkostojen erityispiirteiden havainnointiin.
Samalla toteuttajat toimivat paikallisverkostojen kanssa yhteisenä valtakunnallisena verkostona, jonka päämäärä on keskinäinen tutustuminen, keskustelu ja yhteistyön tukeminen.
Lisätietoja
Susanna Ihanus, projektipäällikkö, TAMK
[email protected]
Toteuttajat
Tampereen ammattikorkeakoulu (päätoteuttaja), Metropolia ammattikorkeakoulu, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Humanistinen ammattikorkeakoulu, LiveFIN ry
Kesto
1.1.2024-30.6.2026
Rahoitus
Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+)