Taide, teknologia ja kestävä matkailu

Hankkeessa tuotetaan koulutusta, työpajoja sekä innovaatioalusta, jotka yhdistävät kuvataiteen, teknologian ja kestävän matkailun osaamista. Hankkeessa tehdään yhteistyötä kolmen Unesco Global Geopark -alueen kanssa.
Ihmisiä katsomassa maisemaa näköalatasanteelta.
Logot: Euroopan unionin osarahoittama, Samk, LAB-ammattikorkeakoulu, Tamk

 

Taide, teknologia ja kestävä matkailu -hanke on saanut rahoituksen valtakunnallisesta ESR+-teemasta nimeltä Luovan ja kulttuurialan innovaatio-osaaminen. Teemaa ja teeman hankkeiden välistä yhteistyötä koordinoi Luova verkko.

Tarve 

Millaiseen haasteeseen hanke pureutuu? Teknologia on muuttanut luontomatkailua monin tavoin, ja se tarjoaa matkailijoille entistä monipuolisempia ja interaktiivisempia luontokokemuksia. Luontomatkailun liiketoiminnassa tarvitaankin uusia, luovia toimintamalleja ja digitalisaation mahdollisuuksien hyödyntämistä.  

Hanke vastaa tarpeeseen kehittää matkailupalveluista entistä kestävämpiä ja vastuullisempia erityisesti kulttuuriympäristöjen näkökulmasta.

Hankkeen taustalla on myös tarve vahvistaa kuvataiteilijoiden työllisyysmahdollisuuksia ja osaamista moniammatillisissa projekteissa. Kuvataiteen osaamisen yhdistäminen matkailualan kehittämiseen tuo uuden näkökulman matkailupalveluihin.

Hankkeen tarvetta matkailualan näkökulmasta on selvitetty Enni Saarisen opinnäytetyössä (2024) Unesco Global Geopark -alueiden palvelukartoitus.

Kohderyhmä 

Kenelle toiminta on suunnattu? Kohderyhmää ovat kuvataiteilijat, jotka haluavat laajentaa osaamistaan ja parantaa työllistymismahdollisuuksiaan teknologian ja matkailun parissa. Lisäksi hanke palvelee taiteen, teknologian ja matkailun kehittämisestä kiinnostuneita ammattilaisia ja opiskelijoita.

Myös Geopark-alueiden toimijat ja matkailualan ammattilaiset hyötyvät kestävän matkailun kehittämisestä.
 

Tavoite

Mitä hanke pyrki muuttamaan? Hankkeen tavoitteena on vahvistaa yhteistyötä kuvataiteen, teknologian ja matkailun välillä, mikä kasvattaa myös kansainvälisen yhteistyön potentiaalia.

Lisäksi tavoitteena on lisätä kuvataiteilijoiden osaamista moniammatilliseen työskentelyyn sekä vahvistaa kuvataiteilijoiden tuotanto-osaamista, työllisyyttä ja matkailullisia valmiuksia. Tavoitteena on myös tukea kulttuuriympäristöjen kestävää kehittämistä.

Pitkän aikavälin tavoitteena on, että kuvataidetta, luovaa ajattelua, teknologiaa ja matkailua yhdistävien projektien tuloksia voidaan hyödyntää laajemmin korkeakoulujen opetuksessa sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa (TKI).

Toimenpiteet ja tulokset 

Mitä hankkeessa tehdään? Hanke järjestää koulutusta ja pilotoi työpajoja Geopark-alueilla. Mukana yhteistyössä ovat Lauhanvuori-Hämeenkankaan, Saimaan ja Salpausselän Geopark-alueet.

Työpajojen pääteemat nousevat kuvataiteen näkökulmasta: 

  • Ympäristötaiteen uudistaminen 
  • Digitalisaation uudet menetelmät 
  • Taide julkisessa tilassa 
  • Älykäs intuitio taiteilijan työkaluna 
  • Havainto taiteilijan luovan ajattelun työkaluna 
  • Tilallinen ajattelu taiteilijan työkaluna 
     

Verkkokoulutuksissa keskitytään seuraaviin aiheisiin: 

  • Kestävä kehitys 
  • Projektiosaaminen 
  • Rahoitus 
  • Vuorovaikutus 
  • Kokeilukulttuuri 
  • Innovaatiot 
  • Ongelmanratkaisutaidot 
  • Luova ajattelu 
  • Tulevaisuuden tutkimus
     

Tuloksena syntyy pitkäaikainen innovaatioalusta, joka perustuu luovaan ajatteluun.  Alustan kautta jaetaan TKI-aihioita ja tuotetaan uutta tietoa, jota voidaan hyödyntää korkeakoulujen opetuksessa ja kestävän matkailun kehittämisessä.

Hankkeessa visualisoidaan kestävään matkailuun liittyvää tietoa, ja tuodaan Geopark-alueiden merkitystä esille kuvataiteen keinoin.  

Verkostot

Millaista yhteistyötä tehdään? Hankkeen päätoteuttaja on Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK). Hanketta toteuttavat myös LAB-ammattikorkeakoulu ja Tampereen ammattikorkeakouluyhteisö (TUNI). 
Hanke tekee yhteistyötä kolmen Geopark-alueen kanssa, joita ovat Lauhanvuori-Hämeenkankaan, Saimaan ja Salpausselän alueet.  

Yhteystiedot

Tomi Kuusimäki, projektipäällikkö, SAMK
[email protected]

Hankkeen verkkosivut

Toteuttajat

Satakunnan ammattikorkeakoulu (päätoteuttaja),  LAB-ammattikorkeakoulu ja Tampereen ammattikorkeakouluyhteisö (TUNI).

Hankkeen kesto

1.5.2024–30.4.2027

Rahoitus

Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+)