Nyhet

Eloon!-turnén sammanför de kreativa branscherna och näringslivet för att lösa regionernas livskraftsutmaningar

Företagarna i Finland och Centret för konstfrämjandes projekt Kreativt nät arrangerar Eloon!-turnén som sammanför aktörer inom näringslivet samt inom konst, kultur och den kreativa branschen. Målet är att hitta nya lösningar på regionernas livskraftsutmaningar. Turnén äger rum i höst i Villmanstrand, Jyväskylä, Rovaniemi och Raumo.
Eloon!-kiertue: Luovia ratkaisuja alueiden elinvoimahaasteisiin.

Eloon!-turnén syftar till att hitta kreativa lösningar på de livskraftsutmaningar som identifierats i regionerna, såsom att förbättra attraktionskraften och få folk att stanna kvar. Livskraftsutmaningar diskuteras i samarbete mellan traditionella näringsgrenar och aktörer inom konst, kultur och den kreativa branschen.

”Turnén ger en möjlighet till nätverkande och branschöverskridande idéutveckling. Samtidigt är den en plattform för utveckling av ny affärsverksamhet mellan näringslivet och de kreativa branscherna”, säger Sonja Antosalo från Företagarna i Finland.

Eloon!-turnén äger rum hösten 2024 på fyra olika orter: Villmanstrand, Jyväskylä, Rovaniemi och Raumo. På varje ort har de lokala arrangörerna identifierat livskraftsutmaningar i sin region, som man går på djupet med i branschöverskridande workshoppar.

Till höstens möten kommer vi i maj att bjuda in lokala aktörer inom näringslivet och inom konst, kultur och den kreativa branschen. I juni kan även andra intresserade aktörer inom dessa branscher anmäla sig.

”Vi hoppas att Eloon!-turnén ska leda till så intressanta initiativ och samarbetsformer att turnén får en fortsättning under våren 2025. Vi diskuterar gärna med nya orter om deras behov av att utveckla livskraften i samarbete med de kreativa branscherna och andra branscher”, säger Sofia-Charlotta Kakko från Centret för konstfrämjande.

Eloon!-turnén arrangeras av Företagarna i Finland och Centret för konstfrämjandes projekt Kreativa nät (ESF+). Turnén genomförs i nära samarbete med kommunerna, NTM-centralerna, landskapsförbunden och Företagarna i Finlands regionala organisationer. 

Höstens tidtabell för Eloon!-turnén:

Mer information

Sofia-Charlotta Kakko, projektledare, Centret för konstfrämjande, [email protected], +358 295 330 912
Sonja Antosalo, sakkunnig, Företagarna i Finland [email protected], +358 50 303 7846
 

Centret för konstfrämjandes Kreativt nät-projekt samordnar det rikstäckande ESF+-temat Innovationskompetens inom den kreativa branschen och kulturbranschen. Kreativt nät hjälper aktörer inom konst, kultur och den kreativa branschen att ansöka om ESF+-finansiering och stödjer projekt som har fått finansiering. Ett av målen är att uppmuntra aktörer inom de kreativa branscherna att samarbeta mer branschöverskridande och att utöka sina nätverk och försörjningsmöjligheter.
 

Företagarna i Finland är näringslivets centralorganisation som bevakar företagarnas och de små och medelstora företagens intressen. Organisationen stärker företagandet, agerar på uppdrag av företagare och skapar rikstäckande, regionala och lokala nätverk.
 

Eloon!-turnéns visuella identitet: Aino Papinniemi