Nyhet

Statsbidrag för sammanslutningar utlyses

Ansökningsomgången för statsbidrag till sammanslutningar som Centret för konstfrämjande fördelar börjar tisdagen den 1.10.2024. Vissa bidrag ansöks nu i den nya tjänsten Sokunderstod.fi. Därtill har ändringar gjorts i ansökningarna på grund av inbesparingarna i statsbidragen.

Hälften av de utlysta bidragen för sammanslutningar söks i det gamla ansökningssystemet och hälften övergår till Sokunderstod.fi, statens gemensamma webbplats för ansökan om statsbidrag. Ansökningstiden i Sokunderstod.fi slutar en vecka senare än i det gamla systemet. Det går att logga in på båda söksystemen via Taikes webbplats.

I det gamla systemet ansöks 

Ansökningstiden för dessa slutar den 31.10 kl. 16.00. 

Till det nya systemet sokunderstod.fi överförs 

Ansökningstiden för dessa slutar den 7.11 kl. 16.00.

Beslut om verksamhetsbidrag fattas inom januari och beslut om övriga statsbidrag till sammanslutningar fattas senast den 17.3.2025. Beslut om projektunderstöd till konstprojekt enligt enprocentsprincipen fattas senast den 31.12.2024.

Vad förändras i ansökningarna?

Det ha gjorts ändringar i bidragen som nu utlyses. En del av förändringarna beror på nedskärningar i Taikes anslag för statsbidrag. Närmare information finns i utlysningarna. 

Projektbidrag enligt enprocentprincipen kan ansökas för sista gången. Nu fördelas anslaget för 2024 som kan användas åren 2024−2026.

Understödet till kulturtidskrifter och webbpublikationer har ändrats från tidigare projektbidrag till allmänt bidrag. Det här inverkar bland annat på ackumulering av eventuellt överskott och de bilagor som krävs för ansökan. 

Allmänna understöd till festivaler omfattar nu fler sökande från andra stödformer än tidigare. Taike har beslutat att barnfestivaler som har arrangerats mer än tre gånger inte längre kommer att få separata bidrag för barnkultur, utan alla festivaler ska ansöka festivalbidrag. Dessutom har utbildnings- och kulturministeriet överfört alla festivaler av nationell betydelse till Taike, och UKM:s anslag överförs därmed att fördelas av Taike.

Projektunderstödet för barn- och ungdomskultur har fått ett nytt namn i hopp om att stödformen även ska erbjuda fler finansieringsmöjligheter för ungdomskulturprojekt. Det tidigare namnet var specialbidrag för barnkultur.

Verksamhetsbidrag till konstarter kan i år bara ansökas som ettåriga understöd på grund av de oklara ekonomiska utsikterna. Ansökningsvillkoren har förtydligats med en tolkningen av ackumulering av eget kapital. Taike strävar efter att stärka sammanslutningars finansiella buffert och bredda finansieringsbasen, och eget kapital först över 50 procent av årsbudgeten kan minska på bidragsbeloppet. 

Specialbidragen för konst har fått avsevärt ändrade syften jämfört med tidigare. Specialbidrag kommer att delas ut i form av högst 10 statsbidrag, huvudsakligen på 30 000–70 000 euro, och bidraget är avsett för konstsammanslutningars samarbets- och utvecklingsprojekt för att stärka förnyelsen av konstfältet.

Taike tar i bruk nya bedömningskriterier i anslutning till ansvarsaspekter. Det innebär att beslutsfattandet tar större hänsyn till god samhällsstyrning och säker verksamhetsmiljö, jämlikhet och likabehandling samt miljöansvar. De förnyade ansvarskriterierna tillämpas på verksamhetsbidragen till konstarter och på bidragsformerna som överförts till det nya ansökningssystemet, och kommer att ges större vikt i bidragen för 2026. 

I framtiden kommer Taikes alla beslut om statsbidrag till sammanslutningar att fattas enligt EU:s regler för statligt stöd, antingen som de minimis-bidrag eller enligt den allmänna gruppundantagsförordningen.  Därför har vissa av uppgifterna som ska uppges i ansökningsformulären förtydligats, men ändringen påverkar inte de sökandes möjligheter att få finansiering.

Närmare information
Chef för konststöd Henri Terho, [email protected], tfn 0295 330 901