Uutinen

Yhteisöjen valtionavustushaut alkavat

Taiteen edistämiskeskuksen yhteisöille tarkoitetut valtionavustushaut avautuvat tiistaina 1.10.2024. Osa hauista siirtyy uuteen haeavustuksia.fi-palveluun. Lisäksi hakuihin on tehty muutoksia liittyen valtionavustussäästöihin.

Puolet avattavista yhteisöhauista on vanhassa hakujärjestelmässä ja puolet siirtyy haeavustuksia.fi-palveluun, joka on valtion yhteinen valtionavustusten hakusivusto. Uudessa haeavustuksia.fi-palvelussa hakuaika päättyy viikkoa myöhemmin kuin vanhassa järjestelmässä. Molempiin hakujärjestelmiin pääsee kirjautumaan Taiken verkkosivujen kautta.

Vanhassa järjestelmässä ovat haettavana 

Näiden hakuaika päättyy 31.10. klo 16.00. 

Uuteen haeavustuksia.fi-järjestelmään siirtyvät 

Näiden hakuaika päättyy 7.11. klo 16.00.

Päätökset toiminta-avustuksista tehdään tammikuun loppuun mennessä ja muiden yhteisöjen valtionavustusten päätökset 17.3.2025 mennessä. Prosenttiperiaatteen mukaisten taidehankkeiden hankeavustusten päätökset tehdään 31.12.2024 mennessä.

Mikä muuttuu hauissa?

Aukeaviin hakuihin on tehty muutoksia. Osa muutoksista johtuu Taiken valtionavustusmäärärahojen leikkauksista. Tarkemmat tiedot löytyvät hakuilmoituksista. 

Prosenttiperiaatteen mukaiset hankeavustukset ovat tällä erää haettavana viimeisen kerran. Nyt jaetaan vuoden 2024 määrärahaa, joka on käytettävissä vuosina 2024−2026.

Kulttuurilehtien ja verkkojulkaisujen avustukset on muutettu aiemmasta hankeavustuksesta yleisavustuksiksi. Tällä on merkitystä muun muassa mahdollisen ylijäämän kertymisen ja hakemuksessa tarvittavien liitteiden osalta. 

Festivaalien yleisavustushakuun ohjataan aiempaa enemmän hakemuksia muista tukimuodoista. Taike on linjannut, että yli kolme kertaa järjestetyille lastenfestivaaleille ei myönnetä enää erikseen lastenkulttuurin avustuksia, vaan kaikkien festivaalien tulee hakea tukeaan festivaaliavustuksena. Lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö on siirtänyt kaikki valtakunnallisesti merkittävät festivaalit käsiteltäväksi Taikessa, ja OKM:n määrärahaa siirtyy näin ollen Taiken jaettavaksi. Lasten- ja nuortenkulttuurin hankeavustusten nimi on muutettu, ja samalla tukimuodon toivotaan tarjoavan aiempaa laajemmin rahoitusmahdollisuuksia myös nuortenkulttuurin hankkeisiin. Aikaisemmin nimi oli lastenkulttuurin erityisavustukset.

Taiteenalojen toiminta-avustuksia on tänä vuonna haettavana vain yksivuotisena johtuen epäselvistä talousnäkymistä. Hakuehtoihin on tarkennettu tulkintaa oman pääoman kertymisestä. Taike pyrkii vahvistamaan yhteisöjen rahoituspuskuria ja monipuolistamaan rahoituspohjaa, ja vasta yli 50 prosentin oman pääoman osuus vuosibudjetista saattaa vaikuttaa vähentävästi avustuksen määrään. 

Taiteen erityisavustuksien tavoitteita on muutettu oleellisesti aikaisemmasta. Erityisavustuksina myönnetään enintään 10 pääsääntöisesti 30 000–70 000 euron valtionavustusta, ja tuki on tarkoitettu taideyhteisöjen yhteistyö- ja kehittämishankkeisiin vahvistamaan taidekentän uusiutumista.

Taike ottaa käyttöön uudenlaisia vastuullisuuteen liittyviä arviointiperusteita. Nämä tarkoittavat hyvän hallinnon ja turvallisen toimintaympäristön, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden sekä ympäristövastuun aiempaa laajempaa huomioimista päätöksenteossa. Vastuullisuuskriteerit tulevat uusitussa muodossa käyttöön taiteenalojen toiminta-avustuksissa sekä uuteen hakujärjestelmään siirretyissä tukimuodoissa, ja niiden painoarvo kasvaa vuoden 2026 avustuksissa. 
Jatkossa kaikki Taiken yhteisöjen valtionavustuspäätökset tehdään EU:n valtiontukisääntelyn mukaisesti joko de minimis -tukena tai yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen perusteella. Tämä on johtanut joidenkin hakulomakkeissa kysyttävien tietojen tarkentamiseen, mutta muutos ei vaikuta hakijoiden mahdollisuuteen saada rahoitusta.

Lisätietoja
Taiteen tukemisen päällikkö Henri Terho, [email protected], p. 0295 330 901