Nyhet

Budgetförhandlingar om besparingar i statsunderstöden i september

Finansministeriet har i dag offentliggjort sitt förslag till budget för 2025. Förslaget innehåller nedskärningar i statsunderstöden för konst och kultur. Statens konstnärsstipendier och konstnärspensioner verkar inte drabbas av nedskärningar.

Regeringen behandlar budgetförslaget vid sina budgetförhandlingar den 3–4 september. Den 23 september överlämnas budgetpropositionen till riksdagen, som godkänner statsbudgeten i december.

Under undervisnings- och kulturministeriets huvudtitel ingår besparingar i statsunderstöden till ett belopp av sammanlagt 65 miljoner euro för 2025. Av dessa besparingar i statsunderstöden ingår 15 miljoner euro i ministeriets budgetförslag. Beslut om de återstående besparingarna på 50 miljoner euro fattas vid regeringens budgetförhandlingar i början av september.

Som expertämbetsverk strävar Taike efter att påverka fördelningen av nedskärningarna så att deras inverkan på konsten och kulturen blir så liten som möjligt. I takt med att beredningen fortskrider kommer Taike i början av hösten också att föra diskussioner med de intressenter som kan påverkas kraftigt av nedskärningarna.

– I den utmanande ekonomiska situation som staten befinner sig i strävar Taike efter att trygga verksamhetsförutsättningarna inom konst och kultur så långt som möjligt och även blicka bortom år 2025. Omfattningen av anpassningsåtgärderna kan innebära förändringar i Taikes stödformer, säger Taikes direktör Kaisa Rönkkö.

Taike ordnar ett öppet webbinarium om utsikterna för statsunderstöd 2025 fredagen den 6 september kl. 11–12. En länk för att delta läggs ut i evenemangskalendern på Taikes webbplats.