Uutinen

Valtionavustussäästöistä neuvotellaan syyskuun budjettiriihessä

Valtiovarainministeriö on julkaissut tänään ehdotuksensa vuoden 2025 talousarvioksi. Ehdotus sisältää leikkauksia taiteen ja kulttuurin valtionavustuksiin. Valtion taiteilija-apurahoihin ja taiteilijaeläkkeisiin ei näytä tulevan leikkauksia.

Hallitus käsittelee talousarvioehdotusta budjettiriihessään 3.–4. syyskuuta. Talousarvioesitys annetaan 23.9. eduskunnalle, joka hyväksyy valtion talousarvion joulukuussa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön pääluokkaan sisältyy valtionavustussäästöjä yhteensä 65 miljoonaa euroa vuodelle 2025. Valtionavustussäästöistä ministeriön talousarvioesitykseen sisältyy 15 miljoonaa euroa. Jäljelle jäävistä 50 miljoonan euron säästöistä päätetään hallituksen budjettiriihessä syyskuun alussa.

Asiantuntijavirastona Taike pyrkii vaikuttamaan leikkausten kohdentumiseen siten, että niiden vaikutus taiteelle ja kulttuurille on mahdollisimman vähäinen. Taike käy alkusyksyn aikana valmistelun edetessä myös keskustelua niiden sidosryhmien kanssa, joihin leikkaukset saattavat merkittävästi kohdentua.

– Taike pyrkii valtion haastavassa taloustilanteessa turvaamaan mahdollisimman hyvin taide- ja kulttuurialan toimintaedellytyksiä ja katsomaan tulevaisuuteen myös yli vuoden 2025. Sopeutusten mittakaava saattaa tarkoittaa muutoksia Taiken tukimuotoihin, toteaa Taiken johtaja Kaisa Rönkkö.

Taike järjestää avoimen verkkotilaisuuden vuoden 2025 valtionavustusnäkymistä perjantaina 6.9. klo 11–12. Osallistumislinkki julkaistaan Taiken verkkosivujen tapahtumakalenterissa lähempänä ajankohtaa.