Nyhet

Utlysningen av ESF+-finansiering inom Innovationskompetens inom den kreativa branschen och kulturbranschen öppnar den 13 januari 2025

Finansiering inom ESF+-temat Innovationskompetens inom den kreativa branschen och kulturbranschen kan sökas för projekt som stärker kompetensen och sysselsättningen inom konst- och kulturbranschen eller den kreativa branschen och den kreativa ekonomin. Nästa projektutlysning inom temat är öppen 13 januari–31 mars 2025. Kreativt nät stöder och sparrar dem som ansöker om finansiering.
Kolme hahmoa vierekkäin violetilla taustalla. Teksti: Luova verkko, Taiteen edistämiskeskus, Euroopan unionin osarahoittama.

Målet är att tillgodose de kreativa branschernas kompetensbehov som uppstår när arbets- och näringslivet förändras. Projekten ska tillföra ny kompetens i arbetslivet.

Målet är också att stödja genomförandet av den kulturpolitiska redogörelsen och de kreativa branschernas tillväxtstrategi samt användningen av de kreativa branschernas FoU-finansiering.

I ansökningskriterierna betonas bland annat förstärkning av konstens, kulturens och den kreativa branschens kompetens, sysselsättning och innovation samt projektverksamhetens riksomfattande täckning och behovsorientering. 

– Ansökningskriterierna har redan publicerats för att ge de sökande tillräckligt med tid att förbereda sig. De sökande bör förbereda sig i god tid och skaffa inloggningsuppgifter till EURA 2021-systemet före årsskiftet, säger Minna Taipale, finansieringsexpert på NTM-centralen i Tavastland.

För att ett projekt ska få finansiering måste det uppfylla de allmänna urvalskriterierna som bygger på EU-lagstiftning och nationell lagstiftning. Dessutom tar man hänsyn till särskilda urvalskriterier som, om de uppfylls, ger ansökningarna förtur. Urvalskriterierna hittar du på Strukturfondernas webbplats.

Två egentliga projektutlysningar

Innehållet i de utlysningar som öppnar i januari liknar innehållet i de tidigare utlysningarna inom temat. Temats första utlysning ägde rum våren 2023, då det totalt ansöktes om mer än 20 miljoner euro i finansiering. I den första ansökningsomgången finansierades nio projekt med totalt 4,9 miljoner euro. Den totala finansieringen för temat är 13,6 miljoner euro under 2021–2027.

Den största skillnaden jämfört med den tidigare utlysningen är att det i nästa ansökningsomgång kommer att finnas två projektutlysningar. I båda utlysningarna förväntas projekten innefatta ett mångsidigt samarbete mellan olika aktörer.

Den traditionella utlysningen för utvecklingsprojekt omfattar ett brett spektrum av kompetens- och innovationsprojekt som svarar mot behoven inom konst, kultur och kreativa branscher.

En ny utlysningsform är pilotprojekt, vars stöd betalas ut som ett engångsbelopp. Det högsta stödbeloppet är 200 000 euro. Projekten kan vara småskaliga pilotprojekt av engångskaraktär som svarar mot utvecklingsbehoven inom de kreativa branscherna. Den nya finansieringsmodellen gör det möjligt för projekten att fokusera mer på resultat och genomslag än på detaljerad kostnadsgranskning. Man hoppas särskilt på ansökningar från mindre aktörer.

I samma utlysning öppnas dessutom en utlysning om temats kommande samordningsprojekt från 2026 och framåt. För närvarande fungerar Centret för konstfrämjandes Kreativt nät som samordningsprojekt.

Finansiering kan sökas av offentligrättsliga sammanslutningar och privaträttsliga juridiska personer såsom sammanslutningar, företag, organisationer, kommuner, läroanstalter och andelslag. Arbetsgrupper, enskilda näringsidkare och privatpersoner kan inte söka finansiering. 

Utlysningen med detaljerade uppgifter öppnas i EURA 2021-systemet vid årsskiftet. Beslut om vilka projekt som får finansiering fattas av NTM-centralen i Tavastland. 

Informationswebbinarier, sparring och finansieringskaffe

Kreativt nät stöder och sparrar sökande inom konst, kultur och kreativa branscher. Stöd erbjuds för utveckling av projektidéer och för att hitta lämpliga partner. 

– Det är viktigt att förbereda projektidén noggrant och kartlägga potentiella partner i god tid. Ofta är det mer effektivt att ansöka om ESF+-finansiering i samarbete för att säkerställa en mångsidig projektkompetens, säger Kreativt näts projektledare Sofia-Charlotta Kakko.

– Kreativt nät erbjuder stöd för ansökan även i denna ansökningsomgång, så det är värt att kontakta oss i ett tidigt skede, fortsätter Kakko.

Runt årsskiftet ordnar vi informationswebbinarier och andra evenemang till stöd för projektansökan. 

  • Kreativt näts informationswebbinarium 4 december 2024, kl. 9–10
    Minna Taipale, finansieringsexpert på NTM-centralen i Tavastland, berättar om ESF+-finansiering inom Innovationskompetens inom den kreativa branschen och kulturbranschen. Läs mer om informationswebbinariet och anmäl dig. 
     
  • Kreativt näts sparringkvartar 4 december 2024, kl. 10–16
    Sparringen ger dig perspektiv på om projektidén lämpar sig för ESF+-finansiering eller i vilken riktning idén borde utvecklas. I sparringen deltar Kreativt näts sakkunniga och NTM-centralen i Tavastlands finansieringsexpert Minna Taipale. Läs mer om sparringkvartarna och anmäl dig.
     
  • NTM-centralen i Tavastlands informationswebbinarium 14 januari 2025
    NTM-centralen i Tavastlands informationswebbinarium äger preliminärt rum tisdagen den 14 januari 2025 på förmiddagen. Mer detaljerad information publiceras på Strukturfondernas webbplats.
     
  • Kreativt näts finansieringskaffe 16 januari–27 mars 2025
    På finansieringskaffet kan du bland annat höra om planerna för genomförandet av den kulturpolitiska redogörelsen och de kreativa branschernas tillväxtstrategiarbete. Mötena innehåller också diskussioner med projektsökande och möjlighet för deltagarna att ställa frågor till finansiären.

    Finansieringskaffe hålls varannan torsdag kl. 9–10 under utlysningen. Datumen är 16.1, 30.1, 13.2, 27.2, 13.3 och 27.3. Anmälan och närmare information om webbinarierna publiceras senare. 
     

Mer information

Minna Taipale, finansieringsexpert, NTM-centralen i Tavastland
[email protected]

Sofia-Charlotta Kakko, projektledare, Kreativt nät, Centret för konstfrämjande
[email protected]


Kreativt näts stöd för projektansökan

Vanliga frågor (bara på finska)
Använd Kreativt näts material i projektutformningen