Humoristisia ja tarinallisia veistoksia Lappeenrannan Vapaudenaukiolle ja Paasikivenpuistoon prosenttitaideperiaatteella
Mikäli Lappeenrannan tekninen lautakunta hyväksyy taidehankinnat, kuvanveistäjä Tiiu Anttiselta, kuvanveistäjä Marjukka Korhoselta ja taideseppä, kuvanveistäjä Antti Niemiseltä tilataan yhteensä viisi veistosta, jotka ensivaiheessa rahoitettaisiin soran myyntituloilla. Myyty sora kertyi puistoalueen alle rakennetun maanalaisen pysäköintilaitoksen kaivutöiden yhteydessä. Tekninen lautakunta käsittelee asiaa keskiviikkona 10. kesäkuuta.
Vapaudenaukion ja Paasikivenpuiston taidehankinnat toteutettaisiin niin sanotulla prosenttitaideperiaatteella. Kaupunki on hakenut avustusta Vapaudenaukiolle ja Paasikivenpuistoon sijoitettaville taideteoksille Taiteen edistämiskeskukselta. Nyt tilattavaksi suunnitellut viisi ensimmäistä veistosta on tarkoitus asentaa paikoilleen kesällä 2016.
Taideteoksista tulisi osa puistokokonaisuutta, jossa otetaan huomioon kasvit, valaistus, pylväät ja maanalaisen pysäköintilaitoksen sisäänkäyntikatokset.
Vapaudenaukio kokonaisuudessaan sekä Paasikivenpuisto Lappeenkadun ja Raatimiehenkadun väliseltä osuudelta rakennetaan uudelleen, koska niiden alle toteutettiin lokakuussa 2014 avattu, maanalainen pysäköintilaitos P-Pormestari. Puistoalueiden uudisrakentaminen on edelleen meneillään, mutta siellä voi jo liikkua valmiita raitteja pitkin.
Ennen Vapaudenaukion ja Paasikivenpuiston uudelleenrakentamisen aloittamista kaupunki järjesti laajan asukaskyselyn, jossa selvitettiin lappeenrantalaisten toiveita puiston luonteesta. Saatujen vastausten perusteella alueesta suunniteltiin rauhallinen ja vehreä keskikaupungin oleskelupuisto. Vastaajat toivoivat puistoon myös taideteoksia.
Vapaudenaukion ja Paasikivenpuiston kokonaisuus on suunniteltu Lappeenrannan kaupungin Kadut ja ympäristö -osaston omana työnä. Kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen kertoo, että myöhemmin puistoon on tarkoitus hankkia lisää taideteoksia. Nyt tilattaviksi aiotuista teoksista yksi sijoitettaisiin Vapaudenaukion keskivaiheille ja muut Vapaudenaukion viereiselle Paasikivenpuiston alueelle.
Hannu Tolosen mukaan taideteoksille on olemassa selkeä paikka osana puistosuunnitelmaa.
– Asukaskyselyn toiveiden mukaisesti teokset ovat kestäviä, turvallisia, humoristisia ja ne kertovat paikkaansa sopivan tarinan. Suurimmat teoksista ovat kookkaan aikuisen ihmisen korkuisia. Koska puiston alla sijaitsee pysäköintilaitos, jo luonnoksia pyytäessämme asetimme veistoksille painorajoituksen. Puistoon ei voi istuttaa isoja puitakaan, koska ne vaatisivat kasvualustakseen reilun maakerroksen. Vapaudenaukiota ja Paasikivenpuiston uusittavaa osaa koristavatkin jatkossa pihlajat, koristekirsikat ja koristeomenapuut, Tolonen kuvailee.
Puiston suunnittelussa mukana ollut ympäristösuunnittelija Anne Veijovuori kertoo, että johtavana ajatuksena on ollut asukkaiden toivoma oleskelupuisto, joka sopii kirjaston edustalle. Lasten leikkipaikkoja Vapaudenaukiolle ja Paasikivenpuistoon ei rakenneta, koska leikkipaikkoja on lähistöllä, keskikaupungin muissa puistoissa.
– Ajatuksena on, että Vapaudenaukion puunlehden muotoisille tuoleille voi istahtaa lueskelemaan kirjastosta lainaamaansa kirjaa. Kirjaston edustalle sijoitetaan lava, joten puisto palvelee myös esiintymispaikkana. Lavalle voi nousta lausumaan runoja tai laulamaan ihan inspiraatiostakin ilman ennakkosuunnittelua, Veijovuori hymyilee.
Taiteilijoilla siteitä Etelä-Karjalaan
Kaikilla kolmella taiteilijalla on entuudestaan siteitä Etelä-Karjalaan. Tiiu Anttiselta tilattaisiin kolmen teoksen sarja, Marjukka Korhoselta ja Antti Niemiseltä kummaltakin yksi teos. Kunkin taiteilijan palkkio olisi 15 000 euroa, mikä sisältää myös materiaalikustannukset.
Nykyisin Kouvolan Sippolassa työskentelevän kuvanveistäjä Tiiu Anttisen tarinallisten veistosten inspiraatio on noussut Kirsi Kunnaksen kirjasta Tiitiäisen tarinoita. Veistosten nimet ovat Korvakas, Tohveli ja Vesihiisinen. Anttisen pronssiveistoksista muodostettaisiin Paasikivenpuistoon rykelmä. Metrin korkuinen Korvakas on teoksista korkein.
Tiiu Anttinen on opiskellut kuvataiteilijaksi Imatralla Saimaan ammattikorkeakoulussa, jossa on opiskelujensa jälkeen myös työskennellyt työpajamestarina ja opettajana. Hän on aiemmin toiminut galleristina Ruokolahdella.
Lappeenrantalaissyntyisen, nykyisin Helsingissä asuvan kuvanveistäjä Marjukka Korhosen Paasikivenpuiston puolelle suunniteltu, korkeudeltaan lähes 1,90-metrinen Ydinperhe; sisko- ja velipuoli -veistos on pronssia, mutta osittain maalattu. Veistos käsittelee nykyperheen muuttunutta olemusta ja perheiden uusia muotoja. Teoksessa on perheryhmä, jossa huomio kiinnittyy tytön ja pojan kookkaisiin hahmoihin. Teoksen muovailuvaikutelma on ilmava ja luonnosmainen.
Taipalsaarelainen taideseppä, kuvanveistäjä Antti Nieminen jatkaa Vapaudenaukiolle suunnitellulla Lukija-veistoksellaan omaa linnunluurankoteemaansa. Teräksestä takomalla valmistettu ja galvaanisesti korroosiosuojattu veistos olisi aikuisen ihmisen kokoinen. Teos sijoitettaisiin kirjaston läheisyyteen ikään kuin lintu olisi juuri lainannut sieltä kirjan, jota hiljentyy lukemaan puistossa. Humoristisen veistoksen odotetaan houkuttelevan lähelleen olan yli lukijoita.
Taiteilijavalinnoissa asiantuntijoina ovat olleet intendentti Leena Räty Etelä-Karjalan taidemuseosta ja läänintaiteilija Outi Turpeinen Taiteen edistämiskeskuksesta. Turpeinen on toiminut projektissa lisäksi julkisen taiteen asiantuntijana. Hänen työnään on edistää Kaakkois-Suomessa taiteen prosenttiperiaatetta ja taiteilijoiden työllistymistä.
Lisätietoja:
Lappeenrannan kaupunki
Kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen
puh. 0400 856 066
[email protected]
Taiteen edistämiskeskus
Läänintaiteilija Outi Turpeinen
puh. 0295 330 875
[email protected]
Taiteilijat
Kuvanveistäjä Tiiu Anttinen
puh. 050 532 4858
[email protected]
Kuvanveistäjä Marjukka Korhonen
puh. 0400 591 045
[email protected]
Taideseppä, kuvanveistäjä Antti Nieminen
puh. 0400 425 949
[email protected]