Uutinen

Taiteilijoiden työnohjausprojekti käynnistyi Turussa

Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen aluetoimipisteessä järjestettiin keväällä 2014 ensimmäinen työnohjausryhmä alueella työskenteleville ammattitaiteilijoille. Kahden viikon välein kokoontuneessa ryhmässä oli mukana kuusi eri taiteenaloja edustavaa taiteilijaa.

Ryhmä pyrki vastaamaan apurahalla työskentelevien ammattitaiteilijoiden tarpeeseen saada jakaa omaan ammattiin ja taiteilijan työn luonteeseen liittyviä asioita muiden samanlaista työtä tekevien kanssa. Tavoitteena on kehittää taiteilijoiden apurahoja myöntävälle organisaatiolle uusia, monipuolisia tapoja tukea taiteilijan toimeentuloa. Kohdennetut työnohjauspalvelut auttavat sekä taiteilijoiden työhyvinvointia että oman ammatti-identiteetin rakentamista.

Taiteilijan työ koostuu tyypillisesti monista eri työsuhteista ja apurahoista limittäin. Sisällöstä ja yhteisöstä toiseen liikkuminen ei mahdollista useimmille taiteilijoille työn tekoon liittyvien asioiden jakamista tietyn työyhteisön piirissä. Vapaan kentän toimijoille ei ole tarjolla työterveyspalveluita tai omassa työssä jaksamiseen liittyvää ohjausta, jossa taiteilijan työn erityispiirteet tunnistettaisiin.

Ryhmässä esiin nousseita aiheita olivat muun muassa taiteilijuus tietoisena valintana ja siihen liittyvät arvot, taidetyön myytit ja ammattiin kohdistuvat ennakkoluulot, taiteilijan vastuu, etiikka ja julkisuus sekä työn suhde yksityiselämään. Työhön liittyvä ilo ja ammattiylpeys nousi erityisesti esiin puhuttaessa taiteilijan mahdollisuuksista ja kyvystä heittäytyä luomaan omia sisältöjä. Taiteilijat nauttivat työssään sen itsenäisyydestä, omaehtoisuudesta, vapaudesta ja asioiden jakamisesta yleisön sekä erilaisten yhteisöjen kanssa.

Taiteilijoita puhuttivat myös omassa työssä jaksaminen, työn jaksottaminen sekä arjessa selviytyminen. Monilla törmäykset yhteiskunnan, viranomaisten ja julkisen vallan kanssa sekä ymmärryspula omaan ammatinkuvaan liittyen olivat aiheuttaneet kuormitusta. Ryhmässä jaettiin kokemuksia erilaisissa taideyhteisöissä toimimisesta, taidekentän sisäisistä konventioista, uusiutumisesta sekä taiteilijoiden välisestä kollegiaalisesta tuesta ja kilpailusta. Taiteilijat keskustelivat myös oman tekijyyden tunnistamisesta, tilaustöiden ja oman taiteellisen työn dialogista sekä erilaisten töiden jakamisesta ajankäytöllisesti.

Pilottiryhmän kokemusten perusteella työnohjauksen tapaa ja muotoa kehitetään edelleen. Osallistujilta kerätyn palautteen mukaan työnohjaus -termin käyttäminen oli hyvä asia. Se legitimoi tarjotun palvelun ja aseman ammattina muiden joukossa. Osallistujat olivat tunnistaneet ryhmän kokoontumisten aikana uusia  oman työn jäsentämiseen liittyviä tarpeita, joiden olemassaolosta eivät ennen tienneet. Ryhmän monitaiteisuus antoi perspektiiviä oman työn pohdintaan, ja työn vertaishahmottaminen taiteilijoiden kesken koettiin positiivisena ja merkityksellisenä.

Työnohjausryhmien toimintaa jatketaan edelleen syksyllä 2014 sekä Turussa että Raumalla. 

Lisätietoja

Marja Susi
Työnohjaaja, TIO, PsM 
[email protected]
041-4420159

Henri Terho
Erityisasiantuntija
Taiteen edistämiskeskus
[email protected]
0295 330 901