Awarded support

Ehkä ry. ja Tapani Kinnunen saivat Varsinais-Suomen taidepalkinnot

Vuoden 2016 Varsinais-Suomen taidepalkinnot ovat saaneet Tanssi- ja esitystaideyhdistys Ehkä ry. ja kirjailija Tapani Kinnunen. Ehkä ry. on ollut runsaan vuosikymmenen ajan turkulaisen moniäänisen vapaan taidekentän tiennäyttäjä. Tapani Kinnunen on tehnyt pitkän uran ensin runoilijana ja viime vuosina omaelämäkerrallisiin aineistoihin pohjautuvana prosaistina. Taidepalkinnot myöntää Varsinais-Suomen taidetoimikunta.
Published

Monitaiteellinen Ehkä ry on toiminut Turussa vuodesta 2007. Vapaan kentän ammattilaisista koostuva elävä taiteilijayhteisö järjestää poikkialaista toimintaa ympärivuotisesti. Ehkä ry luotsaa myös 2004 perustettua Ehkä-tuotantoa ja 2009 perustettua monitaiteista nykytaidetila Kutomoa. Taiteen nimissä aatteelliseksi itseään luonnehtiva yhdistys on pysytellyt sekä sinnikkäästi pinnalla ja parrasvaloissa että vankasti taiteen reuna-alueilla. Toiminnan puitteissa järjestetään esityksiä, residenssitoimintaa, erilaisia tapahtumia, työpajoja ja opetustoimintaa sekä taiteen ammattilaisille että harrastajille.  

Ehkä-tuotannon toiminta tehnyt vuosien mittaan näkyväksi lukuisia nykytanssi- ja performanssiteoksia, nukketeatteria sekä monitaiteellisia esityksiä ja taidetekoja. Sen piirissä on voitu tuottaa sekä spontaania hetken taidetta että kypsytellä pidempään sarjallisia teoksia. Samalla taiteelliseen vuoropuheluun on otettu mukaan uusia tekijöitä myös kansainvälisesti. Toiminta perustuu useiden eri toimijoiden, taiteilijaryhmien ja -kollektiivien kanssa muodostetun yhteistyön ja ammatillisten ystävyyksien ympärille. Vuonna 2016 järjestettiin jo kahdeksas uuden tanssin ja esitystaiteen festivaali XS. Toinen jo paikkansa kaupungissa löytänyt ainutlaatuinen tapahtuma on Pieni-nykytaidefestivaali lapsille. 

Ehkä ry:n tuotannot ja ohjelmistovalinnat ovat perustuneet ennen kaikkea kyselevälle, avoimelle, vapaamuotoiselle, omaehtoiselle, jatkuvasti uutta etsivälle taiteen tekijyydelle. Toiminnan puitteissa tekijöiden ja yleisön on ollut mahdollista kohdata ja tutkia ilmiöitä valtavirralta suojassa. Yhteisön rakenne on pysynyt orgaanisena, yhtä aikaa omintakeisena, ja rohkeasti kaikenlaisille yleisöille avoimena.

Tapani Kinnunen on tehnyt merkittävää kulttuurityötä uskomalla ja valamalla uskoa runouteen silloinkin kun runo on ajassa ollut taka-alalla, niin kuin se useimmiten on ollut. Kinnusen proosamuotoinen elämäkertaus ”Noustiin kellareista” kantaa nimessään sitä asennetta, joka siivitti nuoren Kinnusen punkaikaa 80-luvun Joensuussa ja sitten elävän runoliikkeen viidakkorumpua 90-luvun Turussa.

Kirjailijana Tapani Kinnunen on aina koetellut tekemisiään yleisönsä kanssa. Se runous mikä syntyi ja jatkui runoklubeilla ja -keikoilla on kiteytynyt tekijänsä kymmenkuntaan runokokoelmaan ja proosateokseen. Kinnusta on julkaistu myös antologioissa ja käännetty useille kielille. Hän on sitkeänä sissinä kiertänyt esiintymässä ympäri Suomea ja myös laajasti ulkomailla.

Tapani Kinnusen uraa runoilijana on kantanut se, että hän on kyennyt löytämään uutta ja lisää lyriikkaansa samalla kun on kantanut ja vaalinut niitä punkjuuriaan, omaa traditiotaan, jolla kellareista runouteen tuli. Kinnusen hahmossa kiteytyy paljon siitä runouden vaihtoehdosta ja vaihtoehdottomuudesta, joka Turussa lähti toteutumaan reilu kaksikymmentä vuotta sitten, uusina pienkustantamoina, runoklubeina, uutena nuorena tekijäkaartina ja ennen kaikkea uutena runon yleisönä.

Runoilijan pitkän uran välitilinpäätöksenä voi pitää kokoomateosta ”Anerikkalainen parranajo. Runot 1994-2009”. Sen jälkeen ovat ilmestyneet kokoelmat ”Haitin runot” ja tuoreimpana ”Ranskalainen suudelma”. Uutta Kinnusta on myös proosa, jossa on kuljettu runon pitkospuita Joensuusta Turkuun; elämäkertatrilogiasta ovat ilmestyneet kaksi ensimmäistä osaa ”Noustiin kellareista”(2014) ja ”Julkinen eläin”(2015).



Varsinais-Suomen taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Varsinais-Suomen taidepalkinnot luovutetaan pe 2.12. klo 15.00 Nykytaidetila Kutomossa, osoitteessa Kalastajankatu 1 B, Turku.

Lisätietoja: Erityisasiantuntija Henri Terho, [email protected], p. 0295 330 901