Uutinen

Taikea koskevan virastouudistuksen lakiesitys lausuntokierroksella

Opetus- ja kulttuuriministeriö on valmistellut Sivistyshallinto 2030 -uudistusta, jonka myötä virastoja on tarkoitus yhdistää. Taiteen edistämiskeskus (Taike) ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) ovat yhdistymässä vuoden alussa 2026 Kulttuurivirastoksi. Samalla taidetoimikuntien rakenne muuttuu. Lakiesitys on lausuntokierroksella 31. tammikuuta 2025 saakka. Taike järjestää avoimen verkkotilaisuuden lakiesityksestä 15.1.2025.

Lakiesityksen mukaan Kulttuurivirasto toimii taiteen ja kulttuurin, mediakasvatuksen ja turvallisen mediaympäristön edistämiseen sekä audiovisuaalisen kulttuurin säilyttämiseen liittyvissä tehtävissä.

Kulttuuriviraston tehtävänä on edistää taidetta ja kulttuuria sekä niiden asemaa ja merkitystä yhteiskunnassa, luoda edellytyksiä taiteen tekemiselle ja taiteilijoiden työskentelylle, edistää mediakasvatusta ja medialukutaitoa, edistää lapsille turvallista mediaympäristöä, säilyttää audiovisuaaliseen kulttuuriin liittyviä aineistoja ja edistää niiden tutkimusta ja muuta käyttöä sekä edistää audiovisuaalisen kulttuurin tuntemusta.

Uusi virasto jatkaa Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ja Taiteen edistämiskeskuksen toimintaa. Henkilöstö siirtyy uuteen virastoon tehtävineen. Lain vahvistamisen jälkeen Kulttuurivirastolle valitaan pääjohtaja.

Muutoksia on kuitenkin myös tiedossa. Lakiluonnoksen mukaan nykyiset valtion taidetoimikunnat ja alueelliset taidetoimikunnat lakkaavat. Jatkossa vertaisarviointiin perustuva päätösvalmistelu tehdään asiantuntijapankista koottavissa asiantuntijapaneeleissa. Kulttuurivirastolla on taide- ja kulttuurineuvosto, joka tekee päätökset apurahoista ja palkinnoista paneelien valmistelun pohjalta. Opetus- ja kulttuuriministeriö nimeää taide- ja kulttuurineuvoston, ja sen tehtävä on nimetä asiantuntijapankin jäsenet.  

Lakiluonnoksen mukaan muutos astuu voimaan vaiheittain. Kulttuurivirasto aloittaa toimintansa 1.1.2026, mutta taidetoimikuntia koskeva muutos tapahtuu siirtymävaiheen jälkeen 1.7.2026 alkaen.

Sivistyshallintouudistuksen taustalla on tarve vahvistaa toiminnan vaikuttavuutta, tuottavuutta ja palvelukykyä. Asiakkaille sivistyshallinnon palvelut ja toiminnot näkyvät toistaiseksi ennallaan ja löytyvät tutuista osoitteista.

Hallituksen esitys opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan virastouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi on tarkoitus antaa eduskunnan päätettäväksi kevätistuntokaudella 2025. Sivistyshallintouudistus sisältyy hallitusohjelmaan.

Lisää aiheesta

Taike järjestää avoimen verkkotilaisuuden lakiluonnoksesta ja sen vaikutuksista taiteen ja kulttuurin edistämisen tehtäviin 15.1.2025 klo 12.30–13.30. Osallistumislinkki tulee Taiken tapahtumakalenteriin.

Tutustu lakiesitykseen lausuntopalvelu.fi-verkkopalvelussa.