Event

Lähiklinikka: Ryhmätyö – Ryhmän työ

Käytännönläheisellä kurssilla pureudutaan ryhmädynamiikkaan taiteellisessa prosessissa. Kurssi soveltuu kaikille taidetta työkseen tekeville sekä vihkiytyneille taiteen harrastajille.

Event information

Event date

Sun 27.4.2025 at 09.30 — 16.30

Venue

ITAK-näyttämö, Suokatu 42/2, Kuopio

Kurssin kuvaus

Taide syntyy usein ryhmätyön tuloksena. Mitä tahansa taiteellista visiota ryhmä alkaakin toteuttaa, työskentelyyn vaikuttavat alusta asti monet seikat, jotka eivät suoraan kumpua taiteellisesta visiosta tai ryhmän taiteellisesta tarkoituksesta. Työpaja keskittyy taiteelliseen prosessiin ryhtyvän ryhmän ja sen jäsenten toimintaa koskeviin ilmiöihin.

Käytännönläheisessä työpajassa käsitellään ryhmädynamiikkaan liittyviä kysymyksiä, joiden avulla voi rakentaa ymmärrystä ryhmien luonteesta, ryhmäprosesseista ja ryhmätyöhön liittyvistä tekijöistä.

Työpajassa pohdimme käytännössä:

Millainen on kestävästi toimiva ryhmä?
Miten ylläpitää taiteellisesti kokeilevaa ja kestävää ryhmädynamiikkaa?
Miten ryhmän työskentelyssä turvallinen tila kietoutuu yhteen rohkean tilan kanssa?

Työpajan on tarkoitus tukea taiteen ammattilaisia ryhmätyöhön liittyvien lainalaisuuksien tunnistamisessa ja keskustella niistä ryhmätyötaitojen näkökulmasta. Tavoitteena on tarjota työpajaan osallistuville työkaluja kehittää työskentelyään ryhmässä roolista riippumatta. Kurssista hyötyvät kaikki ryhmätyötä tekevät työryhmien koollekutsujista esiintyjiin ja muihin taiteellisen prosessin mahdollistajiin.

Mitä kurssilla tehdään?

Työpajatyöskentelyyn sisältyy ohjattuja harjoitteita, keskustelua ja kokemusten jakamista ja sen fasilitoivat koreografi-tutkija Simo Kellokumpu ja näyttelijä-tutkija Outi Condit. Työpajaan ovat tervetulleita kaikki taiteen parissa työskentelevät ja vihkiytyneet taiteen harrastajat.

Kenelle

Kurssi soveltuu kaikille taiteen parissa työskenteleville sekä vihkiytyneille taiteen harrastajille.

Ohjaajat

Simo Kellokumpu on Helsingissä asuva koreografi ja tutkija, joka työskentelee koreografian, esittävän taiteen ja nykytaiteen parissa. Kellokummun työt tarkastelevat ruumiillisuuden ja materiaalisuuden, koreografian, liikkeen ja tilan/paikan poikkitaiteellista vuorovaikutusta, johon vaikuttavat internetin jälkeiset hyperlukemisen käytännöt, spekulatiivinen fiktio ja paikantumisen kysymykset. Hän on toteuttanut vuosina 2013–2019 tohtorintutkintoon johtaneen taiteellisen tutkimusprojektin Choreography as Reading Practice Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Esittävien taiteiden tutkimuskeskuksessa Tutkessa, jonka jälkeen hän työskenteli vierailevana tutkijana Tutkessa taiteellisen tutkimusprojektinsa xeno/exo/astro -choreoreadings parissa. Taiteellisen työnsä ohella Kellokumpu työskentelee tällä hetkellä lehtorina Teatterikorkeakoulussa ja kuraattori-fasilitaattorina Pengerkatu 7 - Työhuone -taidetilassa Helsingissä.

Outi Condit on Helsingin Kontulaan kotiutunut näyttelijä ja esitysten tekijä sekä väitöstutkija Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Esittävien taiteiden tutkimuskeskuksessa. Hänen tutkimuksensa lähestyy näyttämön ja esiintyvien ruumiiden politiikkaa ruumiillisuutta muovaavien materiaalisten, sosiaalisten ja teknologisten suhteiden kautta. Sen taiteellisissa töissä ihmisruumis menettää tarkkarajaisen yksilöllisyytensä, ja siitä tulee teknometabolinen hybridi, vallan ja vierauden näyttämö. Tutkimuksen ja muun taiteellisen työn rinnalla hänellä on myös pitkäaikainen kokemus osallisuutta ja ryhmien toimintaa tukevista taidelähtöisistä menetelmistä.

Ilmoittautuminen ja osallistumismaksu

Osallistumismaksu (sis. kahvin/teen) on ITAK:n jäsenille ja opiskelijoille 25 € ja muille 35 €. Osta paikka ja Ilmoittaudu mukaan viimeistään 11.4. mennessä ITAK:n verkkosivujen kautta. Klikkaamalla kohtaa "osta liput" pääset ilmoittautumiseen, joka on sitova. Kurssi toteutuu, mikäli osallistujia on vähimmäismäärä.

Lisätietoja

Tapahtuman järjestää Taiken Itä-Suomen alueellinen kehittämishanke Sillanrakentajat sekä Itä-Suomen Tanssin Aluekeskus. Lisätietoja tapahtumasta voi kysyä sähköpostitse osoitteesta [email protected].

Taiteen edistämiskeskuksen Sillanrakentajat-kehittämishanke edistää taiteilijoiden osaamista, yhteistyöverkostoja ja työllistymismahdollisuuksia Itä-Suomessa.