Uutinen

Taiken ja toimikuntarakenteen uudistus etenee eduskuntaan

Hallituksen esitys opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan virastouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi on annettu tänään eduskunnalle. Lakiesityksen mukaan Taiteen edistämiskeskus (Taike) ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (Kavi) yhdistyvät vuoden 2026 alussa Taide- ja kulttuurivirastoksi. Samalla vertaisarvioinnin rakenne muuttuu.

Taide- ja kulttuurivirasto aloittaa toimintansa 1.1.2026, mutta taidetoimikuntia koskeva muutos tapahtuu siirtymävaiheen jälkeen 1.7.2026 alkaen. Taiken näkökulmasta muutos on merkittävä, sillä nykyinen toimikuntarakenne on vaihtuvissa muodoissaan ollut olemassa vuodesta 1968 lähtien.

Lakiesityksen mukaan nykyiset valtion taidetoimikunnat ja alueelliset taidetoimikunnat lakkaavat. Jatkossa vertaisarviointiin perustuva päätösvalmistelu tehdään asiantuntijapankista koottavissa arviointipaneeleissa. Arviointipaneelit kootaan kutakin apurahahakua varten asiantuntijapankista, johon valitaan taiteen ammattilaisia ja asiantuntijoita ottaen huomioon muun muassa moninaisuus, tasa-arvo ja alueellisuus.

Taide- ja kulttuurineuvosto tekee päätökset apurahoista ja palkinnoista paneelien valmistelun pohjalta. Valtioneuvosto nimeää taide- ja kulttuurineuvoston, ja sen tehtävä on nimetä asiantuntijapankin jäsenet. Taiken nykyisissä toimikunnissa on noin 200 asiantuntijaa, ja jatkossa on tarpeen turvata riittävän laaja asiantuntijapankki.

Hallituksen esitykseen tehty muutoksia lausuntopalautteen pohjalta  

Lakiesityksestä annetuissa lausunnoissa nousivat esille taiteen autonomiaan, vertaisarviointiin ja alueelliseen yhdenvertaisuuteen liittyvät huolet. Nämä olivat myös Taiken kannalta keskeisiä turvattavia asioita, ja Taike pitää lausuntopalautteen pohjalta tehtyjä muutoksia tärkeinä.  

Eduskunnalle annetussa hallituksen esityksessä on huomioitu lausuntopalautetta seuraavasti:

  • Taiteen vapauden turvaamiseksi on tehty muutoksia.  
  • On lisätty maininta, että apurahojen myöntäminen perustuu jatkossakin vertaisarviointiin.
  • Yhdessä taide- ja kulttuurineuvoston itsenäisen päätöstoimivallan kanssa menettelyllä on tarkoitus turvata taiteen autonomiaa, jonka keskeisiä elementtejä ovat vertaisarviointi ja siihen liittyvä riittävän etäällä poliittisesta päätöksenteosta ja virkamiehistä tapahtuva päätöksenteko (ns. arm’s length -periaate).
  • Taide- ja kulttuurineuvoston nimitys on nostettu ministeriötasolta valtioneuvoston tasolle samalla tavalla kuin tieteen vertaisarvioinnin kohdalla.
  • On lisätty maininta, että taiteen ja kulttuurin kannalta keskeisiä tahoja kuullaan ennen taide- ja kulttuurineuvoston nimeämistä.
  • Taide- ja kulttuurineuvoston jäsenmäärää on kasvatettu.
  • Taide- ja kulttuurineuvoston toimikausi on lyhennetty 4 vuodesta 3 vuoteen, ja peräkkäisten toimikausien enimmäismäärä rajattu kahteen.

Lakiesityksessä ehdotettu malli ratkaisisi useita nykytilanteen ongelmia. Uudessa mallissa kutakin apurahahakua varten voitaisiin joustavammin koota soveltuva asiantuntijoiden kokoonpano riippumatta taiteenalojen rajoista, ja hakemusmäärät voitaisiin ottaa joustavammin huomioon. Uusi malli myös mahdollistaisi nykyistä paremmin esteellisyystilanteiden ennakoinnin ja päätöksenteon turvaamisen, kun arviointipaneeli koottaisiin erikseen kutakin apurahahakua varten.  

Miten toimikuntauudistuksen valmistelu jatkuu?  

Taiteen edistämiskeskus on käynnistänyt sisäisen toimikuntarakenteen uudistusta koskevan valmistelun. Tarkoitus on myös osallistaa sidosryhmiä valmisteluun myöhemmin ilmoitettavalla tavalla. Tavoitteena on laatia sisäiset toimintaohjeet vuoden 2025 aikana siten, että vertaisarvioinnin rakenteet ovat valmiina hyvissä ajoin keväällä 2026, ja virasto pystyy valmistelemaan ensimmäisen asiantuntijapankin nimittämistä.

Lue lisää

OKM:n tiedote 16.4. Sivistyshallinnon toiminta tiivistyy viiteen virastoon 

Hallituksen esitys eduskunnalle opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan virastouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi 

Taiken infosivu toimikuntarakenteen uudistuksesta 
 

Lisätietoja

Kaisa Rönkkö, johtaja, [email protected], p. 0295 330 874