Kulttuuripoliittinen selonteko 2023–2024
Kulttuuripoliittisen selonteon laatiminen sisältyy pääministeri Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmaan. Selonteon valmistelusta vastaa opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä ja tavoitteena on, että valtioneuvosto antaa kulttuuripoliittisen selonteon eduskunnalle syyskaudella 2024. Työryhmään kuuluvat muun muassa Taiken johtaja Kaisa Rönkkö, Taideneuvoston puheenjohtaja Juha Itkonen ja Taideneuvoston jäsen Paula Vesala.
Taike osallistuu selonteon valmisteluun taiteen edistämisen asiantuntijavirastona. Taike mm. osallistaa, kuulee, kerää aineistoja ja kokoaa tietoa työryhmän tarpeisiin. Taike toteuttaa yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa aluetilaisuuksien sarjan, jossa on mahdollista osallistua selonteon valmisteluun. Taike järjestää keväällä kulttuuripoliittiseen selontekoon liittyviä tilaisuuksia kuudella paikkakunnalla
Kevään aluetilaisuuksien tapahtumapaikat ja päivämäärät ovat:
- Kuhmo (Kuhmo-talo) to 29.2. klo 13–16
- Inari (Saamelaiskulttuurikeskus Sajos) ti 12.3. klo 12–15
- Jyväskylä (kaupungintalo) to 21.3. klo 9–12
- Vaasa (Draama-sali) to 11.4. klo 13–16
- Lappeenranta (valtuustosali) ke 17.4. klo 13–16
- Vantaa to 6.6. klo 10-12
Taiken virkanäkemys kulttuuripoliittiseen selontekoon
Taike on julkaissut oman virkanäkemyksensä opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelemaan kulttuuripoliittiseen selontekoon. Kyseessä on asiantuntijanäkemys siitä, minkälaisia asioita Taiken mielestä tulisi selonteossa huomioida. Virkanäkemyksen taustalla vaikuttaa paitsi viraston asiantuntemus, myös alueilla ja ammattilaisten kanssa käydyt keskustelut, lausunnot ja kannanotot. Virkanäkemys on toimitettu kulttuuripoliittista selontekoa laativalle työryhmälle. Virkanäkemyksen lopussa Taike esittää suosituksia taiteen ja kulttuurin kentällä toimivilla tahoille, sillä kulttuuripoliittisen selonteon toteutuminen edellyttää toimenpiteitä ja tavoitteisiin sitoutumista kaikilta - päättäjiltä, viranomaisilta ja kentän toimijoilta.
Lue koko teksti: Taiken virkanäkemys kulttuuripoliittiseen selontekoon