Hakuilmoitus 2023: Lastenkulttuurin erityisavustukset
Hakuaika päättyy viimeisenä hakupäivänä klo 16.00. Tämä on ehdoton määräaika sille, että hakemuksen täytyy olla perillä Taikessa.
Avustusta voi hakea verkkoasioinnissa hakuaikana.
Edellytämme, että hakija perehtyy hakuilmoitukseen ennen hakemuksen täyttämistä.
Kenelle?
Avustukset on tarkoitettu oikeuskelpoisille yhteisöille, kuten yhdistyksille, osuuskunnille ja yrityksille. Myös kuntien ja säätiöiden ylläpitämät organisaatiot voivat olla hakijoina. Huom. rekisteröimättömät yhteisöt ja toiminimet eivät voi saada avustusta.
Voit hakea lastenkulttuurin erityisavustusta vain yhdellä hakemuksella. Valitse taiteenala, johon hanke pääosin kohdistuu. Jos hanke yhdistää eri taiteenaloja siten, että vakiintuneet taiteenalat eivät tule kyseeseen, hae monitaiteesta.
Kuka päättää?
Hakemuksia ja hakijoiden toimintaa arvioivat Taiken asiantuntijat. Päätökset tekee erityisasiantuntijan esittelystä viraston johtaja.
Mihin tarkoitukseen ja minkä suuruinen?
Avustus on tarkoitettu vuoden 2024 lasten- ja nuortenkulttuurin hankkeisiin, jotka työllistävät taiteilijoita. Avustusta ei myönnetä yhteisön perustoimintaan (yleisavustus) eikä esimerkiksi taidelaitoksen, oppilaitoksen tai koulun perustoiminnan kuluihin.
Avustus voidaan myöntää, jos sen myöntämistä on pidettävä tarpeellisena hakijan saama muu julkinen tuki sekä toiminnan arviointi huomioon ottaen.
Avustus on vähintään 5 000 euroa. Avustus on aina osa projektin kokonaisrahoitusta, joten se ei voi kattaa hankkeen kaikkia kuluja. Jos hanke tuottaa voittoa, avustus tai sen osa voidaan pyytää palauttamaan.
Aiempia tukipäätöksiä voi katsoa Taiken Myönnetyt apurahat, avustukset ja palkinnot -sivulta.
Millä perusteella?
Avustuksen myöntäminen perustuu hakemusten arviointiin, keskinäiseen vertailuun ja kokonaisarviointiin. Arvioinnissa käytetään kolmea arviointiperustetta tarkentavine apukysymyksineen. Kaikkien kohtien ei tarvitse toteutua. Arviointiperusteissa ei ole painotuksia. Päätöksenteossa otetaan huomioon hakijoiden alueellinen jakautuneisuus, kieli ja käytettävissä oleva määräraha. Lisäksi otetaan huomioon tasa-arvo ja yhdenvertainen kohtelu.
Avustukset ovat harkinnanvaraisia ja ne myönnetään kunakin vuonna erikseen edellyttäen, että eduskunta osoittaa valtion talousarviossa tarkoitukseen määrärahat.
Hankkeen laatu
- Onko hankkeen suunnitelma hyvin laadittu?
- Millaisia ideoita ja toimintatapoja hanke tarjoaa taiteen kentälle, taiteilijoille ja yleisölle?
- Miten vakuuttava hanketta toteuttava yhteisö on taiteenalallaan / lastenkulttuurin alalla?
- Ovatko yhteisön työntekijät ja hankkeen toteuttajat ammattilaisia?
- Miten realistinen hanke on toteutustavoiltaan?
- Ovatko yhteisön työstä maksamat palkat ja muut korvaukset alan reilujen käytäntöjen mukaisia?
Hankkeen vaikuttavuus
- Millainen on hankkeen vaikuttavuus alueellisesti, valtakunnallisesti tai kansainvälisesti?
- Millaista yhteiskunnallista vaikuttavuutta hanke tuottaa?
- Miten hanke edistää kulttuurin ymmärtämistä ja keskustelua lastenkulttuurista?
- Millaista lastenkulttuuriin liittyvää asiantuntemusta tai millaisia yhteistyökumppaneita hankkeessa on?
- Miten saavutettavuus toteutuu?
Hankkeen talousarvio
- Miten yhteisön talous on hoidettu aiempina vuosina?
- Miten realistinen hankkeen talousarvio on?
- Onko haettu avustussumma suhteessa hankkeen laajuuteen?
- Millainen on avustuksen tarve suhteessa yhteisön taloudelliseen tilanteeseen?
- Millainen on hankkeen muu rahoitus?
Yleiset ehdot
- Avustuksia myönnettäessä otetaan huomioon muiden tahojen myöntämät avustukset.
- Avustus tulee käyttää myöntövuoden aikana. Uutta avustusta ei myönnetä, jos aiemmin samaan tarkoitukseen myönnetty avustus on käyttämättä.
- Avustuksen saajan tulee tehdä kirjallinen selvitys sekä talousselvitys avustuksen käytöstä.
Mitä liitteisiin?
Pakollisena liitteenä on yhteisön allekirjoituksin vahvistettu tilinpäätös edelliseltä tilikaudelta (tuloslaskelma ja tase) tai yhteisön nimenkirjoitusoikeudellisen henkilön allekirjoituksella ja päiväyksellä vahvistama selvitys yhteisön taloudellisesta tilanteesta mikäli yhtään tilinpäätöstä ei ole vielä tehty. Lisäksi voit halutessasi liittää mukaan enintään kaksi muuta hakemuksesi kannalta olennaista liitettä. Liitteen nimestä tulee käydä ilmi sen sisältö. Liitteen maksimikoko on 4 MB. Liitteitä ei voi toimittaa sähköpostitse.
Avustusta ei voida myöntää, jos
- Hakemus on tullut myöhässä. Hakemuksen on oltava perillä Taikessa viimeisenä hakupäivänä klo 16.00 mennessä.
- Hakemus on puutteellinen (asianmukaisia tietoja ei ole toimitettu Taikeen täydennyspyynnöstä huolimatta).
- Hakija ei ole tehnyt kirjallista selvitystä annettuun määräaikaan mennessä aiemmista Taiteen edistämiskeskuksen myöntämistä avustuksista.
Päätöksiin sovelletaan lakia (657/2012) ja asetusta (727/2012) Taiteen edistämiskeskuksesta ja sekä valtionavustuslakia (688/2001) ja hallintolakia (434/2003). Taiteen edistämiskeskus valvoo avustuksen käyttöä ja sillä on tarvittaessa oikeus tarkastaa saajan taloutta ja toimintaa.
Hakeminen
Kirjaudu ja täytä hakemus verkossa
Kirjautumiseen käytetään Suomi.fi -tunnistusta.
Jos hakijalla ei ole mahdollisuutta verkkoasiointiin, hakijan tulee olla yhteydessä Taiken asiakaspalveluun.
Tieto päätöksestä
Kaikki hakijat saavat kirjallisen tiedon päätöksestä helmikuun loppuun mennessä. Saat viestin sähköpostiisi, kun päätös on asiointipalvelussa. Tarkista myös roskapostisi. Hakijan vastuulla on seurata sähköpostiosoitetta, jonka hän on ilmoittanut hakemuksessa.
Hakemuksen julkisuus
Taikeen lähetetty hakemus on viranomaiselle toimitettu julkinen asiakirja, josta jokaisella on lain mukaan oikeus saada tietoa (laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 621/1999.) Esimerkiksi media voi pyytää hakemuksen nähtäväksi. Taike ei luovuta salassa pidettävää tietoa. Yhteisöjen hankesuunnitelmat ovat salassa pidettäviä niiltä osin, kun ne sisältävät liikesalaisuuksiksi katsottavia tietoja kuten taiteellisia ideoita tai yksityishenkilöitä koskevia tietoja. Tiedot yhteisöille myönnetyistä avustuksista julkaistaan Taiken verkkosivuilla.
Taike toimittaa tiedot kaikista valtionavustuspäätöksistä julkaistavaksi tutkiavustuksia.fi-palveluun (valtionavustuslaki 688/2001).
Lisätiedot
erityisasiantuntija Marja Susi
asiakaspalvelu p. 0295 330 700, [email protected]