Tiedote

Valtion taiteilija-apurahoihin 14,4 miljoonaa euroa

Taidetoimikunnat ovat jakaneet valtion taiteilija-apurahat. Vuoden 2025 alusta alkavan apurahan sai 303 taiteen ammattilaista. Taiteilija-apurahalla työskentelee vuosittain lähes kuusisataa taiteilijaa, sillä pisimmät apurahat ovat kolmi- ja viisivuotisia.
Taiteilija istuu lattialla teoksensa edessä pitäen kädellään kiinni teoksen edessä olevasta tangosta. Toisessa kädessään hänellä on kyynärsauva.
Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen sai viisivuotisen taiteilijaprofessoriapurahan ensimmäisenä monitaiteen alalta. Kuva on Venetsian biennaalista, jossa Wallinheimo-Heimonen oli yksi Suomen paviljongin taiteilijoista tänä vuonna. Kuva: Ginevra Formentini

Jo kymmenen vuotta jatkunut hakemusmäärän kasvu taittui vihdoin tänä vuonna. Hienoisesta laskusta huolimatta hakemuksia tuli edelleen Taikeen enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Suuren hakemusmäärän vuoksi hakemusten karsinta on kovaa. Tänä vuonna kahdeksan prosenttia hakijoista sai apurahan.

Myöntöprosentti vaihteli taiteenaloittain. Vaikeinta apurahan saaminen oli kuvataiteen, sarjakuva- ja kuvitustaiteen, musiikin ja monitaiteen hakijoille, joista vain 5–6 prosenttia sai apurahan. Lukumääräisesti eniten apurahoja jaettiin kuvataiteeseen ja kirjallisuuteen. Kuvataiteeseen tuli myös eniten hakemuksia.

Taiteilija-apurahat mahdollistavat moniarvoisen taiteellisen työskentelyn. Taiken jakamasta rahoituksesta noin kolmannes käytetään taiteilija-apurahoihin.

– Taiteilija-apurahat ovat epävarmassa taloustilanteessa entistä tärkeämpiä. Ne takaavat mahdollisuuden keskittyä taiteen ammattimaiseen työskentelyyn ja turvaavat taidekentän moniarvoisuutta, Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Kaisa Rönkkö sanoo.

Apurahakausien pituudet vaihtelevat puolesta vuodesta viiteen vuoteen. Verovapaan taiteilija-apurahan suuruus on noin 2 200 euroa kuukaudessa, ja taiteilija maksaa siitä eläke- ja tapaturmavakuutusmaksun.

Neljälle taiteilijaprofessoriapuraha

Erityisen ansioituneille taiteilijoille jaettiin neljä viisivuotista taiteilijaprofessoriapurahaa. Apurahan saivat valokuvataiteilija Sanna Kannisto, kuvanveistäjä Vesa-Pekka Rannikko, näytelmäkirjailija, teatteriohjaaja Laura Ruohonen ja kuvataiteilija Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen.

Taiteilijaprofessoriapurahan suuruus on sama kuin muiden apurahojen, mutta sen saajalla on oikeus käyttää taiteilijaprofessorin nimikettä apurahakauden ajan. Taiteilijaprofessoreja on eri taiteenaloilla yhteensä 22.

Eniten nuoria apurahan saajia on kuvataiteessa ja musiikissa

Ensi vuonna 50 nuorta eli alle 35-vuotiasta taiteilijaa aloittaa työskentelyn valtion taiteilija-apurahalla. Kaikilla taiteenaloilla jaettiin apurahoja nuorille. Suhteellisesti heitä on eniten mediataiteessa ja sirkustaiteessa.

Uudellemaalle jaettiin noin kaksisataa apurahaa

Taiteilija-apurahan saaneista noin kaksisataa asuu Uudellamaalla. Heidän osuutensa on pysynyt viime vuosina 68 prosentissa. Hakemuksista 61 prosenttia tuli Uudeltamaalta. Taiteenalojen välillä on suuria eroja. Elokuva- ja mediataiteen hakijat ovat keskittyneet Uudellemaalle, kun taas kirjallisuuden hakijoista puolet asuu muualla Suomessa.

Yli puolet apurahan saajista naisia

Naisten osuus apurahan saaneista on pysynyt entisellään. Apurahan saajista heitä on 60 prosenttia, joskin osuus vaihtelee taiteenaloittain. Esimerkiksi mediataiteessa alle 40 prosenttia apurahan saajista on naisia, kun taas tanssitaiteessa naisten osuus on yli 80 prosenttia. Hakijoissa naisia on ollut viime vuosina vähän alle 60 prosenttia.

Hakemusten vertaisarviointiin osallistui noin 80 asiantuntijaa

Taiken asiantuntijaeliminä toimivat taidetoimikunnat arvioivat yhteensä 3 860 hakemusta. Hakemukset arvioitiin seitsemässä taidetoimikunnassa, joissa on yhteensä 78 eri alojen taiteilijaa tai muuta asiantuntijaa. Sama henkilö voi osallistua toimikunnan työskentelyyn enintään kaksi kaksivuotiskautta peräkkäin.

Taike päättää apurahojen jakautumisesta eri taiteenalojen kesken, mutta taidetoimikunnat jakavat itsenäisesti oman alansa apurahat. Apurahojen jakaminen perustuu valtion taiteilija-apurahoista annettuun lakiin.

Lisätiedot: Henri Terho, taiteen tukemisen päällikkö, [email protected], p. 0295 330 901

Kahdeksan apurahan saajaa ei ole antanut suostumustaan tietojen julkaisemiseen verkkosivuilla.
 

Taiteilija-apurahan saajat taiteenaloittain

 

Arkkitehtuuri

Elokuvataide

Kirjallisuus

Kuvataide

Mediataide

Monitaide

Muotoilu

Musiikki

Sarjakuva- ja kuvitustaide

Sirkustaide

Taidejournalismi

Tanssitaide

Teatteritaide

Valokuvataide