Myönnetty tuki

Ensimmäinen valtion ympäristötaiteen taiteilija-apuraha Tuike Alitalolle

Valtion arkkitehtuuri-, muotoilu- ja ympäristötaidetoimikunta on jakanut alojen vuoden 2016 alusta alkavat taiteilija-apurahat. Toimikunnan uuden taiteenalan, ympäristötaiteen, taiteilija-apuraha jaettiin nyt ensimmäistä kertaa.
Julkaistu

Ympäristötaiteen kahdeksan hakemuksen joukosta yksivuotinen taiteilija-apuraha myönnettiin äänisuunnittelija Tuike Alitalolle. Alitalon ääneen liittyvät ympäristötutkielmat, kuten Kuuntelukävelyt ja yhteisölliset kuunteluteokset tuovat mielenkiintoisen lisänsä ympäristötaiteen käsitteistöön. Säällä, luonnonmuodostelmilla ja materiaaleilla on oma vaikutuksensa ympäristössä esiintyviin ääniin, joita Alitalo hyödyntää teostensa lähtökohtana mielenkiintoisella tavalla.



Toimikunta valitsi 17 muotoilun apurahan saajaa 153 hakijan joukosta. Eniten hakemuksia saapui keraamikoilta, tekstiili- ja korusuunnittelijoilta. Viisivuotinen taiteilija-apuraha myönnettiin Jukka Isotalolle, Aino Kajaniemelle sekä Mika Tolvaselle.



Teollinen muotoilija Jukka Isotalo tunnetaan kierrätyslasin muotoilijana ja jatkojalostajana. Hän on kokenut ja ekologisen vastuun sisäistänyt suunnittelija, joka omassa työssään esimerkkiä näyttäen edistää vastuullisempaa kuluttamista ja muotoilua, jossa ympäristöarvot ja kierrätys toteutuvat.



Tekstiilitaiteilija Aino Kajaniemi on herkkien kuvakudosten taitaja, joka on pitkäjänteisesti kehittänyt ranskalaista kuvakudostekniikkaa Suomessa. Kajaniemen monikerrokselliset ja koskettavat teokset puhuttelevat useita eri ihmisiä taustoista ja tilanteista riippumatta niin meillä kuin maailmalla.



Mika Tolvanen on kansainvälisestikin tunnustettu suomalainen suunnittelija. Hän on onnistunut innostamaan useita merkittäviä brändejä ja valmistajia asiakkaikseen vahvalla omaan intuitioon ja ilmaisuun perustuvalla muotokielellään.



Kolmevuotisen taiteilija-apurahakauden aloittavat vuoden 2014 muotoilun valtionpalkinnolla huomioitu keraamikko Erna Aaltonen, tekstiilitaiteilija Merja Keskinen sekä Dusty -miestenvaatesarjastaan tunnettu vaatetussuunnittelija Marjut Uotila. Yksivuotisen apurahan saajia on viisi, ja puolivuotisella apurahalla työskentelee ensi vuonna kuusi taiteilijaa.



Arkkitehtuurin taiteilija-apurahajaossa painotettiin monialaisuutta ja suunnittelua. Myös taidearkkitehtuuri, kestävä rakentaminen ja vanhustyö nousevat esiin apurahan saajien töissä. Lisäksi tuetaan valon mahdollisuuksien tutkimista tilassa ja arkkitehtuurin alasta kirjoittamista.



Kolmivuotisen taiteilija-apurahan saaja Esa Laaksonen on poikkeuksellisen monipuolinen, kansainvälisesti verkottunut suunnittelija, kirjoittaja, opettaja ja tutkija.



Esa Ruskeepää on nuori, koti- ja kansainvälisissä kilpailuissa menestynyt arkkitehti, joka kehittää nykyaikaista monikansallista suunnittelukulttuuria.



Alan taiteilija-apurahaa haki 25 henkilöä, joista kuusi aloittaa apurahalla työskentelyn ensi vuoden alusta. Toimikunta kiinnitti huomiota hakijoiden miesvaltaisuuteen ja helsinkiläisyyteen.



Ympäristötaide

1-vuotinen

Alitalo Tuike, Turku

 

Muotoilu

5-vuotinen

Isotalo Jukka, Helsinki

Kajaniemi Aino, Jyväskylä

Tolvanen Mika, Helsinki



3-vuotinen

Aaltonen Erna, Fiskari

Keskinen Merja, Helsinki

Uotila Marjut, Lahti



1-vuotinen

Hyttinen Reetta, Joensuu

Kayiwa Lincoln, Helsinki

Matikainen Tiia, Helsinki

Pärnänen Inni, Helsinki

Rajakallio Tiina, Lappeenranta



½-vuotinen

Ahonen Anna

Lamberg Päivi

Pasanen Jesse, Helsinki

Seitsonen Merja, Riihimäki

Toivonen Pekka, Helsinki

Vainio Johanna, Helsinki

 

Arkkitehtuuri

3-vuotinen 

Laaksonen Esa, Helsinki

Ruskeepää Esa, Helsinki

 

1-vuotinen 

Alanen Ulla-Maija, Helsinki

Mattila Lars-Erik, Helsinki

 

1/2-vuotinen 

Böök Netta, Helsinki

van der Puij Kai, Helsinki

 

 

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Viivi Seirala

p. 0295 330 707, [email protected]