Tapahtuma

Forming the future for all – Kohti saavutettavaa rakennettua ympäristöä ja taidetta

Miten varmistetaan, että rakennettu ympäristö ja julkinen taide ovat saavutettavissa kaikille nyt ja tulevaisuudessa? Forming the future for all -seminaarissa käsitellään moninaisuutta ja valtaa rakennettujen ympäristöjen ja taiteen saavutettavuuden kannalta.
Lähikuva käsistä, jotka pitelevät kaupungin karttaa.
Kuva Lopéz-Lehdon, Utriaisen ja Vuorenmaan teoksesta Kaava 884, ANTI-festivaali 2023. Kuva: Akseli Muraja

Tapahtuman tiedot

Tapahtuma-aika

To 12.9.2024 klo 09.30 — 15.00

Tapahtumapaikka

Kuopion kulttuurikonepaja

Tapahtuman tyyppi

Seminaari

Logot: Taiteen edistämiskeskus, Euroopan unionin osarahoittama, ANTI, Future DiverCities, Pohjoismainen kulttuuripiste

 

Taiteen esittäminen julkisessa tilassa voi tarjota taidekokemuksia sellaisille, joille perinteiset taidetilat eivät ole saavutettavia. Julkisella taiteella on kuitenkin aina suhde tilaan, kuten rakennettuun kaupunkiympäristöön.

Seminaarissa pohditaan, keille kaikille rakennetut ympäristöt ovat saavutettavia. Miten julkisesta taiteesta, taidetapahtumista ja kaupunkikulttuurista tehdään saavutettavia myös esimerkiksi vammaisille osallistujille tai taiteilijoille?

Seminaarissa keskitytään erityisesti hetkelliseen, katoavaan ja tapahtumalliseen julkiseen taiteeseen. Puheenvuoroja kuullaan muun muassa ANTI-festivaalin 2024 ohjelmistossa esiintyviltä taiteilijoilta.

Taiteen edistämiskeskuksen Luova verkko -hanke ja ANTI-festivaali järjestävät Forming the future for all -seminaarin osana Kuopiossa järjestettävää ANTI-festivaalia.

Seminaarin kieli on englanti, ja myös ohjelma julkaistaan englanniksi.

Ohjelma 

Registration and coffee

Opening the event  
Elisa Itkonen, director – lead curator, ANTI – Contemporary Art Festival 
Pia Repo, advisor, Creative Net project, Arts Promotion Centre Finland

Keynote: The early years of architectural accessibility in Finland 
Marja Rautaharju, architect and PhD researcher, Tampere University

The first accessibility legislation came into force in Finland in 1973. How was architectural accessibility formulated and debated in the 1970s, half a century ago? The presentation navigates the early landscape of accessibility in Finland as an interplay of knowledge, policies, actors and discussions.

Commentary speech: To be confirmed 
Maija Karhunen, dancer

Break 

Artist's viewpoint: Tarik Elmoutawakil (UK)  

Tarik Elmoutawakil is a creative producer and independent artist, and co-founder and Artist Director at The Marlborough Theatre in Brighton. Tarik is plugged into a network of disabled QTIPOC artivists across the globe, contributing to an ongoing movement to reshape access and leadership. At ANTI Festival, Tarik and his working group will present Brownton Abbey, the Afrofuturistic, Space-Church themed performance party that centres, celebrates and elevates disabled queer people of colour.

Artist's viewpoint: Rhiannon Armstrong (UK/CA) 

Rhiannon Armstrong is an award-winning interdisciplinary artist making works with empathy, interaction, and dialogue at their core, often for unfiltered audiences. Conversation and collaboration are central to her practice: between makers of different disciplines, public contributors, and audiences. At ANTI Festival, Rhiannon will present Public Selfcare System, a performance that considers who is and is not allowed to rest and where, and what resting as an act of solidarity might mean.

Lunch

Outdoor workshop: Pottering about public, art and space 
Arvind Ramachandran, architect, city planner and stand-up comedian 

In this workshop, Arvind Ramachandran invites seminar participants to ponder some of the ways in which our art and our spaces both invite and restrict. Joining does not require any prior preparation or specific expertise. You are welcome to take part in ways that seem most comfortable for you. Active participation in the discussions, watching from the sidelines, and dropping in for only part of the event are all equally valid ways of participating in the workshop.

Closing day

 

Ilmoittautuminen

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Osallistumiseen sisältyy vegaaninen lounas. Ruokahävikin välttämiseksi seminaariin ilmoittautuminen on sitova. Peruthan ilmoittautumisesi, mikäli et pääse osallistumaan ([email protected]).

Ilmoittaudu seminaariin 5.9. klo 16 mennessä

Tilaisuuden koko ohjelmaan voi osallistua paikan päällä. Puheosuudet on mahdollista seurata etänä striimin välityksellä. Näihin on erilliset ilmoittautumiset.

Ilmoittaudu striimiin 10.9. klo 16 mennessä
 


Lisätietoja

Esteettömyys 

Seminaari järjestetään Kuopion kulttuurikonepajalla. Tilan sisäänkäynti on esteetön ja sijaitsee katutasossa. Sisäänkäynnillä ei ole automaattiovia, ovi aukeaa ulospäin. Sisäänkäynnin välittömässä läheisyydessä on parkkipaikkoja ja tilaa pysähtyä väliaikaisesti lähelle ovea. Tilan lattia ei ole tasainen, epätasaisuudet on merkitty huomioteipeillä. Tilassa ei ole esteetöntä wc:tä, mutta sen ulkopuolella on esteetön bajamaja.

Viittomakielen tulkkaus on saatavilla tarvittaessa. Ota yhteyttä, jos toivot tulkkausta ([email protected]).
 

Järjestäjät 

Taiteen edistämiskeskus: Luova verkko -hanke (ESR+) 
ANTI-festivaali: Nordic Street Network II ja Future DiverCities 2 -hankkeet 
 

Yhteystiedot

Pia Repo, asiantuntija, Luova verkko, Taiteen edistämiskeskus
[email protected]

Elisa Itkonen, toiminnanjohtaja – johtava kuraattori, ANTI-festivaali
[email protected]

 

ANTI – Contemporary Art Festival 2024  
ANTI – Contemporary Art Festival on Kuopiossa vuosittain järjestettävä kansainvälinen nykytaiteen festivaali, joka keskittyy paikka- ja aikasidonnaiseen taiteeseen. ANTI-festivaali sai taiteen yhteiskunnallisen vaikuttamisen valtionpalkinnon vuonna 2023. Vuoden 2024 festivaaliohjelmisto tutkii erilaisia yhteen tulemisen ja yhteydenpidon tapoja ja yhteenkuulumisen ja ulkopuolisuuden näkökulmia. ANTI-festivaali järjestetään 10.–15.9.2024.

Kuopion kulttuurikonepajan taide- ja kulttuurikäyttö on osa ANTI-festivaalin ja 13 muun eurooppalaisen toimijan Luova Eurooppa -hanketta nimeltä Future DiverCities.

Luova verkko
Taiteen edistämiskeskuksen Luova verkko on valtakunnallisen Luovan ja kulttuurialan innovaatio-osaamisen ESR+-teeman koordinaatiohanke. Luova verkko auttaa taiteen, kulttuurin ja luovan alan toimijoita hakemaan ESR+-rahoitusta sekä tukee rahoituksen saaneita hankkeita.

Seminaari on osa Luovan verkon Tulevaisuustrilogiaa vuonna 2024. Tulevaisuustrilogia sisältää kolme seminaaria, joissa tulevaisuutta, taidetta ja kulttuuria käsitellään eri näkökulmista. Seminaarit järjestetään syksyllä Hämeenlinnassa, Kuopiossa ja Helsingissä.