Avoin haku: Ääreen. Dokumentaarisuus animaatiossa
Projektin käynnistämiseksi järjestetään kehittelypaja immersiivisille, animaatiota ja dokumentaarisuutta yhdistäville projekti-ideoille. Käsikirjoittamiseen ja teosten kehittelyyn keskittyvä työpaja pidetään Keskustakirjasto Oodissa 18.-20.1. ja 25.-28.1.2021. Työpajassa keskitytään teoksiin, jotka huomioivat sekä tilan että yleisön. Työpajaan voivat hakea ammattitaiteilijat ja työryhmät, jotka ovat kiinnostuneita vuorovaikutteisesta ja dokumentaarisesta animaatiotaiteesta, taiteen alasta riippumatta.
Tervetulleita ovat kaikki Suomessa työskentelevät taiteilijat ja asiantuntijat. Työpaja sekä mahdolliset matkat Suomen sisällä ja majoitukset kurssin aikana ovat osallistujille ilmaisia. Työpajassa kehitellyistä teosideoista valitaan yksi toteutukseen. Se esitetään Kuutiossa 4.-31.10.2021. AVEK tukee valitun teoksen tuotantoa ja sen työryhmälle maksetaan 10.000€ teoskohtainen palkkio. Taike maksaa luonnospalkkion 1000€ kaikille työpajaan osallistuville teosideoille, ja kaikki työryhmät saavat erillistä mentorointia työpajan lisäksi. Valitun teoksen yhteyteen järjestetään yleisötyöpajoja.
Linkki hakemukseen
Ääreen-projektin esittely 8.10. klo 18-20 Oodissa
Järjestämme 8.10. klo 18-20 Oodin Maijansalissa projektin esittelytilaisuuden. Design I/O:n taiteilijat Emily Gobeille ja Theo Watson (US) kertovat taiteestaan ja teoksistaan. Heidän virtuaalisen taiteen projektinsa ovat ottaneet haltuun julkisia tiloja, mm. kirjastoja. Yliopistolehtori TaT (Lapin yliopisto) ja mediataiteilija Tomi Knuutila kertoo immersiivisestä taiteesta. Puheenvuorot toteutetaan etäyhteydellä. Kerromme työpajasta, tulevasta näyttelystä ja hakuprosessista. Paikalla lisätietoja projektista antamassa läänintaiteilija Annika Dahlsten Taiteen edistämiskeskuksesta ja erikoiskirjastonhoitaja Sanna Huttunen Oodista.
Tilaisuus on avoin ja ilmainen ja se striimataan Facebookiin. Tilaisuuden kielet ovat suomi ja englanti. Oodin Maijansaliin paikanpäälle mahtuu enintään 50 henkeä. Ilmoittaudu tästä.
Tilaisuuden jälkeen paikalla olijoilla on mahdollista tutustua Kuutio-tilaan ja sen teknisiin mahdollisuuksiin.
Kuution-tilaan pääsee tutustumaan myös torstaina 29.10. klo 17-18. Paikalla on Oodin tekninen henkilökunta kertomassa tilan teknisistä valmiuksista.
Dokumentaarisuus animaatiossa antaa mahdollisuuden haastaa kerronnan rajoja. Teokset yhdistävät teknisesti, visuaalisesti ja sisällöllisesti koskettavia aiheita ja kerronnan tapoja. Dokumentaarisuus animaatiossa kuljettaa tarinoiden kautta todellisuuksien äärelle.
IMMERSIIVISYYS Tällä tarkoitamme projektissamme osallistavaa, katsojan ja teoksen suhdetta pohtivaa, kokemuksellisuutta painottavaa ulottuvuutta.
ANIMAATIO Haemme projektiin animaatiotaiteen ammattilaisia, mutta työryhmä voi koostua usean eri alan ammattilaisista. Arvostamme sisäistettyä näkemystä animaatiosta taiteena ja kykyä luoda animoituja teoksia.
DOKUMENTAARISUUS Käytämme dokumentaarisuuden käsitettä projektissa sen laajassa muodossa, kykynä jäsentää näkökulmia ulkoisesta todellisuudesta taiteen keinoin.
Työryhmä hukassa?
Kiinnostaako Ääreen-työpaja, mutta työryhmä puuttuu? Projekti tarjoaa virtuaalisen tutustumistapaamisen, jossa eri alojen ammattilaiset voivat löytää toisiaan ja muodostaa työryhmiä. Lue lisää Animaatiokillan sivuilta!
Ääreen-työpaja
Työpajan vetäjinä toimivat mediataiteilija Marko Tandefelt (FIN) ja animaatiotaiteilija Uri Kranot (DK).
Marko Tandefelt toimii luovana teknologistina ja tuottajana mediataiteeseen erikoistuneessa Parasense yrityksessään. Hän on työskennellyt mm. kuraattorina Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutissa sekä lopputyökurssien opettajana Parsons Design koulun MFADT osastolla New Yorkissa 2001-2016, ja on ohjannut ja arvioinut Aalto Yliopistossa äänisuunnittelun lopputöitä.
Uri Kranot toimii tanskalaisen ANIDOX-foorumin vastaavana kouluttajana. Hän on elokuvaohjaaja ja taiteilija, ja opettaa The Animation Worshop / VIA University Collegessa. Yhdessä kumppaninsa Michelle Kranotin kanssa Uri on tutkimus- ja kehitysstudio TinDrumin perustaja. Kranotien elokuvat ja VR-installaatiot ovat laajalle levinneitä ja palkittuja. Viimeisin VR-teos The Hangman at Home voitti Venice VR Expanded biennaalin pääpalkinnon.
Muita luennoitsijoita ovat mm. pelitaiteen läänintaiteilija Jaakko Kemppainen ja mediataiteilija Hanna Haaslahti. Jaakko Kemppainen tutustuttaa työpajassa pelitaiteeseen ja pelillisyyden tarjoamiin mahdollisuuksiin mediataiteessa sekä pelikäsikirjoittamiseen. Hanna Haaslahden luento avaa immersiivisen taiteen käsitettä ja esittelee Haaslahden teoksia.
Työpajassa kehitetään vuorovaikutteisen dokumentaarisen animaatiotaiteen ideoita ja tuetaan niiden toteutusta, sekä tutustutaan Kuution teknisiin mahdollisuuksiin ja vaatimuksiin. Työpajan opetuskieli on englanti.
Projekti on suunnattu työryhmille, joiden asiantuntijuus kattaa sisällöllisen ja teknisen osaamisen. Hyväksymme yhden projektin / työryhmä. Työryhmän kokoa ei ole rajattu, mutta työpajaan voi osallistua max. 2 henkilöä/työryhmä. Projekti on tarkoitettu Suomessa asuville ja toimiville taiteilijoille.
Tee hakemus työryhmänä. Kuvaa työsuunnitelmassa ideaasi ja sen mahdollista toteutusta. Kerro motivaatiostasi osallistua kehittelypajaan ja näyttelyyn Kuutiossa. Tarkemmat hakuohjeet löytyvät hakulomakkeesta. Hakemus voi olla suomen- tai englanninkielinen.
Yleisesti
Projekti on Taiteen edistämiskeskuksen, Keskustakirjasto Oodin, Turku Animated Film Festivalin, Animaatiokilta ry:n, Taiteilijajärjestö MUU ry:n, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskuksen AVEKin, Aalto-yliopiston, Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Kavin ja tanskalaisen ANIDOX foorumin yhteishanke, ja sitä koordinoi läänintaiteilija Annika Dahlsten.
Taiteilijahaku päättyy 18.11.2020 klo 16.00.
Lopulliset taiteilijavalinnat työpajaan tekee asiantuntijaryhmä.
Lisätietoja
Annika Dahlsten
läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus
annika.dahlsten(a)taike.fi, Puh. 02 9533 0907
Sanna Huttunen
Erikoiskirjastonhoitaja, Keskustakirjasto Oodi
sanna.m.huttunen(a)hel.fi, Puh. 040 186 3042
Mika Koskinen
Sihteeri, Animaatiokilta
info(a)animaatiokilta.fi, Puh. 044 324 2121