Eurooppalainen ghetto-installaatio rakentuu Helsinkiin syyskuussa
Installaation kokoamisessa haetaan yhdessä tapoja ymmärtää ja tuoda esiin tarinoita, jotka liittyvät ghetto-käsitteeseen Pariisissa, Varsovassa, Bolognassa, Helsingissä, Milanossa, Berliinissä ja Antwerpenissä. Erottavatko tilalliset, kielelliset tai muut rajat ihmisryhmiä toisistaan? Jos niin käy, miksi, milloin ja miten tämä tapahtuu? Kysymyksiä työstetään kaupunkilaisille avoimissa pajoissa draaman, äänitaiteen ja videotyöskentelyn keinoin, projektin kansainvälisen taiteilijatyöryhmän ohjauksessa 8.-20.9. kulttuurikeskus Stoassa. Työn tuloksena syntyvät audiovisuaaliset sisällöt sijoitetaan kaupungista toiseen kiertävään installaatiorakenteeseen.
Kiertävän installaation materiaalina käytetään suurikokoisia putkia, joihin sijoitetaan ääniä ja videoita. Putket toimivat myös lavasteina ja mikronäyttämöinä esityksille, joita tehdään projektin teatterityöpajoissa. Pikemmin kuin valmis taideteos, putki-installaatio on työkalu ghetto-teeman kollektiiviselle työstämiselle taiteen keinoin. Projektin kaikkien kaupunkien kootut materiaalit yhdistävä installaatio rakennetaan tammikuussa 2015 Varsovaan.
Helsingin projektityöryhmän näkökulma ghetto-konseptiin painottaa erilaisia tietoja, taitoja ja käytäntöjä, joita kaupunkiin tulee uusien asukkaiden myötä. Näkymättömät muurit estävät näiden tietojen jakamista uudessa ympäristössä. Sisältöjä installaatioon kootaan keskusteluissa, joissa kohdataan ihmisiä erilaisista taustoista. Keskusteluohjelma on koottu yhdessä erikielisiä Suomessa toimivia kirjailijoita esiintuovan Sivuvalo-projektin kanssa ja projektin yhteistyöyhdistysten kanssa. Keskustelut ovat yleisölle avoimia.
Installaation rakentamiseen voi osallistua 8.9.–18.9. työpajoissa Helsingin kulttuurikeskus Stoassa, jonne rakennetaan myös Helsingin installaatio. Installaatioon liittyvä esitys toteutetaan 17.9. klo 18 Stoassa ja 19.9. klo 17 kauppakeskus Forumissa. Seminaari, jossa verrataan eri kaupunkien kokemuksia projektista ja sen teemoista pidetään Kansallisteatterin Lavaklubilla 16.9. klo 14–18.
Projektin taiteellisena johtajana toimii teatteriohjaaja Pietro Floridia Bolognasta. Helsingin työryhmän ohjaavina taiteilijoina ovat kolumbialaissyntyinen äänisuunnittelija ja muusikko Alejandro Olarte, puolalaissyntyinen videotaiteilija Marek Pluciennik, kamerunilaissyntyinen teatteriryhmän ohjaaja Walter Fondo, Kansallisteatterin projekteja ohjannut teatteri-ilmaisun ohjaaja Eveliina Heinonen sekä perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo. Syyskuussa rakennustyössä on mukana myös lavastajia, teatteriohjaajia, tutkijoita ja journalisteja kuudesta muusta projektikaupungista.
Projektin yhteistyökumppanit Suomessa ovat Taiteen edistämiskeskus, Helsingin kulttuurikeskus Stoa, Kansalaisfoorumi, Ptarmigan ry, Helinä Rautavaaran museo, Pacunet ry, Kansallisteatterin yleisötyö, Taideyliopiston musiikkiteknologian osasto ja Sivuvalo-projekti. Projekti on Euroopan Unionin Kansalaisten Eurooppa -ohjelman sekä Evens Foundation rahoittama. Helsingin projektia tukevat Taiteen edistämiskeskus, Kansalaisfoorumi sekä yhdistysten toimintaa rahoittava Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Lisätietoja
monikulttuurisuusläänintaiteilija Outi Korhonen, [email protected], 0295 330 805
Tarkat tiedot ohjelmasta ja projektin työryhmästä osoitteessa www.cityghettos.com.
Pressikuvat
Kuva: Outi Korhonen