Uutinen

Hallituksen budjettiesitys vähentää Taiken määrärahoja

Hallitus on julkaissut budjettiesityksen vuodelle 2025. Taiteen edistämiskeskuksen valtionavustusten määrärahoihin kohdistuu noin 1,9 miljoonan euron leikkaus, jonka lisäksi esittävien taiteiden valtionosuusuudistukseen liittynyt 3 miljoonan euron määräraha ei ole enää valtion budjetissa. Yhteensä Taiken avustuksia on jaossa noin 4,9 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuonna 2024.

TÄYDENNYS UUTISEEN 26.9.2024 (alkuperäinen julkaisu 25.9.2024):

Julkisuudessa on syntynyt epäselvyyttä taiteen ja kulttuurin säästöistä. Selvyyden vuoksi todetaan, että OKM:n hallinnoiman, esittävän taiteen ja museoiden valtionosuuksia ja avustuksia koskevan, momentin määräraha pienenee 10,9 miljoonaa euroa. Momentin määräraha on sisältänyt määräaikaisena varauksena 3 miljoonaa euroa valtionosuusjärjestelmän laajentamiseksi. Taiteen edistämiskeskus on myöntänyt määrärahaa esittävän taiteen vapaan kentän toiminta-avustuksiin, jotta uusilla toimijoilla olisi mahdollisuus siirtyä valtionosuusjärjestelmän piiriin. Valtionosuuspäätökset tehdään lokakuun aikana. 

TÄYDENNYS PÄÄTTYY

Hallituksen esityksen perusteella taiteenalojen määrärahoihin kohdistuu noin 3 miljoonan euron ja kulttuurin määrärahoihin noin 2 miljoonan euron leikkaus verrattuna vuoden 2024 määrärahatasoon.

Valtion budjetista poistuvasta esittävien taiteiden valtionosuusuudistuksen määrärahasta on maksettu tanssitaiteen, teatteritaiteen, sirkustaiteen ja musiikin yhteisöjen toiminta-avustuksia yhteensä noin 30 vapaan kentän toimijalle. Lisäksi Taikeen siirretään uusia valtionavustusten hakijoita.

Valtionavustusten leikkaukset eivät koske lakisääteisiä harkinnanvaraisia määrärahoja: valtion taiteilija-apurahoja, kuvataiteen näyttöapurahoja, kirjailijoiden ja kääntäjien kirjastoapurahoja sekä valtion ylimääräisiä taiteilijaeläkkeitä. Taiteilija-apurahojen ja taiteilijaeläkkeiden osalta hallituksen esityksessä on huomioitu indeksimuutosten mukaiset korotukset.

Määrärahojen leikkaus koskee niitä valtionavustuksia, joita ei ole erikseen turvattu lainsäädännöllä. Näitä ovat muun muassa taideyhteisöjen toiminta-avustukset ja erityisavustukset, taiteilijoiden ja työryhmien kohdeapurahat, alueelliset apurahat sekä yhteisöavustukset, jotka koskevat festivaaleja, kulttuurihyvinvointia ja osallisuutta, kulttuurilehtiä ja verkkojulkaisuja, lasten- ja nuortenkulttuuria sekä kulttuurien moninaisuuden ja rasisminvastaisen toiminnan avustuksia.

Vuonna 2024 määrärahaleikkausten kohteena oleviin avustuksiin käytettiin noin 27,7 miljoonaa euroa. Tällä summalla tuettiin yhteensä 521 taideyhteisöä ja 972 taiteilijaa ja taiteilijoiden työryhmää. Ensi vuonna näihin määrärahoihin kohdistuu yhteensä noin 18 prosentin leikkaus.

Lisäksi Taike on jo aiemmin päättänyt, että vuodelle 2025 ei varata valtionavustusmäärärahoja prosenttiperiaatteen mukaisten taidehankkeiden kustannuksiin. Lokakuussa 2024 käynnistyvä haku kuitenkin järjestetään tavalliseen tapaan jakaen vuoden 2024 määrärahaa, joka on käytettävissä vuosina 2024−2026.

Määrärahaleikkausten johdosta Taike tekee muutoksia syksyn 2024 valtionavustushakuihin. Taiken tavoitteena on kohdentaa leikkaukset siten, että mahdollisuus ammattimaiseen taiteen tekemiseen säilyy ja taiteen uusiutuminen on mahdollista.

Vuoden 2025 tilanne tarkentuu loppuvuoden aikana. Tarkemmista taiteenaloja ja tukimuotoja koskevista määrärahoista tiedotetaan ennen vuodenvaihdetta.

Taiken toimintamenoihin on ehdotettu 349 000 euroa vähemmän kuin vuonna 2024.

Syksyn hakuajat ja hakuinfot

Yhteisöjen avustushaut vuodelle 2025 käynnistyvät 1.10.2024. Taiteilijoiden ja työryhmien kohdeapurahahaku käynnistyy 1.11.2024.

Taike järjestää verkossa seuraavat avoimet infotilaisuudet syksyn hauista:

  • 1.10. klo 12–13 yhteisöavustusten hakuinfo 1
  • 2.10. klo 14–15 yhteisöavustusten hakuinfo 2
  • 22.10. klo 15–16.30 englanninkielinen info (yhteistyössä Globe Art Pointin kanssa)
  • 5.11. klo 10–11 kohdeapurahojen hakuinfo
     

Tarkemmat tiedot hakuinfoista löytyvät Taiken verkkosivuilta.
 

Lisätiedot:
Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Kaisa Rönkkö, [email protected], p. 0295 330 874

Uutista on päivitetty 26.9.2024 alun täydennyksellä. Lisäksi ingressiä muutettiin seuraavasti: Yhteensä Taiken hakijoihin kohdistuvat leikkaukset ovat 4,9 miljoonaa euroa -> Yhteensä Taiken avustuksia on jaossa noin 4,9 miljoonaa euroa vähemmän.