Kainuulainen visuaalinen taide esillä Oulussa
Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipisteen visuaalisen taiteen näyttely Ilo ja valo – suru ja pimeys avautuu syyskuun 8. päivä. Näyttely on osa visuaalisen taiteen manageri/läänintaiteilija Antti Rundelinin Syrjästä esiin -hanketta , jonka tavoitteena on edistää Kainuun visuaalisen taiteen näkyvyyttä.
Näyttelyn kuraattoreina toimivat Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju sekä taidehistorioitsija ja Kansallisgallerian erikoissuunnittelija Juha Kotipelto. He kuvaavat näyttelyn kuratointiprosessia ja teosvalintoja seuraavalla tavalla:
”Kainuun kieroksemme edetessä kävi näyttelyn teema yhä selvemmäksi: ilo ja valo, suru ja pimeys. Tunne, että juuri tästä teemasta me haluamme koota näyttelyn, oli niin voimakas, että taiteilijoiden valinta oli helppoa. Elähdyttävää väri-ilon riemua, tummaa kaamoksen haikeutta. Mieleenpainuvia kontrasteja valosta varjoon. Tämän näyttelyn tarina rakentuu näistä, välillä hyvinkin yksityisistä, intiimeistä aineksista. Näyttelyn teokset kertovat väreillään ja muotokielellään näyttelyn tarinaa, ilon kepeyttä ja surumielistä kauneutta. Auringon kullassa hehkuvat öljymaalaukset, pronssiset veikeät pienoisveistokset, melkeinpä aineettoman keveät paperiteokset, ne kaikki kylpevät ilon valossa. Yksinäinen keinu, hiljaiset mustat kivet, surumieliset kauniit, sulkeutuneet, voimakkain vähäisin värein maalatut ihmishahmot, nämä kuiskivat ikään kuin hiljaista kaipuuta, toteutumatonta haavetta, surua.”
Näyttely on jatkoa Galleria Kajasteessa Helsingissä 9.–27.3.2016 pidettyyn Ilo ja valo – suru ja pimeys -näyttelyyn.
Lisätietoja:
Antti Rundelin
Läänintaiteilija/ visuaalisen taiteen manageri
Taiteen edistämiskeskus
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipiste
[email protected]
puh. 02 95330 866
Tuija Heikura (s. 1971 Kajaani)
Kajaanilainen kuvanveistäjä Tuija Heikura valmistaa teoksia materiaalista, jota hän kerää ympäriltään, joko valmiista tai pienistä osista. Hän näkee tavanomaisissa esineissä tai niiden palasissa uusia asioita ja valmiit koosteet (installaatiot) rinnastuvatkin viime vuosisadan alun ready made -artistien oivalluksiin. Heikuran teoksilla on kuitenkin usein melankolinen pohjavire, ne eivät ole vitsejä vaan vakavasti otettavia kommentteja ihmiselämän monimuotoisuudesta.
Irja Juntunen (s. 1944 Suomussalmi, Nuasjärvi)
Irja Juntusen elämässä on ollut niin paljon surua ettei moni ole kokenut eläessään. Lasten kuolemienkin jälkeen rohkeasti tunteva ja isolla pensselillä maalaava Juntunen on purkanut tuskaansa kuviin, joissa monessa henkilöhahmo on kuvattu paljasselkäisenä takaapäin, itseensä käpertyneenä. Suru koskettaa mutta Juntunen osaa myös iloita, sen huomaa hänen värikkäistä maisemakuvistaan ja muotokuvistaan joita myös tuotannosta löytyy.
Leo Karsikas (s. 1954, Kajaani)
Itseoppinut kuvanveistäjä Leo Karsikas tekee veistoksia puusta, kivestä ja pronssista. On soittajia, otuksia ja merkkejä, joiden merkityksen katsoja saa miettiä ihan itse, omassa rauhassaan. Teokset ovat hiljaista kansaa, eivätkä ne huuda itseään tykö, vaan vaikuttavat hiljaa taustalla. Viimeisimmät, mustat kiviset teokset uhmaavat jopa aikaa ja paikkaa synkällä olemassaolollaan, kävisivät muistomerkeiksi.
Riikka Keränen (s. 1984 Ristijärvi)
Joukon nuorin, kuvanveistäjä -monitaiteilija Riikka Keränen on vasta uransa alussa mutta osoittaa jo nyt hallitsevansa suvereenisti materiaalin kuin materiaalin. Hän loihtii niin sisätiloihin kuin suoraan luontoonkin kekseliäitä kokonaisuuksia ihmisen ja luonnon välisestä vuorovaikutuksesta ammentaen. Hänen teoksensa kertovat niin ajasta kuin paikastakin ja ennen kaikkea ihmisen jättämästä jäljestä, oli se sitten askeleen painallus lattiamaton alla tai ihmiskehon jälki seinän pinnoitteessa. Huikaisevaa iloa ihmisenä olemisesta.
Urho Kähkönen (s. 1967 Kuhmo, asuu Härmänkylässä)
Urho Kähkösen teosten valo tulee hänen elämänmakuisesta taiteestaan, maalausten räjähtävästä voimasta ja kultaisesta kajosta, jotka yhdessä avaavat aukkoja seiniin ja mieleen. Talven 2014 näyttely Kuhmo-talossa oli otsikoitu Pyrkimys valoon - kuin suoraan aluenäyttelyn teemasta. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta palkitsi Kähkösen vuonna 2013 pitkäjänteisestä Kainuun alueen kuvataiteen hyväksi tehdystä työstä.