Kemiönsaari Lab -työpajat taiteilijoille käynnistyvät
Työpajat valmentavat osallistujia kesäkuussa pidettävään Pecha Kucha -tapahtumaan. Tapahtumassa taiteilijat esittävät töitään Pecha Kucha -formaatin mukaisesti esimerkiksi rahoittajille, sponsoreille, yhteistyökumppaneille ja muille taiteilijoille. Työpajoihin osallistuminen ei edellytä osallistumista Pecha Kucha -tapahtumaan.
Työpajoihin ja webinaariin ei tarvitse ilmoittautua. Tilaisuudet järjestetään pääosin suomen kielellä. Kysymyksiä ja kommentteja voi kuitenkin esittää myös ruotsiksi ja englanniksi. Lisa Roberts ohjaa englanniksi työpajan oman työn dokumentoinnista.
Kulturhus Björkboda on osittain saavutettava, lisätietoa talon verkkosivuilla: https://kubu.fi/info/.
Kokonaisuuden järjestää Taiken Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueellinen kehittämishanke Taikerit. Yhteistyökumppaneina ovat Kemiönsaaren kunta ja Kulturhus Björkboda.
Työpajojen ja webinaarin aiheet ja aikataulu
- Torstai 21.3. klo 12–16: Oman työn dokumentointi ja kuvallisen esityksen valmistaminen -työpaja, Lisa Roberts ja Tiina Puranen
- Torstai 4.4. klo 14–16: Webinaari Pitchaa luovaa arvoa ja tee yhteistyötä!, Elsa Ervasti. Linkki webinaariin
- Torstai 11.4. klo 12–16: Pitchaus-työpaja, Katriina Haikala
- Torstai 18.4. klo 12–16: Paremmaksi neuvottelijaksi -työpaja, Lottaliina Pokkinen
- Tiistai 7.5. klo 12–15: Sosiaalinen media taiteilijan työssä -työpaja, Milla Grönman
- Torstai 6.6.: Pecha Kucha -tapahtuma. Aikataulu ja sisältö julkistetaan lähempänä ajankohtana.
Lisäksi Pecha Kucha -tapahtumassa omaa työtään esitteleville perustetaan valmennusryhmä, jonka tapaamiset ohjaa taideasiantuntija Tiina Puranen. Ryhmän tapaamisten ajankohdat ja sisällöt sovitaan ryhmän kesken.
Lyhyesti työpajojen ja webinaarin sisällöistä sekä ohjaajista
Oman työn dokumentointi ja kuvallisen esityksen valmistaminen -työpajassa pystytetään Kulturhus Björkbodaan pieni valokuvastudio. Osallistujat voivat tuoda mukanaan 1–4 teostaan kuvattavaksi. Yksittäisen työn koko ei saa ylittää 2m². Työt kannattaa puhdistaa huolellisesti ennen kuvausta. Dokumentointia ohjaa taiteilija ja tuottaja Lisa Roberts, jolta voi myös tiedustella apua kuljetuksiin sekä lisätietoja liittyen kuvauksiin, [email protected], 041 7502687.
Työpajassa on myös mahdollisuus saada taideasiantuntija Tiina Puraselta apua kuvallisen esityksen valmistamiseen. Esityksen valmistaminen edellyttää oman tietokoneen mukaan tuomista.
Pitchaa luovaa arvoa ja tee yhteistyötä! -webinaarissa osallistujat saavat konkreettisten esimerkkien kautta vinkkejä oman työnsä pitchaamiseen potentiaalisille yhteistyökumppaneille. Webinaarin aikana käydään läpi hyvän pitchin rakennetta ja esimerkkejä oman luovan ja taiteellisen työn esittelyyn. Valmennus on vuorovaikutteinen ja osallistujat voivat esittää kysymyksiä valmentajalle.
Valmentaja Elsa Ervasti (FM, TeM) on valmentanut satoja luovien alojen ammattilaisia ja taiteilijoita oman osaamisen pitchaukseen sekä luovien konseptien, ideoiden ja luovien yritysten esittelyyn. Elsalta on myös ilmestynyt kirja Pitch! – innostavan tiivistämisen taito (Kustantamo S&S).
Pitchaus -työpajassa sukelletaan pitchauksen maailmaan case-esimerkkien kautta ja syvennytään oman osaamisen, projektien ja konseptien esittelyyn. Osallistujat kirjoittavat lyhyitä omakohtaisia esittelytekstejä ja pääsevät harjoittelemaan pitchiään turvallisesti ja kannustavasti pienryhmissä.
Taiteilija-asiantuntija Katriina Haikala on monialainen taiteilija-valmentaja, jolla on 17 vuoden ura taiteen, valmentamisen ja näiden kahden risteyksessä. Hänen taiteellinen työnsä on huomioitu laajasti sekä kotimaisessa että ulkomaisissa medioissa Helsingin Sanomista Huffington Postiin. Vuonna 2016 Olivia-lehti valitsi Katriinan 15 inspiroivan suomalaisen naisen joukkoon. Vuonna 2015 hän sekä voitti Suomen Luovien alojen liikeideakilpailun että edusti Suomea kansainvälisessä Creative Business Cupissa. Katriina työskentelee tällä hetkellä Taiteen edistämiskeskuksen Mielenterveyden työkalupakki-hankkeessa.
Paremmaksi neuvottelijaksi -työpajassa käydään läpi neuvottelua ja neuvottelutaitojen perusteita. Käytännön neuvotteluvinkkien kautta tutustutaan neuvottelutilanteeseen, siihen valmistautumiseen ja sen jälkihoitoon. Lisäksi perehdytään, miten toimia altavastaajana neuvottelutilanteessa. Ohjatun harjoituksen kautta kukin pääsee testaamaan ja tunnistamaan omaa käyttäytymistyyliään, ja itse neuvottelutilannetta harjoitellaan pienryhmissä.
Lottaliina Pokkinen on koulutukseltaan sekä juristi että muusikko. Hän toimi muusikkojen liiton juristina ja lakiasiainpäällikkönä 2001–2020, jonka jälkeen Lehtinen Legal Oy:n toimitusjohtajana. Hän on kirjoittanut kirjat Altavastaajan neuvotteluopas sekä Artisti maksaa – Neuvotteluopas luoville aloille. Lottaliinaa haastateltiin Efter nio -ohjelmassa syksyllä 2023: Pelko. Miljonääri Nalle Wahlroosin suurin pelko on talous | Efter Nio | Yle Areena (noin kohdassa 34:30)
Sosiaalinen media taiteilijan työssä -työpaja antaa taiteilijoille työkaluja ja inspiraatiota Instagramin käyttöön. Työpajassa osallistujat pääsevät ideoimaan sisältöä omalle Instagram-tililleen ja työstämään omaa some-kalenteriaan.
Milla Grönman on porilainen somevaikuttaja, valokuvaaja sekä sosiaalisen median sisällöntuottaja, joka innostuu väreistä ja ihmisistä, jotka tekevät räikeästi omaa juttuaan. Millan sisältöjä pääsee kurkkaamaan hänen Instagram-tililtään @millagron.