Kirjajulkaisu: ”Rohkeus kohdata – Taiteilija vanhustyössä” kertoo, mitä tapahtuu, kun taiteilija palkataan vanhuspalveluyksikköön.
Kanerva Kartanon kirja Rohkeus kohdata – Taiteilija vanhustyössä esittelee vuodesta 2017 asti tamperelaisessa Sointu Senioripalveluissa työskennelleen yhteisötaiteilijan kokemuksia vanhuspalveluiden tiimin jäsenenä. Kirjassa kuvataan myös taiteen vaikutuksia palveluasumisen arjessa. Näitä vaikutuksia ovat muun muassa harvenneet ambulanssikutsut ja masennusoireiden väheneminen.
Vähitellen Ulla alkoi pitää uudesta jäljestään. Hänen masennusoireensa vähenivät maalausryhmässä käynnin ansiosta, josta teki huomioita Ullan omaohjaaja. Ulla näytti nauttivan ryhmän seurasta ja luovista ystävistä, joiden kanssa jaettiin niin tarinoita kuin hiljaisia maalaushetkiäkin.
Kokopäiväinen työskentely taiteilijana on mahdollistanut Kanerva Kartanolle asukkaiden toimintakyvyn huomioivan taideohjelman suunnittelun. Taidemenetelmiä on sovellettu kohtaamisen ja asiakasymmärryksen syventämiseen. Taiteilijan innostamana myös hoitajat ja omaohjaajat käyttävät luovuutta ja taidepohjaisia menetelmiä työssään.
Soinnun toimitusjohtaja Tiina Raiskin mukaan taiteella on avainasema siinä, millaisia kohtaamisia asiakastyössä syntyy:
Se, miten kohtaamme asiakkaat, heijastuu suoraan myös hyvään henkilöstökokemukseen.
Kirjasta löytyy lisäksi case-esimerkkejä, otteita Sointu Senioripalveluiden taiteen huomioivasta strategiasta ja runon muotoon sanoitettuja ajatuksia taiteen vaikutuksista.
Rohkeus kohdata tarjoaa tietoa kulttuurihyvinvointitoiminnan suunnitteluun hyvinvointialueiden ja vanhuspalveluiden suunnittelijoille ja johtajille. Sitä suositellaan kulttuurihyvinvoinnin parissa työskentelemisestä kiinnostuneille taiteilijoille ja vanhuspalveluiden työntekijöille.
Rohkeus kohdata kuuluu Taiteen edistämiskeskuksen Kulttuurihyvinvoinnin asiantuntijapalvelun taiteilijan työtä sosiaali- ja terveysalalla esitteleviin julkaisuihin. Kirjan ovat toimittaneet taideasiantuntija Katri Leppisaari ja erityisasiantuntija Isto Turpeinen.
Kirjan voi ladata Taiteen edistämiskeskuksen verkkosivuilta.
Lisätietoa: [email protected], Puh. 0295 330866