Kolmimetrinen pronssiveistos Kauniista Veerasta yksityisrahoituksella Lappeenrannan keskustaan
Veistos pystytetään Kauppakadulle Raatihuoneen edustalle kesällä 2016. Hanketta valmistelevat Lappeenrannan kaupunki ja Etelä-Karjalan taidemuseo sekä koordinoi Taiteen edistämiskeskus. Asiantuntijoina taideteoksen hankinnassa ovat toimineet läänintaiteilija Outi Turpeinen ja Etelä-Karjalan taidemuseon kokoelmaintendentti Leenä Räty.
Valmistuttuaan veistos siirtyy Lappeenrannan kaupungin omistukseen. Itse taideteoksen kustannusarvio on noin 100 000 euroa. Kaupungin osuudeksi jää katutilan ja perustusten järjesteleminen veistosta varten sekä jatkossa teoksen kunnossapito ja puhdistaminen.
Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan mukaan veistoshankkeen tavoitteena on parantaa keskikaupungin viihtyisyyttä sekä samalla vahvistaa Lappeenrannan imagoa Saimaan rantakaupunkina. Veistoksesta toivotaan matkailunähtävyyttä, jota tullaan ihastelemaan ja valokuvaamaan kauempaakin. Veera sopii myös ylioppilaiden lakitettavaksi vappuna.
– Taideteoksen lahjoittaminen kaupungin keskeiselle paikalle on mielestäni valtakunnallisestikin merkittävä kulttuuriteko. Juuri nyt, kun Lappeenrannan keskustaa kehitetään ja uudistetaan, on erinomaista, että saamme kaiken kansan nähtäville uuden julkisen veistoksen. Teoksen aihe nostaa upealla tavalla Lappeenrantaa esille Saimaan rantakaupunkina ja maakunnan kehittyvänä keskuksena, Jarva toteaa.
Taideteoksen mesenaatti Ossi Vilhu on Lappeenrantalainen yrittäjä, kiinteistösijoittaja ja Assi Group Oy:n toimitusjohtaja, jonka yrittäjäura alkoi jo 1970-luvulla. Vilhu on muun muassa palkittu vuonna 2006 Vuoden yritysjohtajana. Samana vuonna tasavallan presidentti myönsi hänelle Suomen Leijonan ansioristin. Viime elokuusta ensi elokuuhun asti Vilhu on nimetty Lappeenrannan Linnoituksen isännäksi.
Ossi Vilhu on jo usean vuoden ajan harkinnut näyttävän naisveistoksen hankkimista Lappeenrannan Havis Amandaksi.
– Toiveenani on, että Lappeenranta kohoaa maakunnan pääkaupunkina todelliseksi Kaakkois-Suomen kasvukeskukseksi. Mielestäni kunkin aikakauden ihmisillä on velvollisuus kehittää kaupunkikuvaa ja uskon, että kuvanveistäjä Markku Hirvelän suunnittelema Kaunis Veera -veistos välittää rohkeutta ja elämäniloa ympäristöönsä, Vilhu sanoo.
Harvinainen lahjoitus
Läänintaiteilija Outi Turpeisen mielestä uuden, omaperäisen julkisen veistoksen ansiosta Lappeenrannan kaupunkimiljöön inhimillisyys ja viihtyisyys lisääntyvät ja vanha tarina liitetään luontevasti kaupunkikuvaan. Läänintaiteilija toivoo, että veistos innoittaa myös muita yksityisiä mesenaatteja julkisen taiteen tukemiseen.
– Viime aikoina on ollut harvinaista, että yksityinen taho lahjoittaa nykykuvanveistoa kaupungille. On hienoa saada kaunista veistotaidetta kaupungin keskustaan. Myös veistoksen aihe on poikkeuksellinen rajakaupungissa, jossa monet julkiset veistokset liittyvät sen puolustukseen.
Myös Lakesin puheenjohtaja Markku Rusanen on ollut hankkeessa mukana edesauttamassa keskustan elinvoimaisuuden parantamista. Taiteilijavalinnassa mukana olleiden Vilhun, Rusasen, Rädyn ja Turpeisen mukaan Markku Hirvelän suunnittelemassa naishahmossa on figuratiivinen ote, jonka keveys ja hehkeys viehättävät:
”Luonnos vastaa mielikuvaa Kauniista Veerasta, joka mielletään nuoreksi, viehkeäksi ja elämälle avoimeksi hahmoksi. Jalustassa on rohkea ja vahva moderni ote. Jalustaan liittyvä käsiaihe on yllättävä ja poikkeuksellinen ratkaisu, joka herättää positiivisella tavalla kysymyksiä. Pitääkö käsi naista kuin kukkaa kämmenellä? Eri materiaalien yhdistelmä toimii hyvin, teräspinta antaa hienosti heijastavaa valoa veistokselle.”
Hankkeen aloitusvaiheessa harkinnassa oli kymmenen taiteilijaa veistoksen toteuttajaksi. Luonnokset tilattiin sekä Markku Hirvelältä että lappeenrantalaiselta taiteilijaparilta Sirpa Hynniseltä ja Vesa-Ville Saariselta.
Kotkalainen kuvanveistäjä Markku Hirvelä (s. 1956) on pitänyt näyttelyitä 1980-luvulta lähtien. Hirvelä on tehnyt monia julkisen taiteen veistoksia ja hänen teoksiaan on useissa kokoelmissa muun muassa Suomen valtion ja Wihurin säätiön kokoelmissa.
Hirvelän ehkä kuuluisin teos on Kotkan veistobulevardilla oleva Yökulkijat (2007). Hirvelä on toiminut pitkään kuvanveiston opettajana Taideteollisessa korkeakoulussa (nykyään Aalto yliopisto) ja hänet on palkittu useissa julkisen taiteen kilpailuissa.
Markku Hirvelän mukaan myyttinen Kaunis Veera nähdään Lappeenrantaan tulevassa veistoksessa herkkää nuoruutta ja luontevaa itsetuntoa ilmentävänä hahmona.
– Olen halunnut saada vartalon liikkeellä nuoruuden elävyyden ja tuulen tunnulla hetkellisyyden vaikutelmaa Veeran pronssihahmoon. Käsiaiheen kiillotetulla teräspinnalla haluan kuvata veden läheisyyden tuntua. Kiillotettu teräs peilaa henkilöhahmoa ja antaa sille valoa kuin veden äärellä. Sydämen muodon mieleen tuovilla lumpeenlehtiaiheilla ja käden muodolla olen tavoitellut runollisuutta ja Kaunis Veera -tarinan romanttista tunnelmaa. Käden alapuoliset teräsmuodot voi nähdä vedenalaisena liikkeenä tai tunteen pyörteinä, Hirvelä kuvailee.
Lisätietoja
Läänintaiteilija Outi Turpeinen puh. 0295 330 875 [email protected]