Uutinen

Osallistumisen taide - Kuution jälkeen, osa 5 | Podcast

Julkinen, jaettu, osallistava… Mitä on osallistava taide? Kuinka taidesuuntaukset näkyvät taiteilijan ja yleisön suhteessa? Voiko taiteilija päästää irti yksilöllisen neron kruunusta - mitä mahdollisuuksia silloin avautuu?

Tässä jaksossa taidehistoroitsija Kaija Kaitavuori kertoo väitöskirjastaan, jossa hän käsittelee osallistavan taiteen erilaisia muotoja. Keskustelu koskettelee myös prosessimuotoisen taiteen erityisominaisuuksia ja sitä, kuinka objektista irrottautunut taide voi toimia markkinatalouden lakien ulottumattomissa.

Tiivis jakso on täynnä viitteitä taidehistoriaan, teoreetikkoihin ja taiteen tekijöihin. Älä anna sen hämmentää, vaan nauti kahden taidenörtin sujuvasta puheenparresta. 

Kuution jälkeen – keskustelua julkisesta taiteesta on Taiteen edistämiskeskuksen julkaisema podcastsarja. Keskusteluissa pohditaan taiteen merkitystä taidegallerian ulkopuolella.

Kuuntele jakso

Kesto: 51 minuuttia

Jakso tulee saataville myös mm. seuraaviin palveluihin:



Voiko taide olla turvallinen tila? Kuinka eristäytyminen ja saavutettavuus vuorottelevat taidehankkeissa? Kuinka tasapainoilla turvattujen rakenteiden ja tuntemattomien muuttujien välimaastossa kuraattorin roolissa?

Jakso 3: 

Onko kriitikon tehtävä toimia hyvän maun tuomarina, taiteen myyntimiehenä vai kenties jotain aivan muuta? Kriitikon roolista Taiken taideasiantuntija Maija Kasvisen kanssa keskustelee kriitikko Leena Kuumola.

Jakso 2: 

Maija Kasvisen vieraana on Kuvataideakatemian professori Anna-Kaisa Rastenberger. Yhdessä he pohtivat sitä, kuinka esittämiskäytäntöjen evoluutio on vaikuttanut tapaamme kohdata taidetta.

Jakso 1:  

Taiken taideasiantuntija Maija Kasvinen ja Suomen kulttuurirahaston erityisasiantuntija ja Taidekoti Kirpilän museonjohtaja Johanna Ruohonen tekevät katsauksen julkisen maalauksen historiaan ja sen merkitykseen tänä päivänä.