Uutinen

Taiken määrärahalinjaukset vuodelle 2025 tarkentuvat

Taiteen edistämiskeskus on tarkentanut määrärahojensa jakoa vuodelle 2025. Painotuksilla pyritään turvaamaan keskeisten rakenteiden säilyminen, rahoituksen alueellinen tasapaino sekä uudistumisen mahdollistaminen. Leikkausten mittaluokan vuoksi ne vaikuttavat silti taiteilijoiden työskentelymahdollisuuksiin sekä taiteen ja kulttuurin valtakunnalliseen saatavuuteen.

Taike tekee lopulliset päätökset määrärahoista sen jälkeen, kun eduskunta on hyväksynyt vuoden 2025 talousarvion. Taike uutisoi päätöksen vaikutuksista eri taiteenalojen määrärahoihin vuodenvaihteen jälkeen.

Vuoden 2025 määrärahat jakautuvat kolmeen kokonaisuuteen. Lakisääteisten taiteilija-apurahojen sekä kirjastoapurahojen ja kuvataiteen näyttöapurahojen osalta resurssit ovat hallituksen talousarvioesityksen mukaan entisellään, ja näihin varataan yhteensä noin 19 miljoonaa euroa.

Taiken muiden valtionavustusten suhteellinen vähennys on yhteensä 4,6 miljoonaa euroa, kun otetaan huomioon Taikeen siirretyt hakijat ja muutokset budjettirakenteessa. Taiteen edistämisen määrärahoissa suhteellinen vähennys on noin 2,8 miljoonaa euroa (noin 13 prosenttia) verrattuna vuoteen 2024 ja kulttuurin edistämisen määrärahoissa 1,8 miljoonaa euroa (noin 20 prosenttia).

Taiteen edistämisen määrärahoissa painotetaan toiminta-avustuksia

Hallituksen talousarvioesityksessä taiteen edistämisen valtionavustusten määrärahoja on yhteensä 19 142 000 euroa.

Taike on jo aiemmin ilmoittanut, että taiteenalojen yhteisöjen toiminta-avustusten kokonaisresurssi pyritään pitämään mahdollisimman turvattuna. Eri taiteenalojen toiminta-avustuksiin tehdään noin 3–5 prosentin leikkauksia. Taike painottaa rahanjaossaan toiminta-avustuksia, koska tällä varmistetaan taiteen vapaan kentän perusrakenteita, ja yhteisöjen toiminta-avustuksilla voidaan tukea myös taiteilijoiden työllisyyttä ja toimeentuloa. 

Yhteisöille suunnatut erityisavustukset on nyt muutettu kehittämisavustuksen kaltaiseksi tueksi. Tähän varataan yhteensä 0,5 miljoonaa euroa, mikä on noin puolet aiemmin erityisavustuksina myönnetystä määrästä. Kehittämisavustuksilla pyritään tukemaan taidekentän uusiutumista ja pitkäjänteistä kehittämistä sekä uutta yhteisöjen välistä yhteistyötä.

Yksilöille suunnattuihin taiteenalojen kohdeapurahoihin ja alueiden apurahoihin tehdään 20–25 prosentin leikkaus, mikä tarkoittaa euromääräisesti noin 1,3 miljoonan euron vähennystä. 

Lisäksi ensi vuoden määrärahatilanteessa Taike on varautunut luopumaan vuoden 2025 osalta valtionpalkintojen ja alueiden taidepalkintojen jakamisesta. 

Kulttuurin edistämisen määrärahoissa painotetaan festivaalien ja kulttuurilehtien tukea

Kulttuurin osallistumisen ja saavutettavuuden määrärahoihin hallituksen esityksessä on varattu yhteensä 7 097 000 euroa. Kun huomioidaan Taikelle siirretyt uudet hakijat, tämä vastaa noin 20 prosentin leikkausta edellisen vuoden määrärahoihin. 

Taike kohdentaa määrärahat tukimuotoihin siten, että festivaaliavustusten sekä kulttuurilehtien ja verkkojulkaisujen määrärahoissa leikkaus on muita pienempi, noin 10 prosenttia. Taike painottaa rahanjaossaan festivaaliavustuksia ja kulttuurilehtien avustuksia, koska festivaaliavustukset jakautuvat poikkeuksellisen laajasti eri puolille Suomea, ja kulttuurilehtien avustuksilla on erityinen yhteiskunnallinen merkitys sananvapauden ja demokratian kannalta.

Vastaavasti lasten- ja nuortenkulttuurin, osallisuuden ja kulttuurihyvinvoinnin sekä kulttuurisen moninaisuuden ja rasisminvastaisen toiminnan avustusten määrärahoja Taike leikkaa noin 25 prosenttia. Taike on jo aiemmin ilmoittanut luopuvansa prosenttiperiaatteen mukaisten hankkeiden avustuksista vuodelle 2025.

Kulttuurin määrärahojen painotuksilla pyritään turvaamaan rahoituksen alueellinen tasapaino. Samalla on kuitenkin selvää, että leikkaukset johtavat myös haastaviin tilanteisiin. Taiken arvion mukaan sekä yhteisöavustuksia että taiteilijoiden apurahoja myönnetään noin 100 vähemmän kuin viime vuonna. Leikkauksilla on välitön vaikutus taiteilijoiden työskentelymahdollisuuksiin sekä taiteen ja kulttuurin valtakunnalliseen saatavuuteen.  

Lisätiedot:

Johtaja Kaisa Rönkkö, p. 0295 330 874, [email protected]