Uutinen

Tilapäistä julkista taidetta Hiekanpään koulun verkkoaitaan

Taiteen edistämiskeskuksen Mikkelin sivutoimipiste tuottaa Pieksämäen Hiekanpään koulun verkkoaitaan sulkavalaisen muotoilijan Riikka Kaartilanmäen verkkograffitin.

Taiteen edistämiskeskus haluaa tuoda julkista taidetta katukuvaan ja herättää keskustelua taiteen merkityksestä julkisissa tiloissamme. Taiteen edistämiskeskuksen Mikkelin sivutoimipiste tuottaa Pieksämäen Hiekanpään koulun verkkoaitaan sulkavalaisen muotoilijan Riikka Kaartilanmäen verkkograffitin. Teos on jatkumoa vuonna 2012 valmistetulle L’Opera du Savon -verkkograffitille, jonka Kaartilanmäki suunnitteli ja toteutti Maija Astikaisen kanssa Savonlinnaan Lossiranta Lodgen verkkoaitaan.

Teokset puhuvat hitaan elämäntavan puolesta ja kannustavat ohikulkijoita pysähtymään. Verkkograffitit ovat ilahduttava päivitys vanhan tekniikan käytöstä uudella ja kekseliäällä tavalla, teoksissa urbaani kulttuuri ja perinnekäsityöt kohtaavat. Tavallisesta graffititekniikasta poiketen verkkograffiti syntyy kaupunkikuvaan hitaasti ja vaiheittain. Riikka Kaartilanmäen teokset ovat eräänlainen performanssi, jossa ihminen kohtaa tekijän työssään ja voi keskustella taiteesta sen syntyessä maisemaan.  Kiireisen kaupunkikuvan ja hitaan tekemisen välille syntyy kontrasti, karusta verkkoaidasta tulee arjen kauneutta.

Pieksämäelle suunnittelemassaan teoksessa Kaartilanmäki on käyttänyt innoituksenaan Hiekanpään Elämänkaari-hankkeen kampusajattelua. Hän halusi myös pitää kuvioaiheet tekstiiliperinnettä henkivinä, niin että katsojan ajatukset ohjautuisivat minkä tahansa pikseligrafiikan sijaan pehmeään, hitaaseen käsityöperinteeseen.

 

Hiekanpään elämänkaarihanke

Pieksämäen kaupungin koordinoimassa Hiekanpään elämänkaarikeskus -hankkeessa suunnitellaan ja rakennetaan Pieksämäen kaupungin keskustaan Pieksäjärven rannalle uudenlainen elämänkaarikeskus-palvelukonsepti. Hiekanpään alueesta muotoutuu palveluiltaan ainutlaatuinen, monipuolinen ja houkutteleva, kaikenikäisiä kaupunkilaisia sekä ulkopaikkakuntalaisia palveleva kohde, joka tarjoaa laajasti koulutus-, hyvinvointi-, varhaiskasvatus-, opetus-, kulttuuri-, asumis- ja liikunta- sekä luontopalveluja.  

Hankkeella pyritään vastaamaan väestön ikääntymisestä ja oppilasmäärien laskusta johtuvan kehityksen tarpeisiin ja kääntämään Pieksämäen kaupungin muuttotappio ja negatiivinen kehityskulku jälleen positiiviseksi. Projekti luo erilaisia uudenlaisia yhteisöjä, joissa lapset ja nuoret sekä kaikki muutkin kaupunkilaiset voivat vaikuttaa omaan lähiympäristöönsä sekä itseään koskevaan päätöksentekoon ja hyvinvoinnin edistymiseen. Projektin tuloksena syntyy tila- ja oppimisympäristösuunnitelma Hiekanpään elämän kaari kampukselle, jossa laadulliset ja määrälliset tarpeet on huomioitu. Projekti on EAKR-rahoitteinen ja rahoittajaviranomaisena toimii Etelä-Savon maakuntaliitto.

 

 

Lisätiedot:

Anu-Anette Varho

Läänintaiteilija

Rakennustaide ja visuaalinen ympäristö

Taiteen edistämiskeskus

Mikkelin sivutoimipiste

Paukkulinna, Paukkulantie 22, 50170 Mikkeli

p. 029 533 0925

[email protected]

www.taike.fi