Uutinen

Uudella Vahvistin-vertaisryhmämallilla hyvinvointia taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-aloilla työskenteleville

Mielenterveyden työkalupakki -hankkeessa kehitettiin uusi mielen hyvinvointia tukeva Vahvistin-vertaisryhmämalli. Se on tarkoitettu taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alojen itsensätyöllistäjien, freelancereiden, apurahansaajien ja yksinyrittäjien työkyvyn edistämiseen.

Vahvistin-vertaisryhmämallin voi ottaa käyttöön erilaisissa ammatillisissa ryhmissä. Matalan kynnyksen malli ohjaa ryhmää eteenpäin teemojen, kysymysten ja tehtävien avulla. Vahvistin on suunnattu mielen hyvinvoinnin edistämiseen, voimavarojen vahvistamiseen ja kuormituksen käsittelyyn ennaltaehkäisevästi.

Malli pohjautuu valmennus- ja vertaisryhmätoimintaan, johon osallistui 200 itsensätyöllistäjää ja freelanceria taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-aloilta vuosien 2023–2024 aikana. Suurin osa osallistujista oli taiteilijoita. Työterveyslaitos selvitti tutkimuksessaan ryhmään osallistumisen vaikutuksia osallistujien hyvinvointiin. Mallin kehittämisessä on hyödynnetty myös aiempaa tutkimustietoa, esimerkiksi Taiteen ja kulttuurin barometria.

Miten Vahvistin-vertaisryhmän voi järjestää? 

Vahvistimen voi toteuttaa itseohjautuvana tai jonkin organisaation järjestämänä ryhmänä. Itseohjautuva ryhmä tarvitsee koollekutsujan, mutta on muutoin ryhmänä vastuussa organisoitumisestaan. Organisaation järjestämässä ryhmässä jokin taho vastaa ryhmän toteutuksesta: järjestää ryhmän tapaamisille ajan, tilan ja mahdollisesti ammattilaisen ohjaamaan ryhmää. 

Ryhmä voi toimia 1) tasavertaisesti, ilman nimettyä ohjaajaa, 2) vertaisohjaajan vetämänä tai 3) ammattilaisen, kuten työnohjaajan tai valmentajan vetämänä. 

Vahvistinta voivat järjestää:

  • Alalla työtä tekevät ja työttömät 
  • Työryhmät 
  • Kollektiivit ja yhteisöt 
  • Järjestöt 
  • Seurat 
  • Yhdistykset 
  • Ammattiliitot 
  • Ammattitaiteilijoiden työtä tukevat apurahasäätiöt 
  • Työeläkevakuutusyhtiöt ja eläkelaitokset
     

Työkyky paranee vertaisryhmässä

Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen mukaan taiteilijat kaipaavat työhyvinvoinnin tukea, sillä kolme neljästä taiteilijasta ei ollut esimerkiksi työterveyspalvelujen piirissä vuonna 2021. 

–Yksin työskentelevien ja yhteisöissä työskentelevien taiteilijoiden työhyvinvoinnissa on eroja. Erityisesti yksin työskentelevät kaipaavat vuorovaikutusta vertaisten kanssa sekä palautetta työstään, sanoo erikoistutkija Sari Karttunen Cuporesta.

Työterveyslaitos selvitti Mielenterveyden työkalupakki -hankkeen valmennus- ja vertaisryhmiin osallistumisen vaikutuksia tutkimuskyselyllä ja haastatteluilla. Ennakko- ja seurantakyselyiden vastauksien analyysi osoitti, että vertaisuuteen perustuva ryhmätoiminta tukee työhyvinvointia. Vastaajien arvio omasta työkyvystään sekä usko omaan pystyvyyteen kehittyi myönteisesti ryhmiin osallistumisen aikana. 

–Erityisesti vastaajien usko parani siihen, että he pystyvät elpymään työn rasituksista sekä asettamaan itselleen tavoitteita työurallaan. Ryhmään osallistumisen jälkeen vastaajat myös uskoivat pystyvänsä pitämään huolta hyvinvoinnistaan paremmin kuin ennen ryhmää. Lisäksi vastaajien kokema energisyys työssä parani, kertoo erityisasiantuntija Heli Ansio Työterveyslaitoksesta.

–Valmennus- ja vertaisryhmien jälkeen toteutetuissa ryhmähaastatteluissa selvisi, että vertaisuus auttoi osallistujia oppimaan toisten kokemuksista. Ryhmiin osallistuminen vahvisti ammatti-identiteettiä ja oman osaamisen arvostusta, jatkaa Ansio.

Erilaisia tukitoimia tarvitaan

Valmennus- ja vertaisryhmissä tuli esiin, miten paljon kulttuurin ja taiteen määrärahoihin suunnitellut ja toteutetut leikkaukset vaikuttavat alan freelancereiden ja itsensätyöllistäjien mielen hyvinvointiin. 

–Taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alan rahoituksen ja työllistymisen rakenteita on syytä kehittää siten, että kestävämmät työurat ovat mahdollisia myös näiden alojen itsensätyöllistäjille. Vertaisuuteen perustuva tuki ei yksin riitä, sanoo erityisasiantuntija Heli Ansio.

Työterveyslaitoksen Mielenterveyden työkalupakki -hanke on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa. Hankkeen rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU) sosiaali- ja terveysministeriön kautta. Työterveyslaitoksen yhteistyökumppaneina hankkeessa toimivat Taiteen edistämiskeskus, Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore, Muusikkojen liitto sekä Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme.

Tutustu Vahvistin-vertaisryhmämalliin: Vahvistin-vertaisryhmämalli | Työterveyslaitos 
Tutustu tutkimusjulkaisuun: Mielen hyvinvoinnin ja työkyvyn tukeminen taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-aloilla 
 

Lisätiedot: 
Erityisasiantuntija Heli Ansio, Työterveyslaitos, puh. 050 468 7335, [email protected]  
Taiteilija-asiantuntija Katriina Haikala, Taiteen edistämiskeskus, puh. 0295 330 805, [email protected]  
Erikoistutkija Sari Karttunen, Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore, puh. 050 327 1414, [email protected]