Uutinen

Uusia asiantuntijoita Taikessa | Tiedote

Taikessa on vuodenvaihteessa aloittanut uusia kulttuurisen moninaisuuden ja taiteilijoiden työskentelyedellytysten kehittämisen asiantuntijoita. Samalla kokeillaan kahta taiteenalaa yhdistävän läänintaiteilijaparin mallia.

Tuottaja ja elokuvaaja Janne Niskala aloitti joulukuussa Oulun toimipisteessä audiovisuaalisten taiteiden läänintaiteilijana. Hän on toiminut 2000-luvun alusta lähtien perustamassaan Vaski Filmissä, pääasiassa dokumenttifilmien parissa. Niskala on tehnyt lähes kaksikymmentä dokumenttielokuvaa kuvaajan tai tuottajan ominaisuudessa ja myös toteuttanut tuotantopalveluita ulkomaisille tv- ja elokuvatuotannoille. Lisäksi Niskala on toiminut lukuisissa media-alan oppilaitoksissa opettajana.

Käsikirjoittaja Janne Rosenvall aloitti joulukuussa Rovaniemen toimipisteessä kirjallisuuden ja käsikirjoittamisen läänintaiteilijana. Hän on näytelmäkirjailija, käsikirjoittaja ja dramaturgi, ja on lisäksi opettanut luovaa kirjoittamista ja käsikirjoittamista. Rosenvallin tuotanto sisältää teatteria, tanssia ja nukketeatteria hyödyntäviä näyttämöteoksia sekä av-töitä tv-sarjasta ja dokumentista videoinstallaatioihin ja projisointikäsikirjoituksiin.

Janne Niskala ja Janne Rosenvall muodostavat työparin, ja molempien toimialueena on koko Pohjois-Suomi (Kainuu, Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa). Aloite tällaisesta työparista tuli Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunnalta. Läänintaiteilijaparin tehtävänä on vahvistaa audiovisuaalisten taiteiden ammattilaisten ja kirjailijoiden työmahdollisuuksia ja toimeentuloa tällä alueella. Erityisiä avauksia on suunnitteilla alueen av-toimijoiden ja kirjoittajien törmäyttämiseen ja verkostoitumiseen. Tavoitteena on myös vahvistaa ammattilaisten kansainvälistymistä. Niskala ja Rosenvall työskentelevät .

Kirjailija ja toimittaja Koko Hubara aloitti joulukuussa Helsingin toimipisteessä taideasiantuntijana. Hän on julkaissut proosaa ja esseetä, kääntänyt kaunokirjallisuutta englannista suomeen, opettanut sekä luovaa että journalistista kirjoittamista ja osallistunut aktiivisesti julkiseen yhdenvertaisuuskeskusteluun viimeisen seitsemän vuoden ajan. Hubara tunnetaan myös palkitun Ruskeat Tytöt Median perustajana.

Hubaran tehtävänä on tukea kulttuurisen moninaisuuden ja antirasismin valtavirtaistumista ja läpileikkaavuutta valtion ja kuntien rakenteissa. Hubara avaa dialogia aiheesta, kehittää sitä tukevia menetelmiä, fasilitoi koulutuksia sekä edistää kentällä toimivien rodullisiin ja kulttuurisiin vähemmistöihin kuuluvien taiteilijoiden työskentelyedellytyksiä.

Lisätiedot

Taiteilijoiden työskentelyedellytysten kehittämisohjelma

, erityisasiantuntija

Kulttuurisen moninaisuuden ja liikkuvuuden kehittämisohjelma

, erityisasiantuntija