Yhteisöavustusten kokonaisuudessa ennätyksellisiä muutoksia
Valtionavustuksia myönnettiin yhteissummaltaan 21,3 miljoonaa euroa kaikkiaan 378 yhteisölle. Yhteensä 13 yhteisöä sai kaksi eri valtionavustusta. Vielä vuonna 2024 valtionavustuksia myönnettiin yli 500 yhteisölle. Yhteisöjen avustukset koskevat taiteen ja kulttuurin ammattimaisia tai ammattilaisia työllistäviä organisaatioita.
Yhteisöjen valtionavustuksia ovat taiteenalojen toiminta-avustukset ja erityisavustukset sekä festivaaliavustukset, lasten- ja nuortenkulttuurin hankeavustukset, kulttuurisen moninaisuuden ja rasisminvastaisen toiminnan avustukset, osallisuuden ja kulttuurihyvinvoinnin avustukset sekä kulttuurilehtien ja verkkojulkaisujen yleisavustukset.

(Avaa kuva isompana: Avustusten euromäärät eri tukimuodoille vuosina 2023–2025)
Valtionavustukset ovat kokonaisuutena merkittävä tuki eri taiteenalojen perustoiminnalle eri puolilla Suomea. Rahoituksella varmistetaan muun muassa elinvoimainen festivaalien kenttä, taiteilijavetoisten esittävän taiteen ryhmien toiminta, taiteilijavetoinen galleriatoiminta ja erilaiset taiteen saatavuuden ja saavutettavuuden rakenteet. Samalla kuitenkin määrärahojen leikkaukset ovat johtaneet kriittisiin päätöksiin ja uudenlaiseen myöntöharkintaan: oleellisia päätöksissä ovat olleet muun muassa taidekentän uudistumisen, taloudellisen kestävyyden ja toiminnan ammattimaisuuden tavoitteet.
Keskimääräiset tukisummat kasvaneet

(Avaa kuva isompana: Hakijoiden ja saajien määrät vuosina 2023–2025)
Yhteisöjen avustusten kokonaisuudessa on merkittäviä muutoksia aiempiin vuosiin verrattuna. Avustusten keskimääräinen suuruus on kasvanut merkittävästi. On paljon uusia avustuksen saajia mutta myös runsaasti yhteisöjä, jotka eivät enää tänä vuonna saaneet Taikelta tukea.
Myönnettyjen valtionavustusten lukumäärä on pienentynyt merkittävästi, ja samalla myönnettyjen valtionavustusten keskimääräiset summat ovat nousseet. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että tänä vuonna ei myönnetty enää lainkaan taiteenalojen yhteisöjen yksittäisille hankkeille tarkoitettuja erityisavustuksia. Yhteisöavustusten yhteenlaskettu määrä oli hieman viime vuosia suurempi, mikä johtui erityisesti uusista festivaaliavustusten hakijoista. Käsittelyssä oli mukana festivaaleja, jotka viime vuonna hakivat avustusta opetus- ja kulttuuriministeriöstä ja siirtyivät nyt Taiken hakijoiksi.
Taiteen edistämiskeskus painotti kaikissa yhteisöjen valtionavustuksissa yhteisöjen toiminnan uusiutumiskykyä ja sitä, miten taloudellinen perusta riittää selviämään yli haastavampien rahoitustilanteiden. Nämä tarkoittivat poikkeuksellisen paljon muutoksia tuensaajien, etenkin toiminta-avustusta saavien hakijoiden joukossa.
Uusia yhteisöjä toiminta-avustukselle
Uusia toiminta-avustusten saajia eri tukimuodoissa oli yhteensä 21. Nämä jakaantuvat kattavasti eri taiteenaloille ja eri puolille Suomea.
Yhteensä noin 50 yhteisöä, jotka saivat viime vuonna toiminta-avustusta, jäi nyt kokonaan ilman valtionavustusta. Nämä jakaantuivat muun muassa taiteenalojen toiminta-avustusten, festivaaliavustusten, kulttuurilehtien sekä taidealojen järjestöhakijoiden kesken. Suurin vaikutus leikkauksilla oli taiteenalojen harrastajajärjestöjen osalta, jotka siirrettiin vuonna 2023 Taiteen edistämiskeskuksen hakijoiksi. Tästä joukosta Taiken avustuksen sai enää 14 hakijaa, kun vielä kaksi vuotta sitten näiden määrä oli kaksinkertainen.
Taiken tehtävä on tukea ennen kaikkea taiteen niin sanottua vapaata kenttää – eli niitä taiteen yhteisöjä, jotka eivät saa toimintaansa pysyvää valtion rahoitusta. Taideyhteisöjen toiminta on kuitenkin kokonaisuus, johon vaikuttavat myös valtionosuuksiin tai valtakunnallisten järjestöjen rahoitukseen tehdyt leikkaukset, Taike seuraa päätöksenteossa rahoituksen kokonaisuudessa tapahtuvia osin hankalasti ennakoitavia muutoksia.
Yhteisöavustusten kokonaisuudessa alueellinen tasapaino on muuttunut yllättävänkin vähän suhteessa viime vuoteen. Yhteisöjen avustuksia myönnettiin kaikkiin 18 manner-Suomen maakuntiin. Uudenmaan osuus kaikista yhteisöavustuksista on säilynyt vuosien ajan hieman yli 50 prosentissa.

Lisätietoja
Taiteen tukemisen päällikkö Henri Terho
[email protected], p. 0295 330 901