Lähi-idän naisten yhdistys tarjoaa monipuolisesti palveluita ja tapahtumia
Syyrialaistaustainen Housana Alfashtaki perusti Tampereella toimivan Lähi-idän naisten yhdistyksen vuonna 2018. Yhdistyksen juuret ovat muutamaa vuotta aiemmin perustetussa Whatsapp-ryhmässä, jossa naiset auttoivat toisiaan.
– Ryhmässä olevat naiset lähettivät ryhmään esimerkiksi kuvia kaupasta löytyneistä tarjouksista. Lisäksi ryhmässä jaettiin informaatiota, jota ei muualta löydä helposti, kuten milloin jokin paikka on auki.
Alun perin Lähi-idän naisten yhdistyksen tavoitteena oli kehittää naisten taitoja ja harrastusmahdollisuuksia sekä auttaa suomalaista yhteiskuntaa menemään eteenpäin. Nykyisin yhdistyksen palvelut koskevat osittain myös miehiä. Jäseniä yhdistyksessä on tällä hetkellä noin 70.
– Perustin yhdistyksen, koska huomasin, että naiset ja lapset tarvitsevat enemmän tukea. Tavoitamme enemmän ihmisiä kuin meillä on jäseniä, sillä toimintaamme voi osallistua, vaikka ei ole jäsen.
Olen huomannut, että myös pääkaupungissa on henkilöitä, jotka seuraavat meitä.
Yhdistyksen ydintoimintaa ovat erilaiset palvelut ja tapahtumat. Yhdistyksen ylläpitämissä ryhmissä pyritään vahvistamaan naisten itsenäisyyttä ja tahdonvoimaa arkielämässä. Toimintaan pääsee mukaan iästä riippumatta, ja niissä ajetaan sekä naimattomien naisten että äitien ja heidän lastensa etuja.
– Aina kysellään, voisiko järjestää enemmän kaikkea. Olen huomannut, että myös pääkaupungissa on henkilöitä, jotka seuraavat meitä. He sanovat, että pääkaupunkiseudulla on paljon yhdistyksiä, mutta meidän toimintamme on parempaa, koska meillä on paljon kulttuuri- ja kotoutumisasioita.
Kulttuuritapahtumia ja mahdollisuuksia harrastamiseen
Taike myönsi Lähi-idän naisten yhdistykselle vuonna 2022 kulttuurisen moninaisuuden edistämiseen ja rasismin vastaiseen toimintaan suunnatun avustuksen. Sen avulla yhdistys on järjestänyt kulttuuritapahtumia ja perinnejuhlia sekä ylläpitänyt erilaisia ryhmiä.
– Järjestimme esimerkiksi uudenvuodenjuhlan, joka oli avoin kaikille naisille. Lisäksi vietimme suomalaista ja arabialaista äitienpäivää. Saimme todella paljon asiakkaita ja uusia jäseniä.
Yhdistys tarjoaa apua myös viranomaisten kanssa asiointiin ja hakemusten täyttämiseen. Alfashtaki sanoo, että jatkossa tavoitteena on tarjota enemmän kulttuuritoimintaa.
– Meillä on todella hyvät tilat, joissa voi järjestää kulttuurijuttuja. Haluamme opettaa lapsille esimerkiksi teatteria arabian tai kurdin kielellä. Meillä on työntekijä, joka on teatterialan ammattilainen. Hän opettaa lapsia tekemään omia näytelmiä.
Yhdistyksen toiminta ei ole pelkästään avustusten varassa, sillä se tekee tuottoa myös myynnillä.
– Yritämme saada rahaa myymällä tapahtumissamme ruokaa. Lisäksi olemme myyneet kulttuuriimme liittyvää käsityötavaraa. Niihin ostamme materiaalit Egyptistä.
Tavoitteena toiminnan kasvattaminen
Alfashtaki kertoo, että Lähi-idän naisten yhdistys järjestää mahdollisuuksien mukaan myös suurelle joukolle suunnattuja tapahtumia. Keväällä se järjesti esimerkiksi Id al-fitr -juhlan, joka päättää paaston ja ramadanin. Yhdistyksen järjestämään tilaisuuteen on yleensä osallistunut satoja ihmisiä.
– Tänä vuonna päätimme järjestää kaikille avoimen tapahtuman. Meillä oli tanssibändi ja pelle sekä lisäksi myimme ruokaa, ilmapalloja ja hattaraa. Emme pysty järjestämään isompia tapahtumia, mutta teemme sitä, mihin meillä on varaa.
Lähi-idän alueelta kotoisin olevien naisten ja lasten tukemisen lisäksi yhdistys tekee Lähi-idän kulttuuria tunnetuksi kantasuomalaisille. Yhdistys on esimerkiksi joulun aikaan järjestänyt muutaman päivän mittaisen Itämainen jälki -tapahtuman, jossa on ollut tarjolla itämaista ruokaa sekä esillä pienoismalleja Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maamerkeistä.
Avustukset auttavat viemään toimintaamme eteenpäin.
Alfashtakin mukaan yhdistyksen tavoitteena on tulevaisuudessa tehdä asioita enemmän ja suuremmassa mittakaavassa.
– Avustukset auttavat viemään toimintaamme eteenpäin. Tavoitteenamme on tehdä enemmän kulttuuriin ja vapaa-aikaan liittyviä asioita sekä järjestää kursseja ja muuta toimintaa, jota maahanmuuttajat tarvitsevat.
Rahoituksen saajat kertovat on artikkelisarja, jossa ääneen pääsevät Taikelta rahoitusta saaneet taiteilijat, työryhmät ja yhteisöt. Haastatteluissa rahoitusta saaneet kertovat taiteestaan ja rahoituksen avulla toteuttamistaan projekteista.